Strafregels keren terug op school

Strafregels keren terug op school

Door Kim

'Straf helpt niet, strafregels wel', staat in de Metro. Ouderwetsch strafregels schrijven maakt namelijk zelfs van de grootste terrorleerlingen makke lammetjes. Dat in tegenstelling tot de klas uitgestuurd worden (eigenlijk wel stoer of een uurtje nablijven (lekker boeiend). Strafregels schrijven werkt een stuk beter, en dat realiseren docenten zich ook steeds vaker. Je bent dus gewaarschuwd.

Scholengemeenschap Het Groene Hart in Alphen aan de Rijn en het VMBO Sweelink College in Amsterdam hebben begin 2009 de schrijfstraffen geïntroduceerd en hun leerlingen daarmee min of meer tot makke lammetjes getemd. In Amsterdam worden 70% minder leerlingen de klas uitgestuurd en komt één op de vijf chronische telaatkomers voortaan altijd op tijd. Gespijbeld wordt er nauwelijks meer. Ook op Het Groene Hart is het spijbelen 'drastisch omlaag gebracht' door het invoeren van strafregels.

Orthopedagoog (iemand die moeilijk lerende en ontsporende kinderen weer op 't rechte pad houdt) Astrid Boon raadt de docenten wel aan lekker lange zinnen op te geven: geen driehonderd keer "Ik mag niet spijbelen" maar liever honderd keer "Ik moet gewoon naar de les Biologie komen op dinsdagmiddag in plaats van rond te hangen in het park, want nu heb ik de uitleg van een heel hoofdstuk Broeikaseffect gemist en haal ik een onvoldoende voor mijn proefwerk van volgende week maandag". Angstaanjagende zin, ja. Zeker in honderdvoud.

Waar raak jij het meest van onder de indruk: het hernieuwde strafregels schrijven of toch 'good old' nablijven?

Gepubliceerd op 27 oktober 2010
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

K.

K.

Strafregels schrijven is een van die straffen die ik simpelweg weiger omdat ik mezelf daar te intelligent voor vind en het nutteloos werk is.
Da ga ik nog liever proppen prikken op het schoolplein.
Bereik je tenminste iets mee.

13 jaar geleden

P.

P.

Strafregels zijn inderdaad totaal zinloos. Maar ze hebben inderdaad wel meer effect dan eruit sturen, dat maakt op niemand meer indruk. Bij ons wil een gesprek met de rector soms nog wel eens werken...

13 jaar geleden

L.

L.

hahahah leuk artikel in de metro.... vanwege dit heerlijke stukje tekst (en het niet maken van het huiswerk) ben ik gedoemd om 150X op te schrijven; When my teacher tells me to do something, I should do it.... ik denk niet dat ik deze zin ooit nog uit mijn hoofd krijg.

13 jaar geleden

R.

R.

Ik zou dan pleiten voor de leukste of meest inspirerende strafregels, bijvoorbeeld een mooi stukje poëzie of een wijsheid uit het taoïsme. Maar misschien is het juist het idee dat het de domste zij ooit is.

13 jaar geleden

J.

J.

Als ik strafregels krijg, schrijf ik ze nooit, na een tijdje vergeet de leraar het...Ik ben baas

13 jaar geleden

C.

C.

Ik vind dat het geen nut heeft want je word er niet intelligenter of wat dan ook van. je kan beter nablijven is meestal veel chiller. xd

13 jaar geleden

S.

S.

hahaha dat hebben ze bij ons op school ook geprobeert maar bij ons maakte gewoon niemand het dus het was niet echt een succes

13 jaar geleden

:.

:.

nooit van mijn leven zal ik strafregels schrijven tenzij het de woordjes zijn die ik moet leren, anders is het totaal zinloos

13 jaar geleden

R.

R.

Idd zinloos!!

13 jaar geleden

C.

C.

ik vindt het latijd heel leuk om strafregels te schrijven

13 jaar geleden

J.

J.

ga geen strafregels schrijven dat is voor de dommen laat mij maar nablijven

13 jaar geleden

B.

B.

Haha.. ik ken er ook eentje,

Ik mag de afdelingsleider niet uitschelden voor zijn seksuele geaardheid. Dat is dom van mij, want als leerling zijnde van het HPC, die de schoolregels goed kent, weet ik dat ik daarvoor geschorst kan worden.

En dan "niet" weglaten.. vet grappig :)

13 jaar geleden

S.

S.

sowieso vind ik nablijver erger, strafregels maak ik wel tijdens het kijken van een film, best gezellig met z'n 3en ofzo :D

13 jaar geleden

B.

B.

Waarom moet een straf nut hebben?

13 jaar geleden

K.

K.

Nablijven kan volgens mij best gezellie zijn. Strafregels kan ik ook wel hebben afhankelijk van hoeveel het er zijn. Niet dat ik ooit heb moeten nablijven hoor :D.

13 jaar geleden

T.

T.

Bij ons is het meestal nablijven en ondertussen strafregels schrijven ;D

13 jaar geleden

S.

S.

Veel reacties zijn van de aard, 'strafregels schrijven is zinloos, dat ga ik niet doen'. Volgens mij is dat het hele idee van de straf, dat het zinloos is.

13 jaar geleden

M.

M.

Het is in ieder geval een stuk beter dan een aantal bladzijden van het schoolregelement over typen, het enige wat je daar doet is filosoferen over hoe je die regels kan buigen in je eigen voordeel.

13 jaar geleden

N.

N.

Ik had een docent en die liet ons gewoon gedichten schrijven waarom we niet aan het opletten waren en waarom we straf hadden gehad. Verder moesten we dan 10 keer dezelfde opdrachten van 1 paragraaf van wiskunde opschrijven. (dan onthield je het voortaan wel)

13 jaar geleden

V.

V.

Simon : "Veel reacties zijn van de aard, 'strafregels schrijven is zinloos, dat ga ik niet doen'. Volgens mij is dat het hele idee van de straf, dat het zinloos is. "

Het is toch de bedoeling dat je er iets van leert?
Btw , voor de maatschappij hebben de strafregels ook geen nut...
Aan propjes prikken heb je teminste nog wat :
- de conciërge kan anderen dingen doen (oftewel ; een uur minder per week salaris)
- Het schoolplein wordt er schoon van

12 jaar geleden

A.

A.

Ik zat te praten onder de muziekles en moest dus - ok?, ik was niet de enige, maar toch - vijftig keer 'ik moet opletten en luisteren in de les omdat het onbeleefd en niet netjes is om te schreeuwen of te roepen.'

Ten eerste wordt je natuurlijk al gek als je al die synoniemen erin ziet staan - dus toen mijn BF hoorde dat ze het de volgende dag v??r het eerste uur moest inleveren terwijl we het erste uur vrij hadden riep ze: 'Wat denk jij ik ga daar echt niet speciaal voor naar school hoor!'

Waarop de leraar fijntjes vroeg of ze dat nog een keer zorgvuldig wilde formuleren -.-'
@Stedelijk Gym, jawel mensen er is bijna geen leraar meer op onze school jonger dan 55?
*Zucht*

12 jaar geleden

B.

B.

1 vraag : hoe moet een leerling de les volgen als hij/zij aan het straf schrijven is ? Spijbelen, problemen in de klas, ongeïnteresseerde leerlingen zijn een gevolg van slechte docenten. Goede docenten tonen leiderschap waardoor leerlingen zich voelt, vertrouwd en gerespecteerd worden. Het gewenste gedrag en bijhorende goede prestaties volgen dan vanzelf. In het onderwijs en zeer zeker ook de commerciële bedrijven wordt nog steeds ouderwets een angst systeem gebruikt (beloning en straf) waardoor iedere vorm van uiten van ideeën, creativiteit (innovatie) de kop ingedrukt wordt en het geheel niet meer zal zijn dan de som der delen, in plaats van meer dan dat.

8 jaar geleden

F.

F.

mijn reactie is dat ze kunnen beter staf regels schrijven 100x
en ook na blijven als je een uur te laat bent een uur na blijven of als je twee uur te laat bent ook na blijven of als je drie uur te laat bent ook na blijven drie uur

8 jaar geleden

F.

F.

strafregels schrijven
met na blijven als je te laat bent 2 uur dan 2 uur na blijven met strafregels er bij

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.