'Cultuurkaart? Niet afschaffen, ik koop er kleren van'

'Cultuurkaart? Niet afschaffen, ik koop er kleren van'

Van de Tweede Kamer mag-'ie afgeschaft worden, het liefst zo snel mogelijk. Het LAKS wil hem absoluut houden: de Cultuurkaart. Een pasje dat bovenbouwers van school krijgen om met korting naar het theater, musea en andere cultureel brave dingen toe te gaan. Voor sommige scholieren is 't het pronkstuk in de portemonnee, anderen stoppen de kaart het liefst zo ver mogelijk weg.

Ik ging de straat op om te vragen of de gemiddelde scholier de kortingspas nuttig genoeg vindt. De stelling? ‘De Cultuurkaart mag best wegbezuinigd worden, ik gebruik ‘m toch nooit’.

I. Marjolein (16)

"De Cultuurkaart?" Er ontstaat een lachje op haar gezicht. "ja, die gebruik ik wel eens. Laatst heb ik er nog een sjaal van gekocht", en ze wijst me de sjaal aan die ze om haar nek draagt. "Ik vind het best een handig pasje, bij sommige winkels kun je er kleren mee kopen en in november ben ik gratis naar de bioscoop geweest. Vorig jaar mochten we het geld op de Cultuurkaart (€10) van school houden. Van mij mag de kaart niet wegbezuinigd worden hoor!".

II. Rick (16)

"Van mij mag-'ie niet weg, hoor" zegt Rick. "Dit jaar heb ik bijna alle prijsvragen op de website ingevuld, dat waren er een heleboel. Zo kan je een brommerrijbewijs, films, Playstation 3 -spellen en gratis toegangskaartjes winnen. Altijd hopen dat ik de gelukkige ben! Verder ga ik in de kerstvakantie voor €10 een dagje met de trein, hartstikke goedkoop".

III. Sietske (13)

"Ach, de cultuurkaart zit ergens weggestopt in mijn portemonnee. Ik heb hem nog nooit gebruikt. Dit jaar mogen we het geld wat er op staat niet eens zelf gebruiken, dat wordt door school gedaan. Pas in de vierde klas krijgen we de €10 zelf te besteden. En dan nog, de winkels waar ik wat wil kopen, accepteren de Cultuurkaart niet. Van mij mogen ze 'm best wegbezuinigen!".

IV. Manon en Esmee (tweeling, 17)

Bij het woord ‘Cultuurkaart’ begint de ene helft van deze twee-eiige tweeing chagrijnig te kijken, terwijl de andere helft een beetje glundert. Manon: "Nee, ik gebruik mijn Cultuurkaart nooit. Zou ik hem niet al weggegooid hebben? Zonde van het geld, dat elke scholier in Nederland zo’n ding krijgt". Esmee denkt daar heel anders over: "De Cultuurkaart is toch juist geweldig! Ik heb een heleboel sieraden gekocht, sommige zelfs helemaal gratis! Van mij moet dat ding echt blijven!".

Conclusie: de meningen onder schoolgaand Nederland lijken behoorlijk verdeeld. De tweelingzusjes heb ik zelfs ruziënd weg zien lopen, discussiërend over het nut van de Cultuurkaart. Eén ding is zeker: de pas wordt anno 2010 nog redelijk veel gebruikt. Hoe cultureel dat is, valt soms te betwijfelen (sieraden? sjaals?), maar ach. Korting is korting.

Gepubliceerd op 27 december 2010
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

B.

B.

Ik gebruik hem heel vaak om met korting naar klassieke concerten te gaan. Als dat geen cultuur is...
Maar meestal is het korting voor mensen met CJP en mensen tot bijv. 25. Dus eigenlijk slaat het wat dat betreft nergens op, want iedereen die een CJP heeft is onder de 25.

13 jaar geleden

M.

M.

Heey,
ik wilde laatst met korting naar de bioscoop.
Op vrijdagavond, dus ik dacht dat ik korting zou krijgen.
Nou mooi niet dus; zegt dqa vrouwtje dat ie niet in het weekend geldig is. Maare wij scholieren moeten door de weeks onze tijd en energie toch in ons huiswerk stoppen? Ik heb iig geen tijd om doordeweeks nara de bioscoop te gaan en ik denk niet dat ik de enige ben.
Nog meer mensen die dit probleem hadden?
XoX

13 jaar geleden

L.

L.

Mooi geschreven straatvraag tjeerd, ook goed - die foto's.

13 jaar geleden

&.

&.

Mijn probleem is dat mijn cjp kaart in de biosscoop niet geldt ik krijg wel korting van de vrouw achter de balie maar zelf betalen met de pas lukt niet!!
En dan staat er ook al 10 euro op... Bij mijn vriendinnen lukte dat wel

Ik zou het toch jammer vinden als er op wordt bezuinigd

13 jaar geleden

D.

D.

Cultuurkaart?
HOUDEN!!!
Dat ding is zo relax, al die korting die je ermee krijgt enzo!!

13 jaar geleden

M.

M.

Ondanks dat ik geen cultuurkaart meer heb, zeg ik houden. En stimuleer het gebruik. Volgens mij is dat voor iedereen beter.

13 jaar geleden

A.

A.

Superhandig, echt houden.
Kan je voor 10 euro hele dagen reizen met de trein enzo. ^^.

13 jaar geleden

S.

S.

De cultuurkaart,
laat me niet lachen.
Heb hem nu al vijf jaar gekregen met zo'n 20 euro erop.
Maar die mensen hebben het supergoed geregeld. Die dingen gaan altijd kapot. Echt verschrikkelijk. En dat is bij heel veel mensen het geval.
En korting als student krijg je sowieso overal bijna wel. Of je nu een CJPkaart hebt of niet.

Laat ze dat afschaffen alstublieft. Lekker bezuinigen op prut vind ik een goed idee. En dan hopen dat de dingen die we echt nodig hebben, zoals medicijnen of gewoon een half snee brood, niet in prijs omhoog gaan.

Mensen die tegen het bezuinigen op cultuur zijn zijn waarschijnlijk de mensen die toch wel geld genoeg hebben. Bezuinigen doen ze toch. Dan heb ik liever dat ik iets minder vaak naar een voorstelling kan, dan dat ik dadelijk niet meer naar het ziekenhuis kan als ik ziek ben.

13 jaar geleden

A.

A.

De CJP pas moet blijven alleen al omdat er genoeg scholieren zijn die anders nooit in cultuur komen of konden komen er nu wel mee in aanraking komen.

13 jaar geleden

T.

T.

Jaja... Beter stoppen ze dat geld in goed opgeleide leraren, fatsoenlijke lesmethodes en een degelijke studiefinanciering. Zonder cultuur red ik het ook wel. Een studieschuld van tienduizenden euro's lijkt me erger, en het bezuinigen op de gezondheidszorg al helemaal! (En dat tientje dat erop staat; dat mochten we niet eens houden!)

13 jaar geleden

N.

N.

die cultuurkaart mag van mij afgeschaft worden, ik heb hem in de 4 jaar dat ik op school zit nog nooit gebruikt en dat tientje dat erop staat haalt de school eraf. prutzooi dat ding!

13 jaar geleden

T.

T.

Leuk om te zien dat er -ook in de reactie's- veel verschillende meningen zijn.

13 jaar geleden

R.

R.

Wat ik dan heel raar vind aan de CJP-pas is dat CJP het cultuurgoed onder de jeugd wilt verspreiden, en ons dan met korting naar de bioscoop laat gaan. Maar waarom mogen we dan ook met korting naar films zoals New Kids Tubo!? Is denk ik niet echt een bevordering voor het cultuur opsnuiven, dunkt me?

13 jaar geleden

J.

J.

Ik heb nog nooit zo'n ding in m'n handen gehad?? Ik denk niet dat mijn school daar iets mee deed. Geen idee.. Maar ik heb hem niet en ook nooit gehad. Dat geldt dus niet voor 'iedere scholier', zo'n kaart.. En inmiddels zit ook niet meer op de middelbare school.

13 jaar geleden

M.

M.

Hm.. Ik gebruik hem eigenlijk nooit.. We hebben we net een nieuwe gekregen trouwens..

Heb verder geen idee hoe je die tien euro gebruikt.. Ik weet alleen dat als je korting wil hem moet laten zien, en da's eigenlijk alles...

13 jaar geleden

M.

M.

Niet afschaffen! Harstikke handig dat je er overal korting mee krijgt.
Ik snap alleen niet zo goed waarm je ook korting krijgt bij kledingwinkels, dat lijkt me dan weer niet zoveel met het stimuleren van cultuur bij jongeren te maken hebben..

13 jaar geleden

M.

M.

Ik wil hem ook graag houden, die kortingen zijn veel te handig. Laat die chagrijnige ministers maar bezuinigen op HUN salaris. Maar nee, dat doen ze niet, ze zouden zichzelf toch niet minder geld geven. Wie was het brein achter dit idee?

13 jaar geleden

L.

L.

Die cultuurkaart, is al drie jaar hetzelfde.
Ze geven hem.
Ik acctiveer hem
Ik gooi hem op mijn bureau
Ik zie hem nooit meer
Echt zonde van het geld als je het mij vraagt.

13 jaar geleden

E.

E.

ik krijg die brief, en dan gooi ik hem meteen in de prullenbak

13 jaar geleden

R.

R.

hallo,
ik heb nogal een lastige vraag.
wat is peop precies???

13 jaar geleden

J.

J.

ik weet ook niet precies wat peop is.
ik heb hier wel vaker van gehoort.
iemand enig iedee?

13 jaar geleden

I.

I.

Die van mij heb ik verbrand uit woede met een aansteker toen het gratis broodje er dit jaar niet meer bij stond.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.