Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Mag school je verbieden thuis te gamen?

Mag school je verbieden thuis te gamen?

Door Pim

Wat heeft school eigenlijk te vertellen over wat jij buiten die vier dikke muren doet? Mogen ze je bijvoorbeeld verbieden om - na schooltijd - een online spelletje te spelen?

Bij Belson wel. Zijn afdelingsleider was het er niet mee eens dat hij gangstergame Banditi speelde.

Mag dat zomaar? Het LAKS en de Vlaamse Scholierenkoepel geven antwoord.

In het hectische leven van scholieren is er één baken van rust: het LAKS. Wanneer wij het allemaal even niet meer weten, staan zij klaar met een antwoord. Ook een vraag? Reageer hieronder, mail of bel het LAKS: info@laks.nl / 020 5244060. Vlaamse scholieren kunnen terecht bij de Vlaamse Scholierenkoepel.

De vraag:

Ha LAKS/VSK,

Ik vroeg me af of school je ook dingen mag verbieden die je buiten school doet? Een tijdje geleden speelde ik namelijk samen met iemand van school een online spel: Banditi. Op een gegeven moment mocht dat niet meer van mijn afdelingsleider. Hij vond namelijk dat het te veel op cyberpesten leek. Maar daar heeft hij toch helemaal niets over te zeggen?!

Alvast bedankt,
Belson  

Het LAKS antwoordt:

Hoi Belson,

Scholen hebben het recht om regels op te stellen over wat leerlingen mogen in en rond de school. Maar: scholen hebben niet het recht om te bepalen welke online spellen je speelt in je vrije tijd. Ook al zien ze je waarschijnlijk liever Wordfeud spelen dan Banditi...

Waar de school wèl iets over te zeggen heeft, is cyberpesten. Want dat gebeurt op school, ook al worden berichtjes vaak vanuit huis gestuurd. Hoewel het bij Banditi hoort om een beetje te sarren, komen plagerige berichtjes vaak hard aan.

Als iemand een berichtje leest via Banditi, kan hij niet zien hoe de afzender het bedoeld heeft. En die getypte tekst trekt niet iedereen even goed, ook al speel je het met vrienden.

De school mag je dus verbieden om Banditi te spelen terwijl je op school bent. Maar als het eigenlijk om cyberpesten gaat, dan kun je beter bij jezelf bedenken of je te ver gaat of niet - voordat school je erop aanspreekt. Het is net als bij Banditi: als je respectpunten geeft, krijg je die uiteindelijk dubbel terug.

Groeten,
Het LAKS

De Vlaamse Scholierenkoepel antwoordt:

Hej Belson,

Een school kan inderdaad niet iets verbieden wat zich buiten de muren van de school afspeelt. Daar zijn de ouders van de leerlingen de baas. Maar als de leerlingen thuis iets doen wat gevolgen heeft op school, dan kan je afdelingsleider wel bijvoorbeeld je ouders op gesprek laten komen.

Het is heel goed dat scholen zorgen dat er niet gepest wordt, maar in een geval zoals dat van jou kan de school je dus niet verbieden om het spel te blijven spelen. De afdelingsleider kan alleen gaan praten met je ouders, zodat die het je verbieden.

Groeten,

de Vlaamse Scholierenkoepel

Gepubliceerd op 20 februari 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

R.

R.

Ze zouden het gamen op school moeten verbieden.. Bij ons doen ze niets anders!

12 jaar geleden

T.

T.

Ik vind niet dat een school zoiets mag verbieden.
Het is je eigen keus een spel te spelen.
Wil je het spel nou echt spelen, ga dan even met je ouders langs op school om de afdelingsleider uit te leggen wat het doel van het spel is en dat het niet de bedoeling is iemand daadwerkelijk te kwetsen.

Ik speel ook veel games, maar laat dit niet verbieden door iemand.

12 jaar geleden

L.

L.

Bij ons op school game we no-life, en soms doen leraren zelfs mee.. CHILL.
ps: ik lig soms tot 4uur te game en dan haal ik de volgende dag gewoon goeie cijfers dus, GEWOON BLIJVEN GAME

12 jaar geleden

J.

J.

heel ongezzelig als mijn broertjes de hele dag game maar ik zou het echt dom vinden als de school het ze zal verbieden!
dan kan toch niet wat een onzin buiten de school hebben ze niets meer te zeggen vind ik,

12 jaar geleden

A.

A.

lang leve de vrijheid van internet

12 jaar geleden

P.

P.

nee dat mag niet

12 jaar geleden

-.

-.

nog even en ze gaan bepalen wat je wel en niet op tv mag kijken -___-

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.