Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Wilde dieren in dierentuinen

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 462 woorden
  • 13 mei 2003
  • 273 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
273 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Nederlands betoog “Het moet nu maar eens afgelopen zijn met het houden van wilde dieren in de dierentuinen” In safaripark Beekse Bergen is kortgeleden een verzorger aangevallen door een Afrikaanse olifant. De verzorger is uiteindelijk aan zijn verwondingen overleden. De verzorgers hebben geen enkele aanleiding kunnen vinden voor deze onverwachte aanval. Tot het fatale ongeluk heeft de olifant nooit agressief gedrag vertoond, men vraagt zich nu af hoe de olifant tot de aanval is gekomen en wat er met de olifant moet gebeuren. De afgelopen 6 jaar zijn er 35 doden gevallen door olifanten die ontsnapten uit gevangenschap in werkkampen, dierentuinen en circussen, wraaknemend op de mensen die hen uitlachten, vernederden en gevangen hielden. Dierentuinen rechtvaardigen hun bestaan met een aantal doelstellingen mar in werkelijkheid zijn deze doelstellingen eigenlijk bedrog: 1. Educatie we zouden veel van de dieren in de dierentuinen kunnen leren maar op de bordjes van de dierentuinen staat vaak weinig of onvolledige informatie en de meeste mensen lopen hier toch voorbij. 2. Soortbehoud maar dierentuinen zetten maar weinig dieren weer terug in de natuur. 3. Recreatie maar het bekijken van dieren in gevangenschap is een wrede manier van recreatie en zeker geen goed voorbeeld voor onze volgende generatie. 4. Wetenschappelijk onderzoek maar deze wetenschappelijke onderzoeken hebben alleen nut als het dier in zijn natuurlijke omgeving en omstandigheden leeft. Olifanten zijn namelijk heel sociale dieren. Bijvoorbeeld bij de geboorte van een kalf, helpen de zussen van de moeder bij het opvangen direct na de geboorte van het beestje. Ze troosten de moeder, verzorgen het kalf en beschermen haar tegen andere wilde dieren. Bij geboorte in gevangenschap is deze familiehulp er niet. Een olifant groeit in het wild op in een kudde daar leren zij hun sociale gedrag te ontwikkelen door het waar te nemen bij de andere dieren. Dit is ook het geval bij voortplanting en voedselverzameling. In gevangenschap gaan deze gebruiken niet alleen bij olifanten verloren maar ook bij andere wilde dieren. Van dieren in gevangschap kunnen wij dus niks leren zoals wel vaak wordt geopperd. Ik zou er dus voor willen pleiten om wilde dieren niet meer in gewone dierentuinen te plaatsen. Als het dan toch moet, plaats de dieren in grote safariachtige parken waar zij vrij met hun soortgenoten kunnen rondlopen en hun sociale gedrag goed kunnen ontwikkelen. Nog beter zou het zijn als we de wilde dieren in de natuur zouden laten, waar zij ook van pas kunnen komen voor de mens. Olifanten bijvoorbeeld worden al eeuwenlang gebruikt door mensen voor de hout-industrie, de oorlog en vervoer, maar de relatie tussen mens en olifant geeft dan weinig problemen omdat de olifant toch in zijn eigen leefgebied is en rond zijn eigen soortgenoten. Als je toch dieren in gevangenschap zet, is dat niet zonder risico`s want wilde dieren blijven tenslotte wilde dieren!

REACTIES

K.

K.

We laten wilde dieren al in de natuur. Wildvang voor dierentuinen is al tientallen jaren verboden. Beetje verkeerde woordkeus. En dierentuindieren worden praktisch altijd in grote groepen geplaatst waardoor sociaal contact gewoon door blijft gaan.

12 jaar geleden

E.

E.

gaat dit over dieren in de dierentuin die wild zijn want dan gaat het vast over jou.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.