Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

IDFA-jury: dagenlang films kijken

IDFA-jury: dagenlang films kijken

Het IDFA. Tot een tijdje terug bestempelde ik dat festival altijd als een typische ver-van-mijn-bed-show, omdat dat in mijn geval ook zo was. Letterlijk ver weg, in Amsterdam. Met internationale documentaires. Leek me ook niet erg leuk trouwens, de ganse dag in een bioscoop te zitten om een beetje naar het verhaal van anderen te kijken. Maar ja, dingen veranderen.

De Doc U-jury wordt voorgesteld aan het publiek door presentatrice Evelien Bosch. Ik in het groen en Scholieren.com-collega Rebecca rechts. (foto door: Ester Serrano)

Onbekend met docu's

Een tijdje geleden kregen alle redacteuren van Scholieren.com namelijk een mailtje van het IDFA. Of wij misschien ambitie hadden om jurylid te spelen? En of ik wellicht ook geïnteresseerd was in documentaires? Misschien wel. Zoals wel vaker verzuchtte ik dat me het heel leuk leek om te doen, maar dat ik geen enkele link of ervaring had met het filmwereldje. Dus ik stuurde een lange e-mail waarin ik mezelf heel positief neerzette, en trouwens ook vertelde dat ik 'jammer genoeg geen enkele referentie heb met documentaires of films'. Toen begon het tragische Lange Wachten.

Privileges

En opeens kreeg ik een mailtje. “Gefeliciteerd. Je bent uitgekozen voor onze jury! Zou je aanstaande donderdag naar Amsterdam kunnen komen?” stond er in de e-mail. En ik kon niet. Maar dat maakte blijkbaar niets uit, want twee weken later stond ik in de Amsterdamse Reguliersbreestraat mét VIP-pas. Heel leuk natuurlijk. En toen mij verteld werd dat ik met deze pas een aantal privileges zou krijgen zoal onbeperkt films kijken, vragen stellen aan makers, toegang tot alle feestjes/afterparty’s en natuurlijk last but not least heel veel gratis eten en drinken. Chill.

School? Misschien

Het festival is inmiddels bijna een week bezig en ik moet laten vallen dat het me wel pleziert. Mijn dagen zien er momenteel een beetje zo uit: 1) opstaan, 2) misschien naar school gaan, misschien in Amsterdam wakker worden, 3) films kijken, 4) De Makers allemaal boeiende vragen stellen (het valt op dat je vragen erg goed kunt recyclen) 5) een borrel, 6) een avondmaaltijd, 7) een afterparty of een poging om de trein te halen. Niet slecht, dunkt me.

Deze VIP-pas opent alle deuren

De Grote Prijs

Maar ik moet natuurlijk ook een beetje serieuze dingen doen. Zoals bedenken welke van de films ik eigenlijk het beste/leukste/mooiste/ontroerendste vind. En dat is best lastig. Zeker als je je gaat bedenken dat jouw mening ook een stem heeft in De Grote Prijs die ik aanstaande vrijdag voor het oog van veel te veel mensen ga uiteiken, de Doc U Award. En dat ik zelf ook echte achter die keuze moet staan. En als ik dan eindelijk een eurofistisch moment hebt waarop ik denk dat ik het allemaal weet, dan moet ik het nog even eens worden met mijn mede-juryleden.

Rode-loper-skills

Sinds gisteren weet ik dan ook wie De Grote Prijs zou gaan winnen en het is me nog niet overkomen dat ik op het Rokin ben gaan staan om alle voorbijgangers toe te schreeuwen dat film LALALALALALALALALALA  zou gaan winnen. Nee, dát is me nog niet overkomen. Maar dat ga ik wel doen. Vrijdagavond. Televisie. Live op idfa.nl en later op HollandDoc. Nu mijn rode-loper-skills nog even oefenen, en dan ben ik er klaar voor. Denk ik.

Gepubliceerd op 25 november 2010
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

L.

L.

waarom heb ik mij ook niet aangemeld. Super jaloers nu!! haha, hopelijk krijgen we meer over IDFA te horen!! :D

13 jaar geleden

S.

S.

Ben jij serieus op tv vrijdag? Waar en hoe laat?

13 jaar geleden

L.

L.

@Simon
'Ben jij serieus op tv vrijdag? Waar en hoe laat?'

idfa.nl

toch?

13 jaar geleden

K.

K.

Over de foto: is Rutger nou zo lang, of zijn die meiden nou zo kort?

13 jaar geleden

R.

R.

@Simon & @Luuk: Sowieso live op IDFA.nl vanaf 16.00, ik weet wel dat de NPO elke dag een reportage laat zien op Nederland 2, om 14.00. Echter is de uitreiking morgen pas om 16.00. Het is wél allemaal live te zien op IDFA.nl en op Holland Doc [alleen voor mensen met digitale televisie].

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.