Discriminatie op de arbeidsmarkt

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas havo | 783 woorden
  • 16 december 2014
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
18 keer beoordeeld

Als onderwerp heb ik gekozen voor discriminatie op de arbeidsmarkt. Het is een probleem wat je niet direct zult tegenkomen, maar het is er wel. Het is wel een erg breed onderwerp, dus het kan dat ik niet alle details zal vertellen in deze 10 minuten. Als inleiding heb ik gekozen voor een zogeheten ‘stel je voor’.

Opening

Stel je voor je komt van de HBO af, hebt een leuke studie achter de rug en wil graag solliciteren en dan aan het werk. Maar er is een probleem, de plekken waar je wilt solliciteren accepteren niet het feit dat je allochtoon bent en willen je daarom liever niet hebben. Je hebt het al meerdere keren geprobeerd, maar je voelt je toch eigenlijk wel gediscrimineerd. En daar moet iets aan gebeuren, want met jouw HBO-studie moet je gewoon een baan kunnen krijgen, of je nou autochtoon bent of allochtoon, daar moet het verschil niet zijn!

Feiten:

Wet

In Nederland hebben wij de wet waarin staat dat iedereen die zich in Nederland bevindt gelijk moet worden behandeld. Je mag niet gediscrimineerd worden op je godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook. Helaas komt ondanks het feit dat we deze wet hebben discriminatie wel voor. Je kunt vaak genoeg lezen dat allochtonen veel minder snel worden aangenomen omdat ze bijv. de Nederlandse taal niet heel goed beheersen, of omdat werkgevers ook een autochtoon kunnen aannemen en ze dat dan liever hebben. Dit gebeurt natuurlijk niet altijd, maar komt wel veel voor.

Sollicitatie

Er is een onderzoek gedaan waarbij de werkgevers 44% van de Nederlanders wouden uitnodigen voor een vervolggesprek die meededen aan het onderzoek en 37% van niet-westerse sollicitanten werden uitgenodigd voor een tweede gesprek. Dus hierin zie je al terugkomen dat niet-westerse mensen worden achtergesteld.

Leeftijd

Maar er wordt niet alleen maar gediscrimineerd op het gebied van wat voor ras je bent. Ook naar leeftijden wordt vaak gekeken. Oudere mensen van 45+ hebben wel veel meer ervaring dan mensen die net van hun studie afkomen en bijv. 25 zijn. Alleen oudere mensen zijn wel duurder dan jongere mensen. Ook gaan veel werkgevers er vanuit dat oudere mensen niet goed kunnen samenwerken met jongere collega’s of dat ze nieuwe ontwikkelingen in het bedrijf niet zullen begrijpen. Hierbij zie je dus dat ook hiernaar wordt gekeken op het moment dat je je cv inlevert.

Handicap

Ook worden mensen die lichamelijk bijv. beperkt zijn minder snel aangenomen dat mensen die geen beperking hebben. Het kan ook zijn dat er een grote kans is op een arbeidsongeval, dus dat er iets gebeurt met de werknemer en dat een werkgever diegene dan liever niet aanneemt, omdat dat dan ook kosten scheelt wanneer er wel een ongeluk gebeurt.

Het probleem

Dat de allochtonen minder kans hebben op de baan dan autochtonen.

Stelling

In Nederland moeten we er meer aan doen de niet-westerse mensen in onze economie te betrekken.

Argumenten

Voorargumenten:

-Die mensen zullen ook erg graag aan het werk willen met een goede baan. Niet zozeer een baan als schoonmaakster, maar ook echt een baan waarmee ze een goed inkomen hebben. Daarvoor zullen we hun scholing moeten aanbieden zodat ze Nederlands kunnen leren en sollicitatiecursussen zodat ze meer kans krijgen op een goede baan.

-Het is handig om veel kennis met elkaar te verzamelen, want 2 weten meer dan 1. En het is ook goed voor ons land, want we zijn een multicultureel land en op deze manier kunnen we dat nog beter uiten.

-Door hun er meer in te betrekken zal er minder werkloosheid ontstaan omdat ze aan werk komen, wat weer goed is om onze economie beter op orde te krijgen.

Tegenargumenten:

-Het is erg lastig, want mensen zijn bijv. andere gewoontes niet gewend van niet-westerse mensen en dat de samenwerking dan niet erg goed is, omdat je dan veel verschilt en je liever het verschil er tussenlaat en ze niet wilt betrekken in de economie.

-Het zijn veel kosten, want wat ze dan bijdragen als werknemers of consumenten kan niet op tegen de kosten in de vorm van bijv. uitkeringen, onderwijs of huursubsidie → (geld dat de overheid betaald voor mensen met weinig geld, als hulp om de huur te betalen. Een deel wordt vergoed)

Mijn mening

Nederland is een multicultureel land, dat heeft veel positieve kanten. Ik vind ook dat we alle mensen moeten respecteren, ook al zijn ze getint, het zijn ook gewoon mensen. Ik vind dat ook allochtonen recht hebben op een goede baan in Nederland, want ook hun kennis kunnen wij gebruiken ook al besef je dat misschien niet direct. Daarom moeten wij naar mijn mening mensen zoveel mogelijk betrekken in onze economie, omdat die ook groeit met behulp van niet-westerse mensen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.