PABO op de uni, of toch maar niet?

PABO op de uni, of toch maar niet?

Wie nog steeds de kinderdroom heeft om meester of juf te worden, moet naar de pabo. Da's een hbo-opleiding, maar voor vwo'ers is er een superdeluxe versie: de ALPO. De Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs, daar krijg je les op de universiteit én op de gewone pabo.

En dat terwijl je met de normale pabo ook al een heel eind komt. Waarom zou je dan toch voor de ALPO moeten kiezen? Renske sprak twee ervaringsdeskundigen: één enthousiasteling, één gestopte. 

In de stopperblijver-rubriek vertellen twee studenten over hun megapopulaire studie. De één is enthousiast, de ander juist weggelopen uit de collegebanken.

De enthousiasteling: "goeie afwisseling"

Fenna (18) is ALPO-student in Nijmegen. "Ik wilde altijd al pabo doen, maar vond het zo zonde na zes jaar vwo,"  vertelt ze. "Mijn vriendin vertelde me over deze studie. Ik ben er gaan kijken en het leek me heel leuk in Nijmegen." 

En het bevalt inderdaad prima. "Het is fijn dat je afwisselt: je leert niet alleen maar saaie theorie op de universiteit," vindt Fenna. "Maar je bent ook niet de hele tijd op de pabo bezig. Vakken als ontwikkelingspsychologie op de universiteit vind ik heel erg leuk. Daar leer je hoe een kind zich 'normaal' hoort te ontwikkelen. Op de pabo vind ik de kunstvakken weer heel erg leuk."

Daar komt nog bij dat docenten heel veel tijd voor je hebben: de ALPO in Nijmegen kent maar 70 studenten in het eerste jaar. "Je krijgt daarom alle aandacht en kent iedereen persoonlijk," zegt Fenna. "Het is hier heel gezellig."

Ze is superenthousiast dus. "En het allerleukste vind ik de stage," voegt Fenna daar nog eens aan toe. "Je mag één dag per week stage lopen op een basisschool. Daar krijg je ook opdrachten. Ik loop nu stage bij groep 7, dat is echt heel erg leuk!"

Wat ze wil worden? Juf natuurlijk. "Maar dan wel een juf die méér weet," legt Fenna uit. "Ik wil veel achtergrondinformatie kennen, zodat ik als juf goed met de leerlingen om kan gaan."

De stopper: "ontzettend zwaar"

Toch zal het niet alleen maar happy-clappy zijn op de ALPO, want elk jaar leggen een hoop studenten het bijltje erbij neer. De achttienjarige Lisa is daar één van: na elf weken les hield ze het voor gezien.

"Ik wilde leerkracht worden, of interne communicatie doen, en daarom besloot ik na mijn vwo de ALPO in Nijmegen te gaan doen." Zij beschrijft de opleiding iets anders dan Fenna: "Het houdt in dat je twee diploma's haalt: ééntje voor leerkracht en één voor orthopedagogiek."

Helaas werd het na een paar weken al duidelijk dat de opleiding niet helemaal haar ding was. "Je krijgt vakken als beschrijvende statistiek en onderzoeksmethode," zegt Lisa. "Dat vond ik helemaal niet leuk. Ik vond alleen het vak ontwikkelingspsychologie leuk."

Daar kwam nog bij dat Lisa enorm veel tijd in haar studie moest steken. "Het is ontzettend zwaar," zegt Lisa. "Ik was heel veel bezig met m'n studie en haalde ook nog eens slechte cijfers. Op een gegeven moment kwam er een megawerkstuk aan en toen had ik er echt geen zin meer in."

En nu? "Nu doe ik de gewone pabo," vertelt ze. "Dat is een stuk makkelijker en veel minder werk. Bovendien kun je hier hele leuke stages doen. Ik ben pas net begonnen en merk nu al dat het me veel beter ligt."

Gepubliceerd op 15 maart 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.