Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Te jong om te kiezen

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 624 woorden
  • 25 november 2015
  • 175 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
175 keer beoordeeld

Te jong om te kiezen

Opendagen, meeloopdagen en informatieavonden. Elke leerling op het voortgezet onderwijs moet zich op een dag gaan focussen op zijn of haar vervolgopleiding. Voor sommige is het heel simpel, zij wisten altijd al wat ze wilden worden. Voor andere ligt het net iets ingewikkelder. Heel begrijpelijk ook, want hoe moet een 15 of 16 jarige weten wat hij of zij tot hun 67ste willen doen? Velen hebben moeite met het kiezen van een opleiding.

Daarom heb ik gekozen voor de stelling; jongeren moeten niet zo vroeg al een opleiding kiezen.

 

Stress

Ten eerste kan het kiezen van een opleiding zorgen voor veel stress bij jongeren. Zij moeten zich focussen op hun schoolprestaties, daarnaast eventuele buitenschoolse activiteiten en misschien nog een bijbaan. Het kan bij sommige leerlingen voor erg veel stress zorgen als zij hierbij ook nog moeten beslissen over hun toekomst. Het begint al in de 3e klas dat leerlingen een profiel moeten kiezen. Pas in dit jaar gaan de leerlingen naar één of twee opendagen op een hogeschool en moeten zij opdrachten gaan maken op studiekeuzeweb.nl, logisch dus dat veel leerlingen niet zeker weten welk profiel het best bij ze past. In veel gevallen weten de leerlingen niet welk profiel zij echt willen kiezen en kiezen ze bijvoorbeeld voor een profiel die het makkelijkst lijkt of een profiel die hun vriend of vriendin ook kiest.

Vooral als zij moeten kiezen voor een mbo, hbo of universitaire opleiding begint de stress hoog op te lopen. Leerlingen moeten zichzelf tientallen vragen stellen om een goede keuze te maken. Er is namelijk veel keus en veel opleidingen lijken op elkaar, dat zorgt voor veel twijfels.

Toch niet zo leuk

Ten tweede hebben veel leerlingen het eerste jaar al spijt van hun keuze. Eén op de drie leerlingen maakt het eerste jaar niet af en in het tweede jaar stopt 30 à 35 procent van de leerlingen met hun studie.  Dit is natuurlijk niet fijn voor de leerlingen, zij verspillen hierdoor een jaar aan een opleiding die zij uiteindelijk niet willen doen. Daarnaast kost het hen ook nog veel geld aangezien de studiefinanciering is afgeschaft.

 

Eén van de redenen dat zij de verkeerde opleiding kiezen komt door een gebrek aan oriëntatie. Zij hebben een ander beeld van de opleiding dan hoe die in werkelijkheid is. Bovendien is het voor veel jongeren moeilijk om uit te zoeken wat zij belangrijk vinden. Volgens Michiel Westenberg, hoogleraar ontwikkelingspsychologie, missen aankomende studenten vaak de ervaring en ontwikkeling om een bewuste studiekeuze te maken.

Vroeg beginnen met het kijken naar een studie heeft natuurlijk ook een voordeel, je weet al voor een lange tijd wat voor soort studies er zijn en wat voor beroepen je daarmee kan uitoefenen, maar zij zijn er dan niet helemaal klaar voor om te weten wat voor beroep zij willen uitoefenen. Een definitieve keuze maken heeft voor een heleboel leerlingen juist een nadeel als zij achteraf spijt krijgen van hun keuze.

 

Het kiezen van een opleiding op vroege leeftijd geeft dus veel stress en kan ervoor zorgen dat leerlingen een verkeerde keuze maken. Zij zijn op die leeftijd meestal niet in staat om zeker te weten wat zij willen doen. Vaak weten zij ook te weinig over de opleiding die zij willen doen. Daarom moeten jongeren na het voortgezet onderwijs niet meteen een opleiding kiezen

 

NOG, Keuzestress bij pubers, Julliete Maltha, 2015

NOG, Keuzestress bij pubers, Julliete Maltha, 2015

NU.nl, Keuzestress scholieren door bijna-gelijke studies, 2013

NU.nl, Waarom duizenden scholieren de verkeerde studie kiezen, Jolien de Vries, 2015

NU.nl, Waarom duizenden scholieren de verkeerde studie kiezen, Jolien de Vries, 2015

NU.nl, Waarom duizenden scholieren de verkeerde studie kiezen, Jolien de Vries, 2015 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.