Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Via mavo, havo, vwo naar de universiteit

Via mavo, havo, vwo naar de universiteit

Door Esmee

Jeffrey Alberga, 24, is een vechter in hart en nieren. Begonnen als schoffie op de mavo, heeft Jeffrey inmiddels zijn droom om tandheelkunde te studeren waargemaakt. Via de mavo, havo en vwo ging hij uiteindelijk naar de universiteit.

"Toen een lerares me op één van de oudergesprek-avonden vroeg of ik al een idee had wat ik met mijn leven wilde doen, antwoordde ik dat de medische sector mij wel interesseerde. Ik heb nog nooit iemand zo hard horen lachen..."

Uitgelachen

Jeffrey begon op de mavo: "Ik had wat moeite om me aan te passen en tja, als je maar één jaar de tijd krijgt om je te bewijzen... Ik was nogal speels, ik vocht wel eens en daarom besloot de directie me terug te zetten naar de mavo. Sommige leraren waren bevooroordeeld. Toen een lerares me op één van de oudergesprek-avonden vroeg of ik al een idee had wat ik met mijn leven wilde doen, antwoordde ik dat de medische sector mij wel interesseerde. Ik heb nog nooit iemand zo hard horen lachen..."

Reddende beugel

Jeffrey had toen nog geen idee wat hij wilde worden. "In 3-mavo kreeg ik mijn beugel en toen begon ik me te interesseren voor het beroep van orthodontist. Op dat moment heb ik mijn keuze gemaakt." Na de mavo naar de havo. Ook hier waren sceptici. "De decaan dacht dat het me niet zou lukken, maar ik was gedreven en uiteindelijk liet ze me toch toe. Ik moest vanwege mijn leeftijd - 18 na mijn havo-examen - naar het volwassenenonderwijs voor het vwo."
"Ik heb nooit overwogen om toch maar een lager niveau te kiezen. Ik wist wat ik wilde; al het andere interesseerde me niet."

Eenzaam

Wel eenzaam als je telkens van school verandert, of niet? Hij moet lachen. "Nee, je moet je gewoon leren aanpassen. Toen ik op het volwassenenonderwijs zat, zat ik opeens weer met vrienden uit de brugklas in de klas, omdat die waren blijven zitten."
Toch was Jeffrey niet de perfecte student. "Niet echt! De eerste drie jaar heb ik voornamelijk gefeest. Pas toen ik in de vierde vakken van het vorige jaar moest inhalen en zag dat mijn vrienden allemaal gingen werken, besloot ik me helemaal op mijn studie te gooien." Dat betekende hard werken.
"Je moet het echt willen en bereid zijn om er veel tijd in te steken. Mijn moeder, die me altijd heeft gesteund, zei vaak: als je ergens aan begint, dan moet je het afmaken."

Gouden tip

Voor degenen, die op een te laag schoolniveau zitten om hun droomstudie te kunnen volgen, heeft Jeffrey nog een gouden tip: "Als je eenmaal weet wat je wilt, kun je een weg uitstippelen om bij dit punt te komen. En als de weg is om nog twee middelbare opleidingen en dan de universiteit te doen... dan is dat de weg!"

Gepubliceerd op 25 maart 2010
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

M.

M.

wow!! respect!

14 jaar geleden

M.

M.

@Boe
als het loten nog wel bestond en ze hadden naar z'n cv gekeken was ie ECHT wel toegelaten, als ze zo'n motivatie zien...

14 jaar geleden

V.

V.

Respect!

14 jaar geleden

G.

G.

Echt superknap Jeffrey. Ik denk dat veel andere mensen wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken op weg naar hun droom!

14 jaar geleden

N.

N.

I totally agree with you ^^

14 jaar geleden

H.

H.

Zijn droom heeft die al gehaald, nu is het mijn beurt! Over 4 jaar komt er een bericht over mij hierop scholieren.com!

14 jaar geleden

A.

A.

Ik ben begonnen op VMBO-Basis met LWOO (leerweg ondersteunend) Merkte als snel dat ik hoger kon.
Nu in het tweedejaar doe ik Kader. Volgendjaar ga ik naar een andere school en dan zien we wel verder misschien kader-teortisch?

14 jaar geleden

A.

A.

Heel goed dat Jeffrey zijn doel voor ogen houdt en dat hij daar ook bij blijft. ik doe nu vmbo tl. ik ga na mijn examen naar de havo. ik weetb nog niet wat ik wil.

14 jaar geleden

Y.

Y.

nou, het systeem van loting is verleden tijd met ingang van het komende studiejaar, dus.......motivatie, motivatie en hard werken!

14 jaar geleden

B.

B.

Knap hoor, je moet het maar kunnen. Al zijn er natuurlijk weinig mensen die dit kunnen waarmaken. Want eenmaal op het VWO moet je ook maar ingeloot zien te worden.

14 jaar geleden

K.

K.

Wauw, knap. En een coole foto!

14 jaar geleden

S.

S.

Ik zit op Kader 2
Ik wil graag naar GT (maar of het me gaat lukken XD)

14 jaar geleden

F.

F.

@Floris-T:
ow ja
Lwoo: leerweg ondersteunend onderwijs
Kader: soort GT, maar dan meer pratijk georiënteerd
GT: gemend theoretisch =VMBO

14 jaar geleden

F.

F.

ik kan hem begrijpen, ik ben op Lwoo begonnen en ben nu 3 niveaus omhoog geklommen naar havo, en ik wil nog vwo gaan doen, toen ik van lwoo naar kader toe wilde, hebben mijn mentor en decaan gezegt dat ik het absoluut niet zou halen op kader, hetzelfde gebeurde op kader naar gt. toen ik op het laatste moment hoorde dat het niet kon, een dag voor de vakantie, behoorlijk genaaid. maar het is me uiteindelijk gelukt en nu wil ik nog vwo gaan doen, in 1 jaar als het kan dan heb ik tenminste wat meer tijd om na te denken over wat ik precies wil doen.
leuk artikel, everybody loves the underdog

14 jaar geleden

R.

R.

Jeffrey, ik wil je doorzettingsvermogen enorm waarderen.

Ik zit nu op het VMBO maar ben van plan om geneeskunde te doen, ik heb ook wat kritiek gehad maar daar trek ik me niks van aan.

Het doet me goed om te zien dat iemand met passie en motivatie zijn doel heeft bereikt!

Groeten,

Ramadan Hasani

14 jaar geleden

A.

A.

whahaha als je vanaf het begin je best deed, was deze omweg niet nodig.
Ik doe zelf VWO en ben er blij mee.
Eigenlijk kan iedereen een dokter worden ofso.
Alleen moet je wel willen en je intresse's in niets anders hebben.

14 jaar geleden

D.

D.

Geweldig goed wat je hebt bereikt! Maar met een MBO opleiding is natuurlijk ook niks mis, deze scholieren zijn niets minder dan iemand die een universitaire opleiding heeft gedaan. Dit moest ik even kwijt. Nogmaals veel respect.

Groeten,
Duckie2

14 jaar geleden

M.

M.

Geweldig bericht Jeffrey!

Ik hoop dat ik je volg, kom ook van het VMBO en zit nu op Havo via het volwassenenonderwijs. Mijn droom is politicologie op de universiteit en hier kom ik steeds dichterbij!

:)

14 jaar geleden

S.

S.

Goed bezig!
Ik kom zelf ook van de MAVO en ben sinds vorige week afgestudeerd in rechten op de Universiteit. Veel succes met jouw 6 jarige opleiding Jeffrey!

13 jaar geleden

D.

D.

Ik herken me een beetje in hem, alleen is hij al veel verder.
Ik ben op kaderberoepsgerihte leerweg begonnen, na een half jaar stroomde ik door naar de mavo, toevallig kreeg ik rond zelfde tijd ook een beugel, en begon ik me steeds meer te boeien in tandheelkunde.
Ik wil nu tandarts of orthodontist worden, ik heb een gesprek met mijn schooldecaan hier over gehad maar die vind het maar niets, en moeilijk haalbaar, maar goed 'waar een wil is, is een weg' dit verhaal inspireerd mij alleen maar mee toch voor tandheelkunde te kiezen.

En wat jeffery betreft, Je hebt heel veel doorzettings vermogen, goed gedaan joh!!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.