Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Alles mag op een democratische school

Alles mag op een democratische school

Femke

Wil je pannenkoeken bakken? Prima. Toch maar liever achter de computer? Ook goed. Of gewoon een hele dag lekker knutselen? Perfect.

Kun je je voorstellen dat dit jouw schooldag is? Ik nam een kijkje op democratische school De Paradox in Vorden, waar niks moet en heel veel mag. Het idee van de school: kinderen gaan uit zichzelf wel op onderzoek uit om dingen te leren. Daar zijn geen verplichte lessen en volle roosters voor nodig.

Niks moet, alles mag

Leerlingen van 4 tot en met 18 jaar zijn welkom op De Paradox. Op dit moment heeft de school 8 leerlingen, de dag dat ik langskom zelfs maar 6. Ik vraag de leerlingen of ze deze school leuk vinden. "Ja, want dit is een van de weinige scholen, waar je echt zélf keuzes mag maken!" zeggen ze. En inderdaad: Alles wat er gedaan wordt, wordt gekozen door de kinderen.

Twee jongens maken zelf tijd voor bio

Pizza en passers

Zo zitten er twee leerlingen de hele dag achter de laptop, gooit een ander een pizza in de oven, wordt er druk geknutseld door weer een andere leerling. Een begeleider doet ook gezellig mee!

Tussendoor wordt er nog even tijd vrijgemaakt voor les: althans, twee leerlingen maken tijd vrij. De rest gaat gewoon verder met computeren, pizzabakken en knutselen.

Duits en biologie

Duits en Biologie staan op het programma: beide gegeven door een mevrouw die daar speciaal voor langskomt. Wanneer ik het laatste stukje biologieles bijwoon, zitten de 2 jongens druk met een passer te tekenen. De in de les behandelde stof 'De binnenkant van het oor' gemaakt van klei, ligt op de vensterbank.  

's Middags help ik braaf mee met pannekoeken bakken

Pannekoeken en poetsen

's Middags help ik braaf mee met pannekoeken bakken. Dit zorgt ervoor dat er ook spandoeken gemaakt worden: 'Hup Femke hup', ik denk dat ze honger hadden... De rest van de middag wordt gevuld met dezelfde activiteiten als in de ochtend: Spelen, computeren en praten. Kortom: Het lijkt meer op een kinderspeelplaats dan op een school.

Gepubliceerd op 29 januari 2010
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

B.

B.

Examens?
Dit gaat toch nergens over :')

Maar lijkt me heerlijk om de hele dag pizza's in de oven te schuiven.

14 jaar geleden

J.

J.

Lijkt me leuk, maar het moet niet altijd zo zijn. op een gegeven moment ga je je vervelen en leer je niks meer . Ik wil dan ook wel weer gewoon leren.....

14 jaar geleden

A.

A.

Ik heb zelf stagegelopen op een school waar het '''nieuwe onderwijs'' wordt aangeboden. De leerlingen missen daar 1 belangrijke factor: Structuur.

Het is een van de grootste bullshit ooit. Bij het centraal examen haalden ze 2en en 3en en bij het schoolexamen 8e en 9en. Ja zo kan ik ook slagen.

Democratisch onderwijs is nóg een stap verder en de leerlingen zullen achterlopen op leeftijdsgenootjes qua kennis, inzicht, vaardigheden en houding. Een kind/puber en zelfs sommige adolescenten hebben structuur nodig en een docent die bepaald wat er gebeurd moet worden.

Een verloedering van het onderwijs.

14 jaar geleden

K.

K.

denk je nou echt dat die leerlingen uit zichzelf naar school komen?! vooral rond de leeftijd 15-16 jaar doen ze dat al helemaal niet. ik vind het geen goed idee.. maar het is misschien wel leuk voor de leerlingen nu maar niet voor hun toekomst

14 jaar geleden

F.

F.

Heeft totaal geen zin. Het bevordert alleen maar de luiheid.

14 jaar geleden

L.

L.

WOW!!!!
dat wil ik ook!
lijkt me heerlijk, geen wiskunde en frans!!!:D

14 jaar geleden

G.

G.

Die leerlingen worden gewoon voor de gek gehouden: die denken dat ze later leuke, creatieve dingen mogen doen en allerlei dingen kunnen kiezen. Het leven is ook zonder spandoeken al zwaar genoeg, lijkt me.

14 jaar geleden

M.

M.

Wat een belachelijk idee. Zo leer je nog niks!! Zo duurt het nog langer voordat je je diploma haalt of zelfs niet....

14 jaar geleden

A.

A.

ja leuk misschien werkt het als school maar..... leren ze ook hoe het is als ze later moeten werken en hun baas bepaalt ineens wat ze moeten doen??? en kunnen die kinderen zich wel genoeg ontwikkelt als ze de heledag maar 8 mede leeringen om zich heen hebben..... ik denk dat het onderwijs op langere terwijn problemen opgaat leveren......????!!!!

14 jaar geleden

P.

P.



schrijnende gevallen van kinderen die niet meer terug kunnen naar regulier vanwege jarenlange leerachterstanden en geen werkhouding, opgelopen op democratische scholen. Rendement is hooguit een mbo waar geen vooropleiding geeist wordt. Portfolio opbouwen doen ze niet en wat er ligt slaat kant nog wal. Je denkt in warm bad te komen maar al gauw volgt koude douche. Deze scholen heette voorheen Iederwijs en werden verboden wegens gebrek aan onderwijs. Na 2014 -invoering wet passend onderwijs- worden ze opeens goed gekeurd terwijl er aan de vorm niet veranderd is en de uitvoering nog net zo slecht. Dit is afvoerputje regulier en Sander Dekker manipuleert op deze manier zijn cijfertjes tav thuiszitters. Hij camoufleert hiermee het falen van passend onderwijs. Ieder kind een PLAATS (voor eigen rekening wel te verstaan) maar met onderwijs heeft het niets van doen. Schandalig!

6 jaar geleden

C.

C.

Ik lees een hoop vragen, hoe werkt zo'n school, leer je daar dan wat? Nou en of. De meest belangrijke dingen in het leven, namelijk eigen keuzes maken en doorzetten. Leren doe je niet voor iemand anders, leren doe je voor jezelf. Een democratische school is zodanig ingericht dat je alles kan leren wat je op regulier onderwijs ook leert, alleen vele malen sneller en effectiever, omdat je zelf gemotiveerd bent en niet omdat iemand je vertelt wat je moet doen. Dit is een bewezen concept en ja, het mag in Nederland. De werkelijk vrije democratische scholen doen het zonder overheidsgeld. Het zijn de goedkoopste particuliere scholen die er bestaan. Sudbury scholen vormen de uitersten in het spectrum van democratisch onderwijs. De inrichting van een Sudbury school staat helemaal in het teken van eigen verantwoordelijkheid. Lees er maar eens wat over op de verschillende sites. Vroeger reageerde ik precies hetzelfde .. ik dacht ook dat het niet kon. Pas toen ik wat meer ben gaan lezen over de principes ben ik gaan begrijpen welke waarde dit soort scholen hebben. Mijn eigen kinderen hebben nu al meerdere jaren in vrijheid zelfstandig geleerd en lopen niet achter, in tegendeel.

14 jaar geleden

B.

B.

is natuurlijk wel leuk, zo'n school, maar dit werkt voor geen meter. zoals de tekst al zegt, word er veel leuks gedaan, maar er word niet geleerd. deze leerlingen kúnnen niet goed meegaan met de rest van nederland, omdat je er nu eenmaal niet achterkomt wat arbeidsproductiviteit is, als je pannekoeken aan het bakken bent.

14 jaar geleden

I.

I.

lijkt me heerlijk! maar wat is dan het doel van school? wat je daar doet, kan thuis ook! en, een school van 8 kinderen? 8?! waaraan verdienen die geld?? nee, leuk voor een weekje, maar daarna toch maar gewoon school.

14 jaar geleden

J.

J.

Wie financiert zo'n school, vraag ik me dan af...

14 jaar geleden

M.

M.

Ik denk dat het idee achter zo'n school wel goed is, maar ben ook van mening dat opgroeiende kinderen, dus ook scholieren, moeten leren om ook dingen te doen waar ze geen zin in hebben. Zoals Simon al zegt, een wijzer iemand die zegt dat je het moet doen. Dat is af en toe nodig, ook als je volwassen bent. Dit is veel te veel verantwoordelijkheid in 1x vind ik.

14 jaar geleden

S.

S.

Er zijn nog veel scholieren te overtuigen van het idee van de democratische school, blijkt uit onze poll. Na 4151 stemmen is de uitslag: 33% zegt 'Nee, anders leer je niks'. 25% zegt 'Nee, een leraar weet beter wat ik nodig heb.' 24% stemt 'Ja, een scholier weet zelf het best wat 'ie nodig heeft.' En 18% stemt 'Ja, geen gezeur is relax.'

14 jaar geleden

H.

H.

wat triest,
ga gewoon naar school ofzo?

14 jaar geleden

T.

T.

En je diploma?

14 jaar geleden

S.

S.

En wat leer je hier nou van?

14 jaar geleden

A.

A.

En dat mag in Nederland?

14 jaar geleden

K.

K.

Geweldig! Dat is precies het soort onderwijs waarvan ik nou zeg: wist ik dat maar eerder. Op zo een school had ik meer geleerd dan op de normale, waar ik nu op zit.
Zelfstudie is meer mijn ding en ik kan me makkelijker concentreren in een relaxte omgeving. Het feit dat ik dan ook voor -mezelf- leer en niet 'omdat het moet' of 'omdat de leraar het zegt', zonder onzinnige regels die nergens op slaan, werkt gewoon voor mij.

14 jaar geleden

A.

A.

Het probleem van het tekort van schoonmakers en vuilnismannen is opgelost. Way to go!

14 jaar geleden

A.

A.

lijkt me leuk maar ik denk niet dat die kinderen er veel zullen leren.

14 jaar geleden

N.

N.

Het lijkt mij een leuke school maar of je er nou wel zoveel leert betwijfel ik.

14 jaar geleden

N.

N.

Lijkt me niet heel gezellig met maar 8 leerlingen op school...

14 jaar geleden

M.

M.

heb lijkt me niet nuttiggenoeg, maar als je een basishebt,,,

14 jaar geleden

F.

F.

Ik heb democratisch onderwijs uitgebreid van dichtbij bekeken (op Sudburyschool De Kampanje in Amersfoort) en ik heb niet de indruk dat de leerlingen daar qua vakkennis of algemene ontwikkeling achterlopen op leerlingen van het reguliere onderwijs. Het viel me wel op dat ze erg zelfstandig en verantwoordelijk zijn.

14 jaar geleden

P.

P.

Is goedt, freihijd maakt blei!

14 jaar geleden

I.

I.

Belachelijk!! Waar is die leerplicht dan nog voor?! Je kan net zo goed thuis blijven, hier leer je echt niks.

14 jaar geleden

E.

E.

ahahahaha achter laptop is de beste met chips en drinke,dat is gewoon de beste:$

14 jaar geleden

E.

E.

Hoe lang is het geleden dat de gemiddelde volwassenen naar school is geweest? En, na die tijd nog wat geleerd? Ja? Hoe dan? Door jezelf een doel te stellen, dat na te streven en het resultaat te evalueren. Dit proces het leven. Een mens kan en doet niet anders. En kinderen lijken verdacht veel op mensen.

14 jaar geleden

C.

C.

Onderwijs op deze manier wordt al bijna 100 jaar toegepast in scholen als de Summerhill school (1927) en de Sudbury Valley School (1968). Beide zijn voorbeelden van Democratisch onderwijs. Op Democratische scholen hebben leerlingen zeggenschap over hun eigen leef- en leeromgeving. Leerlingen krijgen de verantwoordelijkheid over hun eigen leren. Een Democratische school werkt, doordat de stafleden een onderdeel vormen van de schoolgemeenschap en zich ten dienste stellen van die gemeenschap. In Europa is een groeiende interesse naar democratisch onderwijs in het algemeen, en Sudbury scholen in het bijzonder. EUDEC (European Democratic Education Community) heeft al meer dan 100 leden en 17 scholen ingeschreven (www.eudec.org). Meer weten over Sudbury onderwijs: www.sudbury.nl

14 jaar geleden

H.

H.

't kan maar even duidelijk zijn dat Christel Hartkamp een direct betrokken en oprichter is van een van de democratische scholen dus niet onafhankelijk. Feit is dat op veel democratische scholen in Nederland de uitvoering knap waardeloos is en daarmee in feite een slap aftreksel van Sudbury is. Daarbij zijn veel demo scholen sektarisch met vergaande bemoeienis tav food, lifestyle, medicatie, familierelaties, het geven van massages en levenslessen die passen binnen dat sektarisch kader. Men richt zich vooral op kwetsbare doelgroep drop-outs en hoogbegaafdheid terwijl de onderwijsvorm en uitvoering totaal niet geschikt is voor hb drop-outs. Tot slot: deze scholen hoeven maar aan een paar summiere eisen te voldoen en de inspectie vraagt slechts om een inrichting waarbij het onderwijs aangeboden kan worden. Niet dat het ook daadwerkelijk gegeven gaat worden. Inspectie kan de kwaliteit van het onderwijs op geen enkele manier meten. Deze scholen functioneren als ontmoetingsplaats waar je kind samen speelt, sport, muziek maakt, crea bea doet en socialized. De rest (schoolse vakken en basiskennis en dus voorbereiding vervolgonderwijs) zul je zelf moeten doen via thuisonderwijs want meeste van dit soort scholen bieden te weinig ondersteuning, te weinig lessen en leren leren en efficiënt leren behoort niet tot curriculum.

6 jaar geleden

A.

A.

De naam zegt al genoeg xD

14 jaar geleden

K.

K.

Lijkt me heerlijk! Maar net zo nuttig als een gewone school? Lijkt me niet, eerlijk gezegd.

14 jaar geleden

S.

S.

Ik vind het een prachtig maar naief idee. Volgens mij heeft ieder kind af en toe iemand nodig die zegt: je hebt geen zin, maar doe het maar wel. Dat is niet je autoriteit misbruiken, maar wijsheid van een oudere.

14 jaar geleden

M.

M.

Leuk voor een dagje maar zo haal je je examens niet.

14 jaar geleden

M.

M.

ik had er al weleens van gehoord ja maar ik denk idd ook dat iemand structuur nodig heeft. het voordeel van die school is natuurlijk wel dat mensen vaak zelfstandiger zijn en als je leert dan leer je sneller omdat je zelf gemotiveerd bent maar ik denk niet dat het een betere methode is. bepaalde dingen moeten je gewoon door je strot gedouwd worden want die ga je echt niet doen.

13 jaar geleden

M.

M.

@H. Janssen: op veel van deze scholen wordt wel gespeeld maar niet gereflecteerd en kinderen worden niet of te weinig bewust gemaakt van wat je dan tijdens het spelen leert of kunt leren, wat dit met je doet etc. Op papier klinkt het leuk, maar uitvoering waardeloos. De oprichters en medewerkers noemen zich allemaal expert in heel veel, maar zijn het niet. En medewerkers werken onbezoldigd maar de oprichters duidelijk niet, het verdienmodel is veelal zelfde als bij sektes: schoolgeld, verkoop boeken, geven van dure cursussen, alternatieve en spirituele therapieën via eigen praktijkjes, deze scholen en de mensen erachter en eromheen vormen een heel netwerk met zelfde radicale visie, die inderdaad behoorlijk naïef is. Het is een ideologische beweging.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.