Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Van der Meer: De vrouw met de sleutel

Van der Meer: De vrouw met de sleutel

Door Kim

Scholieren.com publiceert iedere maand tien goede uittreksels van boeken die net uit zijn, en wekelijks lichten we er ééntje uit. Zo kan jij eens een ander boek kiezen dan de titels op de vergrijsde literatuurlijst van je docent.

Nieuw op Scholieren.com: De vrouw met de sleutel van Vonne van der Meer. Met als hoofdpersoon Nettie, een vrouw van 59. Na de plotselinge dood van haar man moet ze ineens an die Arbeit om voortaan wat centen bijeen te schrapen.

Omdat ze goed kan voorlezen, plaatst ze een advertentie: "Vrouw, 59, moederlijk voorkomen, brede heupen, prettige stem, komt u voor het slapen instoppen en voorlezen. Discr. verzek. Beslist geen seks.bedoel."  Ze biedt zichelf dus aan als voorlezer bij diverse klanten, en krijgt ook hun huissleutels.

Steeds komen in de hoofdstukken, die op zich al wel verhalen lijken, drie klanten terug. Het eenzame en zielige stewardessje dat uiteindelijk haar leven dankt aan de vrouw met de sleutel, de man die ze lessen in liefde/seks geeft en tenslotte op een andere manier gelukkig wordt, en het jonge meisje dat door onverwerkt verdriet weigert om haar bed uit te komen, maar tegelijkertijd van Nettie schrijflessen ontvangt. Hoe zet je verhalen uit de werkelijkheid om in fictie?

En daarmee lijkt De vrouw met de sleutel ook wel een schrijfcursus voor wannabe auteurs, vindt boekverslagenschrijver Cees van der Pol. En hij is er blij mee: "Het boekje is een nieuw hoogtepunt in het werk van Vonne van der Meer." Eerder schreef ze namelijk onder meer Zondagavond, Eilandgasten en Ik verbind u door.

Aanrader? Zeker. Het boek leest heel erg snel weg door de ruim gedrukte pagina's, dus die 218 bladzijden zijn te overzien. En je verdient er wel twee punten mee voor je literatuurlijst. 

Gepubliceerd op 19 april 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.