Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Baantje naast je studie

Nederlands

Betoog

Bijbaantjes

A D V E R T E N T I E
Ervaren hoe het is om te studeren vanuit je bedje? Steeds meer opleidingen bieden online proefcolleges aan. Ben jij benieuwd hoe zo'n online proefcollege eruit ziet? Vanaf 3 oktober vloggen scholieren Amber en Nike over hun ervaringen met de online colleges van Wageningen University. Jij kunt ook nog steeds meedoen aan deze colleges! Klik hier om kennis te maken met Amber en Nike en je aan te melden.
6.1 / 10
4e klas vwo
 • Muller
 • Nederlands
 • 510 woorden
 • 4294 keer
  3 deze maand
 • 13 april 2003
Een baantje naast je studie

Veel jongeren die op de middelbare school zitten hebben tegenwoordig een baantje naast hun studie. De leraren en vooral de ouders zijn hier vaak niet zo blij mee, omdat ze denken dat hun leerprestaties eronder zullen leiden.

De meeste scholieren willen wel een baantje. De grootste reden waarom scholieren wel willen werken is voor geld. Nog een groot voordeel is dat de scholier ook veel leerervaring op doet, ze leren bijvoorbeeld de verhouding tussen werkgever en werknemer. Doordat scholieren een baantje hebben, verbreden ze hun interesses ook sterk. Mede hierdoor vind ik het belangrijk dat scholieren een baantje hebben.
In het begin als je gaat werken is het allemaal nog nieuw, er kunnen wel eens een paar dingen fout gaan, maar door contact met de werkgever weet je hoe het arbeidsproces in elkaar zit. Een goede werksfeer is ook heel belangrijk, het zorgt namelijk voor een goede band tussen werkgever en werknemer.
Als je werkt is het belangrijk dat je je sociaal gedraagt tegenover je werkgever, collega’s en klanten. Omdat scholieren dit moeten doen op het werk, zullen ze zich ook zo opstellen tegenover de maatschappij. Het niet sociaal gedragen tegenover werkgever, collega’s en klanten, kan misschien je baantje kosten.
Je persoonlijke interesse wordt ook heel sterk verbreed door een baantje. Doordat je een baantje hebt kom je in aanraking met een beroep. In veel gevallen is het namelijk zo, dat je door een baantje een bepaalde studierichting gaat volgen die je leuk vindt. Dit bespaart immers veel geld en ellende.
De voornaamste reden om te werken is natuurlijk dat jongeren meer geld hebben te besteden, bijvoorbeeld voor uitgaan en kleren kopen. Het laatste aspect is duidelijk een groot voordeel voor ouders, omdat ze dan minder geld uit hoeven te geven aan kleding, en dit vergroot immers de gezinsbegroting. Ook een groot voordeel is dat de scholieren goed om leren gaan met geld, het is namelijk niet verstandig om de scholier alleen maar geld in de hand te drukken, want als ze dan alleen tegenover de maatschappij komen te staan, wordt het in de meeste gevallen moeilijk.
Nog een voordeel, wat in Nederland wel gunstig is, is dat de Nederlandse economie er meer van gaat groeien. Doordat meer scholieren gaan werken, int de Nederlandse regering meer belasting. In de laatste jaren is het percentage van werkende scholieren erg gestegen vergeleken met de voorgaande jaren.
Veel ouders en leraren vinden dat een baantje naast een studie niet verstandig is in verband met slechte schoolprestaties. Ouders gebruiken als argument dat scholieren na hun werk moe zijn en geen zin meer hebben in huiswerk maken en lekker op de bank ploffen, maar de ijverige leerling, die ergens wil komen, maakt wel zijn schoolzaken af.


Persoonlijk vind ik dat er erg veel voordelen aan een baantje naast je studie zitten, er worden ook wel nadelen genoemd, maar die kunnen het niet opnemen tegen de voordelen. Ik vind dit omdat de scholieren er zich beter door ontwikkelen, ze tonen meer respect, ontwikkelen hun interessen en leren met geld omgaan. Bovendien heeft de Nederlands economie er ook nog baat bij!

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

8098

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten
in september en oktober: jongerenkrant 7Days 3 weken gratis thuisbezorgd

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Kleding-geweten

Blogger Anouk zit in een tweestrijd. Ze vindt kinderarbeid Heel Erg, maar toch blijft ze goedkope kleren kopen bij Primark/H&M. Hoe sta jij hierin? 
 • Net als Anouk. Ik vind het heel erg voor die kinderen, maar blijf toch goedkope spullen kopen
 • Dit probleem is niet op maatschappelijk niveau op te lossen. Er moeten politieke en economische maatregelen genomen worden.
 • Ik kies er bewust voor om minder kleren te kopen of kleding waarvan ik weet dat het "goed" gemaakt is
 • Het interesseert mij niet hoe kleren gemaakt worden of waar het vandaan komt
 • Ik heb er nog nooit bij stilgestaan dat goedkope kleren oneerlijk geproduceerd worden
 • Om je eigen optie toe te voegen heb je een profiel nodig. Klik hier om een profiel te maken.