Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

studiefinanciering

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 874 woorden
  • 2 januari 2011
  • 99 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
99 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Studiefinanciering wordt leenstelsel


Waarom is de studiefinanciering ook alweer ingevoerd?
De studiefinanciering, ofwel de basisbeurs, bestaat sinds 1986. Het idee erachter was dat studenten onafhankelijk van hun ouders moesten kunnen zijn; dus kreeg iedere student vanaf zijn achttiende een vast maandbedrag van de overheid. In de begintijd kreeg een uitwonende student tot ruim 850 gulden (bijna 400 euro) studiefinanciering. Door bezuinigingen is dat bedrag stelselmatig omlaag gegaan naar 266 euro nu. Omdat een studentenkamer per maand al gauw tegen de 400 euro kost, is het onmogelijk van de basisbeurs rond te komen.

De overheid zit nu dus met een schuld en probeert op elk gebied te bezuinigen, ook op onderwijs. Ze willen van de financiering een lening maken. Normaal gesproken krijg je van de overheid een maandelijks bedrag om zo te kunnen studeren. Als dit een lening wordt, krijg je nog wel geld, maar is het de bedoeling dat je het bedrag dat jij geleend hebt in 15 jaar terug betaald.


Studenten hebben al zo weinig tijd
De gemiddelde student gaat 5 à 6 dagen naar school, vaak duurt de dag lang, dit is natuurlijk niet altijd zo. Wanneer zij thuiskomen, moeten ze opdrachten maken, maar de studenten die niet meer thuis wonen, op kamers, zullen in hun vrije tijd moeten werken om rond te kunnen komen. De student moet namelijk de huur betalen, eten en alle verzekeringen die vanaf je 18e ook nog eens duurder worden. Dan is het natuurlijk heel fijn als de overheid een steentje bijdraagt om jou een beetje te ontlasten. Want als jij van dat geld je school betaald, hoef je niet meer te werken dan je al doet. Als de studiefinanciering er niet meer is, krijg je zoals ik al eerder zei wel maandelijks geld, maar moet je dit terug betalen. Je zult dan meer gaan werken om die extra kosten die je maakt zoveel mogelijk te dekken.

Studenten gaan niet studeren vanwege leenangst
Dit is voor mij de belangrijkste reden waarom ik het niet met het voorstel eens ben. Stel: ik heb straks een opleiding dat 5 jaar duurt. Dan heb ik op mijn 23ste een diploma op zoek en met goed geluk een baan , ik doe er 15 jaar over om mijn studieschuld af te lossen. Dan ben ik 38 als ik klaar ben met het afbetalen. Ik neem aan dat ik tegen die tijd allang een huis heb, een man en kinderen. Dit kost geld. Als ik kan dan ook nog eens iedere maand, naast mijn vaste lasten, een lening af moet lossen, vraag ik mij af of ik wel geld overhoud om leuke dingen te doen en of ik op mijn 38ste pas kan beginnen met sparen, want iedereen weet dat het verstandig is om altijd geld achter de hand te hebben. Het lijkt mij dan ook heel logisch dat wanneer er een leenstelsel komt mensen gaan twijfelen of ze wel moeten gaan studeren.

Niemand beloofd jou een baan die gelijk is aan je opleiding
Dit zie je nu heel veel. Er zijn zoveel mensen met ongelofelijk goeie papieren maar die geen baan kunnen krijgen in hetgeen wat ze gestudeerd hebben. Die mensen zijn allemaal werkloos. Wat heb je dan aan zo’n dure studie gehad? Die mensen gaan dan werk doen waar niet eens diploma’s voor zijn vereist. Het is dus erg riskant om veel te betalen voor een studie, als jij dat geld later niet terug verdient. Dit is dan ook een reden waarom mensen met een leenstelsel zullen zeggen we gaan niet studeren. Ik zoek nu wel een redelijk betaalde baan waarmee ik schulden vermijd.

Waarom betaald de bakker voor de opleiding van de zoon van de advocaat?
Deze stelling heb ik al een aantal keer gehoord, de mensen bedoelen dat de studiefinanciering van het belastinggeld wordt betaald en dat klopt ook, met een leenstelsel gaat dat belastinggeld niet meer naar de financiering maar zal ergens anders voor gebruikt worden. Het feit is dat deze stelling niet goed is. De bakker en de advocaat betalen beide belasting, alleen betaald de advocaat meer belasting omdat hij meer verdient en dus is het huidige systeem heel eerlijk.

Een studie is vooral een investering in jezelf.
De overheid vindt omdat het voor jezelf is, je ook maar zelf moet betalen. Ik moet zeggen dat ik het hier deels mee eens ben maar toch wil ik het ontkrachten. Het is namelijk niet alleen een investering in jezelf maar ook een investering in Nederland. Iedereen weet namelijk dat in 3e wereld landen het opleidingsniveau laag ligt. Dit maakt de inwoners zelfvoorzienend en wordt er weinig handel gedreven met het buitenland. Zo kun je het bbp nooit opkrikken en zal deze ook laag blijven. In Nederland ligt het bbp hoog mede doordat wij zo goed zijn opgeleid en kunnen uitgroeien tot echte zakenmensen waardoor onze koopkracht ook nog eens omhoog zal gaan. Wij zullen meer kopen en zo komt er geld in het laatje van de overheid. Stimuleren wij op die manier de economie niet? Als er een leenstelsel komt en minder mensen gaan studeren, zal de koopkracht, het bbp en het belastinggeld op het inkomen omlaag gaan waardoor ze uiteindelijk niks verdienen.


Conclusie
De conclusie lijkt me vrij duidelijk, ik vindt dat een leenstelsel een slecht idee is. Hoogst waarschijnlijk gaan minder mensen studeren waardoor uiteindelijk niks wordt verdient in de overheid.

REACTIES

B.

B.

Hee,
Ik zou ook graag mijn betoog hierover willen doen.
Maar wat is nou precies je stelling? Dat kan ik er niet helemaal uithalen.

13 jaar geleden

Y.

Y.

De Stelling is:
Studiefinciering moet blijven.

13 jaar geleden

J.

J.

de stelling is dat je tegen een leenstelsel bent. maar het onderwerp is niet meer actueel want het leenstelsel idee is al van de baan.

13 jaar geleden

C.

C.

@ Janiek (Havo 5): Heb jij een bron? Ik kan namelijk niet vinden dat het sociaal leenstelsel van de baan is en ik schrijf hier volgende week een betoog over.

@ Janiek (schrijver van betoog): Je intro is gekopieerd van de site van de IB groep en je betoog staat vol schrijffouten (d/t en verwijsfouten), hiervoor krijg je aftrek en dat is zonde voor je cijfer! Als je daarop let, dan is dat alleen maar in het voordeel voor je schrijven van een betoog op een toets. :)

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.