Veel VMBO'ers voelen zich niet uitgedaagd

Veel VMBO'ers voelen zich niet uitgedaagd

Door Simon

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren vroeg het 800 vmbo'ers: 'voel jij je uitgedaagd?' 70% van die vmbo'ers vindt school niet uitdagend genoeg. Het LAKS wil meer tevreden scholieren en reikt daarom een rapport uit aan minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt. En wie kwam er vanmiddag bij ons chatten? Diezelfde minister!

In de chat reageerde ze op het nieuws: "Dat is mij ook opgevallen. Ik denk dat we de vmbo'ers te vaak onderschatten. Uit het onderzoek wordt duidelijk dat ze uitgedaagd willen worden en dat het best wat moeilijker mag."

LAKS-voorzitter Steven de Jong: “De excellente vmbo-scholieren worden vaak vergeten, zij vervelen zich nu op school of willen naar het havo. Het vmbo-onderwijs moet veel uitdagender.”

Het LAKS wil meer praktijkgerichte lessen op het vmbo. En om er voor te zorgen dat het vmbo-diploma hoger gewaardeerd wordt, moeten wat het LAKS betreft de exameneisen ook omhoog. Harder werken, maar dan heb je wel het gevoel dat je iets bereikt hebt als je een vmbo-diploma hebt gehaald.

Alleen om dit te bereiken moet er beter onderwijs gegeven worden. Het LAKS wil daarom het aantal onbevoegde docenten fors terugdringen: op dit moment staat 1 op de 3 docenten op het vmbo zonder het juiste diploma voor de klas. Da's veel meer dan op de havo en het vwo.

De vragen van het LAKS zijn voorgelegd aan de leden van het vmbo-panel, dat bestaat uit actieve vmbo’ers die lid zijn van het LAKS, misschien zijn zij niet representatief voor het geheel? Hoe zit het met de vmbo'ers die dit lezen, is het knokken om over te gaan of is het stiekem zo makkelijk dat het saai wordt?

Gepubliceerd op 18 april 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

R.

R.

Hier een ex-VMBO'er. Ik heb 3 jaar VMBO-T gedaan en ik doe nu sinds 3 weken HAVO en godsamme, wat is dit de hemel zeg. Op het VMBO kreeg ik alles voorgekauwd en haalde ik zelfs ruime voldoendes zonder er ook maar echt enige zak voor te doen. Buiten dat was de stof gemaakt voor mensen met een denkprobleem: alles werd je voorgeschoteld. Gelukkig zit ik nu op de HAVO, en krijg ik iéts meer diepgang. Dat scheelt.

13 jaar geleden

K.

K.



@Rutger: Dus toch gelukt? Hoera! Gefeliciteerd!

13 jaar geleden

K.

K.

Dus toch gelukt? Gefeliciteerd!

13 jaar geleden

S.

S.

Hm dit vind ik een beetje dubbel.
Als je het zo makkelijker vindt... waarom stroom je dan niet gewoon op?

12 jaar geleden

Y.

Y.

VMBO-T is echt simpel. Doe nu havo, veel beter :D!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.