Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Brenda is 15 en heeft hiv

Brenda is 15 en heeft hiv

Brenda.'Mijn spreekbeurt gaat over hiv, wat staat voor Human Immunodeficiency Virus. Een virus dat tot aids ontwikkeld kan worden. Een virus dat ik heb'.

Zo begint Brenda elk jaar haar spreekbeurt in de klas. Brenda is 15 en heeft hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Nadat ze vanuit het Afrikaanse land Rwanda naar Nederland vluchtte, belandde ze in het ziekenhuis en kwamen de dokters erachter dat ze aids heeft.

Inmiddels slikt ze al dertien jaar medicijnen, voelt ze zich fit en gezond. Gewoon een meisje van 15. Een hiv-positief meisje van 15. Maar toen ze naar de middelbare school ging? Was ze niet bang dat ze raar aangekeken zou worden? En wat nou als ze een relatie krijgt?

Taboedoorbrekend boekje

Brenda heeft veel te danken aan haar adoptiemoeder. “Toen ik naar de peuterspeelzaal ging, heeft mijn moeder een boekje geschreven over mij. De titel: ‘Brenda heeft een draakje in haar bloed’. Klasgenootjes en hun ouders begrepen door het boekje beter wat het was. Dat ze hun kinderen gewoon met mij om konden laten gaan en dat ze na een middagje spelen geen hiv-infectie zouden krijgen.”

“Daardoor is mijn leven op de basisschool zo goed als onbezorgd geweest. Iedereen wist van mij en iedereen respecteerde het. Zonder dit boekje was mijn leven denk ik, heel wat moeilijker. Aids en hiv blijft een taboe, ook hier, in Nederland.”

Middelbare school

Maar dan ga je naar de middelbare school: een jungle van vooroordelen, pesterijen als je een zeemanonderbroek draagt of net de verkeerde bril. Hoe vertel je dan dat je hiv hebt? Voorstelrondje in de brugklas? Hoi, ik ben Brenda, mijn hobbies zijn.. en ik heb hiv?

“Nee,” zegt Brenda, “zo is het niet gegaan. Ik hou elk jaar een spreekbeurt over mij en mijn ziekte. Eerst laat ik het boekje rondgaan. Terwijl klasgenoten daar doorheen bladeren begin ik alvast te vertellen over mijn leven met hiv. Aan het eind van mijn spreekbeurt krijg ik positieve reacties en is alles voor mijn klasgenoten duidelijk.” Doet ze goed!

Seks

Elk meisje van 15 heeft interesse in jongens, dat is een feit. Maar hoe gaat dat voor haar? Hiv kan je overdragen bij onveilige seks.. “Ik heb op dit moment geen vriendje, maar ik heb er wel een gehad. Hij deed er heel normaal over. Als ik in de toekomst een relatie krijg, zal ik direct open kaart spelen. Niet alleen omdat ik het belangrijk vind dat hij weet waarom ik elke dag medicijnen slik en dat ik deze ziekte heb, maar ook omdat er bij een relatie seks komt kijken. Ik zal altijd voorzichtig zijn met mezelf, mijn ziekte en met anderen.”

“Maar zover ben ik nog niet. Ik wil eerst mijn school afmaken. En, een normaal leven leiden, een leven zoals elk 15 jarig meisje haar leven voor zich ziet. Met of zonder hiv.” Brenda is niet van plan er een groot probleem van te maken en doet er niet moeilijk over. Respect!

Meer weten over hiv/aids? Kijk eens op de site van het Aids Fonds of bij Sense.info.

Gepubliceerd op 6 mei 2010
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

A.

A.

echt cool

13 jaar geleden

H.

H.

Respect dat je hier zo open over bent en dat je er zo goed mee om gaat! Zo leren andere mensen (in je omgeving) het te accepteren, wat eigenlijk iedereen al lang had moeten doen!

Echt respect!

13 jaar geleden

P.

P.

Goed Brenda

13 jaar geleden

N.

N.

Doe je goed, Brenda!

13 jaar geleden

K.

K.

wauw! echt respect voor je, dat je er zo mee omgaat! ik kan me er natuurlijk niks bij voorstellen hoe het is om die ziekte te hebben, maar ik denk dat je er perfect mee omgaat, zo leert je omgeving je ook te accepteren! goed hoor meid!

13 jaar geleden

Y.

Y.

kippenvel!
goed dat hier aandacht aan wordt geschonken, en Brenda, inderdaad........respect!

13 jaar geleden

G.

G.

eey brenda.

knap dat je er zo mee om gaat :D

maar zat jij ook niet in het weekjornaal??

peace Brenda

13 jaar geleden

L.

L.

ik heb gewoon geen woorden.. ik vindt het gewoon reuze van je zo open te zijn en op bepaald moment te vergeten van eigen emoties.. wow!!

13 jaar geleden

M.

M.

ik ben het helemaal met je eens en ik zeg respect voor brenda hoe je er mee omgaat

13 jaar geleden

C.

C.

goed brenda ik heb veel respek voor je .zo leer je anderen om ook open te zijn over hun ziekte .moge god jou behoeden

13 jaar geleden

C.

C.

brenda ik vindt je een eerlijk mens .blijf positief.je bent een power voor anderen die ook met hiv leven .en je bent ook een mooie meid.laat de vrede in je blijven stromen .god waakt over je

13 jaar geleden

N.

N.

ik heb wel respect voor brenda, dat ze er zo goed mee om kan gaan, dat zou ik niet kunnen...

respect

13 jaar geleden

L.

L.

haai Brennie,

supergaaf artikel alweer!
ben trots op je, dit is echt heel gaaf meid :-)
ga zo door met vertellen!

kus,
je zus Laurah

13 jaar geleden

O.

O.

als er een sterker synoniem voor respect bestond dan zou ik dat woord gebruiken
maar totdat ik dat woord gevonden heb zeg ik maar gewoon RESPECT!!! (uiteraard in hoofdletters en met drie uitroeptekens ;) )

13 jaar geleden

D.

D.

noh vriend erge neger ik zou haar kkr hard geven enzo tzz lekkere meisje wat is je ping

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.