Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Ephorus, de anti-plagiaat-epidemie

Ephorus, de anti-plagiaat-epidemie

Liselotte (5 havo, Amersfoort).Of werkstukken schrijven makkelijker is sinds de komst van het internet? Misschien was het dat ooit - maar Ephorus brengt het einde van dat tijdperk. Deze opkomende anti-plagiaatmachine geeft de leraren toegang tot het paradijs en schopt ons er zonder pardon uit. Zij zien voortaan in een oogwenk wat jij van internet gekopieerd hebt.

Tenzij je de trucjes kent. En die gaat Ephorus-slachtoffer Liselotte (5-havo) me vertellen.

Het éénstappenplan

Ephorus dus. Bedacht door een aantal ‘gedreven docenten’ die het zat waren om met Google te priegelen om hun leerlingen op jatwerk te betrappen. Dat kon makkelijker. Ephorus (‘schoolopziener’ in het Grieks) bood uitkomst.

Wanneer jij je dierbare creatie hebt ingeleverd, hoeft je docent alleen maar te knippen-en-plakken. Eén druk op de knop en het wordt duidelijk hoe veel bloed, zweet en tranen je er in werkelijkheid hebt ingestopt. 98% plagiaat? Au.

Superlaf

Liselotte's school besloot twee jaar geleden definitief om de anti-plagiaatstrijd serieus te nemen. Ephorus werd het wapen. “De eerste ingeleverde verslagen waren bij mij, als trouwe Scholieren.com-bezoeker, meteen onvoldoende.”

Toch hadden de scholieren al snel meer verstand van het programma dan de docenten, die er een hele cursus nodig voor hadden om het programma te kunnen begrijpen. "Maar eigenlijk hoef je als leraar vrijwel niks te kunnen voor Ephorus. Superlaf, dus!" 

Voorlopig nog oké

"Leerlingen kost het extra veel werk en docenten hoeven nog minder te doen voor hun geld. Zich een versuffing googelen hoeven ze ook al niet meer. Gelukkig bestaan er ook nog wat docenten die nog steeds niet begrijpen wat het betekent als er '100%' en een stoptekentje uit het programma komen rollen.”

Desondanks betekent Ephorus volgens Liselotte niet het einde van de wereld. Of je diploma. “Ik heb vooral medelijden met de bruggers en toekomstige kindjes van onze school. Want Ephorus zoekt alleen op het internet en in verslagen die het programma al eerder langs heeft zien komen."

Toekomstige generatie

Liselotte, en jij en ik waarschijnlijk ook, kunnen dus nog gewoon een verslag van je schoolgenoot van twee jaar geleden pakken, een andere klas en datum erboven zetten en hop, zo goed als nieuw inleveren. Voorlopig nog wel.

Het kost wat meer moeite voor de toekomstige generaties om het te omzeilen, vertelt Liselotte. “Er zijn twee manieren. De eerste is: een Nederlands artikel van internet plukken en die helemaal herschrijven. Van ‘hij liet toen de hond uit’ maak je bijvoorbeeld ‘toen hij de hond uitliet’. De tweede is dat je een verslag in het Engels opzoekt en die door de vertaalmachine haalt. Klaar is Kees.”

Inhoud boeit niet

De kans is klein dat de nieuwe lichting scholieren Ephorusloos door het leven zullen gaan. Het lijkt wel een epidemie waar heel schoolgaand Nederland mee wordt besmet. Volgens Liselotte biedt dat de ervaren Ephorusgebruiker vooral één groot voordeel.

“De docenten geloven er heilig in, dus als je verslagen inlevert met maar 10% zijn ze al helemaal gelukkig. Dan prijzen ze je de hemel in, ondanks de inhoudelijke kwaliteit van wat je nou eigenlijk geschreven hebt.” Driewerf hoera!

UPDATE (11 januari 2016)

Aangezien dit interview met Liselotte nog steeds veel reacties losmaakt hebben we haar gevraagd hoe ze hier nu over denkt.

Eerst, hoe gaat het nu met Liselotte?

"Goed! ik ben bezig aan mijn opleiding aan de hotelschool en werk als recruiter."

En, heb je spijt van je interview van 5 jaar geleden?

"Haha, ik heb het interview net teruggelezen en moest wel even hard lachen. Lekker pessimistisch ;)

Mijn mening is hetzelfde, alhoewel ik nu wel het belang van de student erbij inzie. Als je als leerling of student je werk alleen maar overneemt van anderen leer je er zelf niks van. Het is dus begrijpelijk dat je erop afgestraft wordt. Zo'n programma is er om nakijkwerk makkelijker te maken voor docenten. Ik vind dat, met de kennis van nu, niet meer oneerlijk.

Ik heb geen spijt van het interview. Ik had mijn mening waarschijnlijk iets beter kunnen verwoorden, maar ik denk dat het voor scholieren, op dat moment, wel hetzelfde voelde."

voeg reactie toe

8808

Het drinken van een energiedrankje helpt je om je examens door te komen. Feit of fabel?