Politie op je dak door CKV-filmproject

Politie op je dak door CKV-filmproject

Door Kim

Wat denk je als je dit ziet? "Oh nee! Zelfmoord," dacht een voorbijrijdende automobilist. Maar het was een CKV-filmproject van een paar scholieren uit Nijmegen. Alleen toen was 112 al gebeld en scheurden 7(!) politieauto's die kant op.

Eén van de leerlingen, vwo'er Koen van Limbergen (17), klinkt nog behoorlijk gestrest als we 'm spreken, maar dat komt niet alleen door het politie-incident. "Dit is een dagopdracht voor CKV: 's ochtends moeten we filmen of iets anders kunstzinnigs doen, 's middags monteren of afronden. En straks moeten we het presenteren," legt hij uit als wij hem bellen.

Filmpje over zelfmoord

Het thema van de opdracht was 'hemel en hel'. "Het leek mijn groepje wel interessant om een filmpje te maken over een jongen die zelfmoord pleegt en wat daar allemaal bij komt kijken." Een hoge brug over het Maas-Waalkanaal, vlakbij hun school in Nijmegen, was daar volgens de vijf jongens de ideale locatie voor.

"We lieten onze hoofdpersoon natuurlijk niet écht van de brug afspringen. We filmden helemaal aan het begin van de brug, waar je maar een meter omlaag valt en bovendien gewoon op het land terechtkomt." Maar vanaf de rijbaan zie je dat helemaal niet, en voor een automobilist en z'n vrouw zag de sprong er realistisch genoeg uit om 112 te bellen.

Geen vallend kwartje

Maar Koen en z'n vrienden hadden dat helemaal niet in de gaten. "Ineens hoorden we een stuk of zes sirenes en kwamen er allemaal politieauto's aan. Wij waren nog steeds half onder de brug bezig, toen een agent op ons afliep en vroeg of wij misschien iets opvallends hadden gezien. Maar bij ons viel het kwartje niet meteen, dus zeiden we van niet."

Pas een minuut later ging er bij één van de jongens een belletje rinkelen. "Hij zei: 'hee, zijn we het misschien niet zélf?' Onze eerste gedachte was: shit, laten we weglopen, maar wij zijn natuurlijk verstandige jongens en direct naar de politie gestapt," vertelt Koen.

Politie wil bewijs

De heren dachten dat Oom Agent wel opgelucht zou zijn als-'ie zou horen dat er niet écht iemand van de brug af was gesprongen, maar dat viel nog vies tegen. Hij begreep Koen eerst niet zo goed, en wilde daarna dubbelchecken of er écht niets ernstigs gebeurd was. Gelukkig stond het nog op video...

"Toen de politie het eindelijk begreep en geloofde, zijn de andere auto's en ambulances die nog onderweg waren, afgebeld. Maar we hoorden nog steeds wat sirenes, want bij een waterongeval rukt er namelijk standaard superveel materiaal uit," vertelt Koen.

Boete

En toen? Denk je dat je alles zo netjes hebt opgelost, blijk je straks alsnog het bokje te zijn. Misschien.

Koen: "De politie noteerde onze gegevens en zei dat dit verhaal nog wel een staartje zou krijgen. We denken dat onze hoofdpersoon misschien een boete vanwege verstoring van de openbare orde krijgt, maar die zullen we dan natuurlijk wel met z'n allen betalen." Da's een boete van, waarschijnlijk, maximaal 130 euro.

Gevaar voor de politie

Om te weten wát er nou zo ordeverstorends aan het maken van een CKV-filmpje is, belden we even met de betreffende politie, korps Gelderland-Zuid. De persvoorlichter blijkt er nog niet zo heel veel vanaf te weten, maar denkt dat de kans op straf wel aanwezig is.

"Binnenkort moet worden afgewogen of de openbare orde écht in het geding was, en of dat gevaar opleverde. Dat was er voor de jongens zelf misschien niet, maar wel voor al die politie die aan kwam scheuren..."

Niet te verwachten

Maar als 'verstandige jongens' kun je toch wel verwachten dat mensen schrikken als je zomaar (doet alsof) van een brug afspringt? "Ja, maar daarom stonden we ook aan de zijkant van de brug, waarvan buurtbewoners ook weten dat er niks kan gebeuren. Maar dít hadden we natuurlijk nooit verwacht..."

En passant gaf de politie de jongens nog een wijze les mee, vertelt Koen. "Ze zeiden: 'de volgende keer dat je zoiets gaat filmen, bel ons dan even. Dan laten we een auto surveilleren of zo.'" Creatieve en sensatiebeluste scholieren van Nederland: doe er je voordeel mee.

Gepubliceerd op 21 november 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Y.

Y.

Triest, waar gaat het toch heen met de politie staat.
Een boete is een fout corrigeren, dit lijkt meer op geld jagen.

Een politie auto laten surveilleren..... gosh

12 jaar geleden

S.

S.

Ik vind het wel een komisch gebeuren, maar ik van harte dat ze er vanaf komen met een waarschuwing.

12 jaar geleden

M.

M.

Tja jongens, wat zal ik hierover zeggen? :P

12 jaar geleden

K.

K.

Haha, sorry maar ik geloofde jullie eerst niet. Zodra ik ook echt zelf de politie sirenes hoorde geloofde ik het pas. Toch is jullie filmpje goed gelukt en was het idee toch mooi verzonnen!

12 jaar geleden

G.

G.

7 politieauto's, dat is pas geldverspilling.
Als het een echte zelfmoordpoging was, waren ze waarschijnlijk al te laat.

Neem bijvoorbeeld rijbewijs controle, op zich een goed idee.
Maar om nou 8 politiewagens nutteloos om 2 uur 's nachts te laten surveilleren terwijl er niets te surveilleren valt, is toch wel geld- en benzineverspilling.
Zet dan een fuik neer ofzo, dan heb je amper last van geldverspilling.
Maar nee in plaats van een fuik verloten ze een gloednieuwe auto op een personeelsfeestje.

De politie is je beste vriend (niet dus)!!!

12 jaar geleden

M.

M.

Waar kun je dat filmpje vinden?
Want daar ben ik eigenlijks wel benieuwd naar....

12 jaar geleden

K.

K.

Hij staat niet op 't web, omdat Koen & z'n maten, en vooral de schooldirectie, niet wilden dat het filmpje online komt. Niet zo'n hele goeie reclame voor de school, vinden ze. Helaas!

12 jaar geleden

K.

K.

Door excuus-brief uiteindelijk geen boete gehad!

12 jaar geleden

K.

K.

Relaxed! Mazzel gehad dus :-)

12 jaar geleden

P.

P.

@Koen, jongeman, de boete krijg je nog thuis gestuurd van €120 euro. We bellen je nog wegens de rechtszaak die je aan je broek hebt hangen. Het was niet zo slim van je om dit online te zetten, maar je krijgt nog van ons te horen!

12 jaar geleden

G.

G.

@Yvo Inderdaad totale geldverspilling, ik vind dat als er naar 112 wordt gebeld vanwege een vermoedelijke zelfmoordpoging, of wat voor incident dan ook, de politie eerst gewoon een enkele agent op een fiets vooruit moet sturen. Gewoon, om ff te checkenof er wel echt wat is.............
Naturrlijk niet! Kijk, ik heb 't ook niet op die, parkeerbonnetjes uitdelende, lampjescontrolerende agentjes, die liever gewoon thuis zitten dan echt hun werk doen. Toch moet de politie consequent zijn, bij zo'n ongeval zou je wel zoveel manschappen nodig hebben, er moet namelijk een stuk weg worden afgezet, verkeer moet worden geregeld etc. Tenslotte, je gaat de mensen aan de telefoon ook niet vragen:"ja, kunt u toch ff terugrijden, kijken of ze niet gewoon aan het begin van de viaduct een filmpje aan het schieten zijn.
Politie, love or hate them, maar soms doen ze wel gewoon hun werk, anders kunnen we ze net zo goed helemaal opheffen, lkkr chaos en rellen, moorden tot je erbij neervalt.
*betoog mode off*

12 jaar geleden

Z.

Z.

Krijgt die vrouw dan geen boete voor 112 bellen terwijl er niks aan de hand is?
Het lijkt me wel logisch dat je 112 belt als je denkt dat iemand zelfmoord wil plegen, maar als die iemand bovenaan een dijk staat en als er iemand met een camera onder staat om het te filmen lijkt me het een beetje gek.

Het is wel handig om 112 te bellen als iemand zelfmoord wil plegen, maar voor die jongens was het niet zo handig...

12 jaar geleden

J.

J.

'wat een onzin, 7 politieauto's!'

en wat zou je zeggen als het wél echt was en de politie niet was gekomen?

juist, dan was het een schande geweest dat de politie niet kwam...

denk na voordat je zulke reacties geeft

12 jaar geleden

V.

V.

Ja jongens, dus de volgende keer bij een CKV filmpje even de politie bellen dat je de camera aanzet. Want anders krijg je een boete.
Tjongejonge.

12 jaar geleden

E.

E.

Die jongens weet toch ook niet van te voren dat ze dat moesten doen ze dachten misschien niemand ziet het ofzo ik vind dat die jongens een waarschuwing moesten krijgen ofzo je weet van te voren niet wat er gaat gebeuren.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.