Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Het RIVM zoekt scholieren (13 t/m 17) die niet roken EN scholieren (18 jaar of ouder) die wel roken of e-sigaretten/shisha-pen gebruiken. Voor een onderzoek. Vergoeding is €30,- + reiskosten. Lees meer en meld je aan!

Jeugdherinnering: Cartoon Network

Jeugdherinnering: Cartoon Network

Als vierjarige stond ik altijd veel eerder op dan nodig. Om tv te kunnen kijken voordat ik aan mijn ontbijt begon.

De avonden ervoor verliet ik diezelfde tv altijd met tranen en tuiten.

Vanaf stipt 19:00 uur kon ik niet meer kijken, maar slechts dromen over Johnny Bravo, Dexter's Laboratory, Cow and Chicken, I Am Weasel  en Dragon Ball Z

Het is winter! Koud buiten, vroeg donker. Tijd om weg te dromen... naar vroegâh. Toen je nog lampjes in je schoenen had en je verliefd was op de meester.

Maar vooral: toen zúlke coole rages je leven beheersten. Deze donkere maanden halen onze bloggers gouden herinneringen op aan the good old days. 

Na zo'n Cartoon Network-shotje op de vroege ochtend dartelde ik als vrolijke kleuter met mama of oma naar school. De hele ochtend kon ik daar op teren en tijdens de 'grote pauze' mocht ik thuis een uur lang genieten van alle Engelse cartoons op de zender. Samen met mijn bammetjes.

Hitzender

Een hele zender vol met tekenfilms. Een droom voor ieder kind. Als ik er met mijn vrienden over praat, weten ze precies wat ik bedoel met omelette du fromage en kennen ze de term jawbreaker.

Toen Cartoon Network in de VS in 1992 startte, was het meteen een gigantische hit. En ook wij in ons kikkerlandje gingen vanaf 1993 compleet uit ons dak. Toen werd 't nog uitgezonden op analoge televisie - voor de baby's onder jullie: klik hier als je niet weet wat dat betekent.

Engels leren

En Cartoon Network was niet alleen leuk, maar ook zeker educatief. Als kleine Meltem kreeg ik weliswaar wat Engelse boekjes voorgeschoteld van mijn moeder, maar vooral dankzij de ondertitelde Engelse tekenfilms op Cartoon Network pikte ik al snel wat Engelse woorden op.

Zo werd mijn Engels steeds beter, en inmiddels spreek ik het vloeiend. Wie of wat heb ik daar voornamelijk aan te danken? Precies.

Ukkies van nu

Maar da's verleden tijd. Tegenwoordig spreken die kinderen van vier geen woord Engels meer, omdat alle tekenfilms op Nederlandse televisie overdag nagesynchroniseerd zijn. 

Dora the Explorer is er voor de hele kleintjes (en voor de dagen dat ik ziek op de bank hang), maar een goede tekenfilm als Dexter's Laboratory is niet meer.

Ik heb medelijden met de kids van tegenwoordig dat zij tekenfilms op Nickelodeon of Disney XD krijgen voorgeschoteld. IN HET NEDERLANDS.

Kleuterjaren herbeleven

Als meisje van achttien word ik gezien als 'volwassene', maar in gedachten wil ik nog niet eens denken aan dat vieze woord. Op koude dagen zoals deze herbeleef ik mijn kleuterjaren zappend langs Cartoon Network (dit keer in digitale vorm - voor wie er extra geld voor neertelt) of Boomerang.

Ik lach nog harder dan ooit tevoren. Tranen van het lachen en van verdriet zwellen op als ik de televisie uitzet. Daarmee keer ik immers terug naar het heden en moet ik weer aan de bak voor mijn middelbare schooldiploma. Was ik maar weer vier...

De geweldige Cartoon Network-afbeelding hierboven is gemaakt door de allergrootste fan ooit: klik.

voeg reactie toe

6720

Het drinken van een energiedrankje helpt je om je examens door te komen. Feit of fabel?