Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Alles is kanker bij ons op school

Alles is kanker bij ons op school

“Dat vind ik dan echt een kankernaaistreek hè, wat je me dan flikt”, aldus mijn klasgenoot tijdens een les Nederlands.

Buiten scheen de zon. Iedereen lag met zijn hoofd begraven in zijn handen te luisteren naar de langzame en monotone stem van de leraar. Niemand keek raar op, dit is namelijk normaal bij mij op school.

Hypes en dingen die opeens hip zijn houden me bezig. Ik hoor ze, ik zie ze en probeer er een mening over te formuleren.

Zo viel het me in groep acht opeens op dat het heel normaal was om je zin kracht bij te zetten met het woord kanker. Met als voorbeelden: “Ik vind dat kankernaai / dit is een kankerstreek” maar ook in de positieve zin zoals: “Die chick is kanker spang / dit is een kankerchille dag.” En hoewel iedereen deed alsof zijn neus bloedde en gewoon verder ging met de orde van de dag, bleef het me bezighouden: een levensbedreigende ziekte gebruiken om je zinnen iets meer kracht bij te zetten. Dat is best raar. Dat kun je met heel veel woorden, zoals poep / kak / verdikkie / holy shit / holy cow of andere vanzelfsprekend mooie krachtvormen ook bereiken.

Waarom kanker? Vanaf hier volgt een stukje keiharde onderzoeksjournalistiek: waarom gebruiken (voornamelijk) jongeren het woord kanker om hun zinnen kracht bij te zetten?

“Ik weet niet zo goed waarom ik het gebruik, eigenlijk, het gaat allemaal vanzelf – je bent aan het praten en woeps, daar floept het er weer door!” aldus Henk, die roem op school heeft verworven door alle zinnen bij te zetten met het desbetreffende woord.

“Ik denk ook niet echt dat mensen er gekwetst door raken ofzo, weet je, als mensen in je eigen familie ofzo zijn overleden aan kanker dat is dat best kut maar je moet ook over dingen heenkomen en zo.”

Kanker moet dus kunnen. Tenzij er daadwerkelijk sprake is van een zieke in de omgeving. Maar ja, dat weet je natuurlijk niet zeker.

Henk heet in het echt niet Henk. De rubriek 'Rages/HIP' vanaf heden regelmatig op Scholieren.com. Ook een rage gespot? Reageer hieronder!

Gepubliceerd op 4 oktober 2010

REACTIES

J.

J.

Ik vind dat gekanker ook altijd een beetje raar. Aan de ene kant doe ik het wel, aan de andere kant: gewoon mensen in mijn eigen familie hebben het gehad..

13 jaar geleden

I.

I.

ik weet zeker dat de helft can de mensen heeft zitten liegen op de poll want ik hoor bijna overal iemand met kanker schelden

13 jaar geleden

J.

J.



alleen mensen die echt normaal (dus zonder Kwoordschelders) leren komen op deze site dut ik kijk hier niet raar van op

13 jaar geleden

M.

M.

Ik hoor nooit mensen met kanker schelden, maar een paar jaar geleden nog wal, alleen nu nooit meer. En als iemand het dan zegt, krijg hij van alle kanten commentaar over dat hij niet zo kut moet doen enzo en of hij het zelf leuk zou vinden om te hebben. Ik vind het respectloos om kanker te zeggen. Alleen misschien hangt het wel van de plek af waar je woont, of ze het vaak zeggen of niet. Ik woon in het noorden.

13 jaar geleden

T.

T.

Mensen die het woord ''kanker'' gebruiken staan er domweg niet bij stil dat het het meer is dan zomaar een krachtterm. Wat zijn deze mensen toch ignorant.

13 jaar geleden

B.

B.

waarom is kanker zo;n drama, en kan wel iedereen tering en tyfus zeggen?

of aids of polio?
daar gaan misschien nog wel meer mensen aan dood.

13 jaar geleden

K.

K.

kanker

9 jaar geleden

M.

M.

Ik vind echt dat mensen moeten kappen met schelden met ** Ik vind het zo erg, dat ik het woord niet eens durf te typen. En als ik het iemand hoor zeggen begin ik spontaan te huilen. Ik typ dit bericht huilend, want ik krijg erg medelijden van alle reacties.

13 jaar geleden

T.

T.





Zo denk ik er ook over :'). Stelletje ariekanarie's die ze er rondlopen hè!!!!!!

Ekt, we zouden ze gewoon moeten prikken met een stok :>.



13 jaar geleden

K.

K.

Niet één van de prettigste woorden nee. Maar ik merk bij mezelf dat ik 't onbewust langzaamaan ook ga overnemen. Omdat 'k het zo veel bij anderen hoor.

13 jaar geleden

F.

F.

laatst vertelde een vriend me dat hij een vriend had met kanker, en toen hij dat hoorde, zo geschrokken was.
JAJAJA, hij vindt het zo erg dat ik het hem elk uur hoor zeggen.
bij mij op school doen de marokaanse scheldwoorden het ook heel goed.

-xxx-

13 jaar geleden

M.

M.

Belachelijk dat mensen hiermee schelden.
Ik hoor het af en toe ook en ik denk dan:
hoe dom ben je als je daarmee gaat schelden.

Zeker nu de ziekte kanker erg veel voorkomt en
een erg actueel is. Mensen weten niet hoe pijnlijk
het kan zijn voor familieleden of voor iemand die
zelf kanker is.

Ikzelf heb kanker en voordat ik het had kon ik er ook
niet tegen, maar nu ik het heb en ik hoor het stap
ik op diegene af, doe mijn pet/muts af en zeg:
dit is kanker en je weet niet wat er nog allemaal bij komt.

De mensen die het niet snappen en het maar
gebruiken als een gewoon woord.
Die moeten eens naar een (kinder)oncologie afdelen
om rond te kijken en te praten.

Kanker verziekt je taal!

13 jaar geleden

M.

M.

Toppie! KANKER VERZIEKT JE TAAL

bytheway, snapt iemand dat t-shirt??

13 jaar geleden

T.

T.

Ik begrijp niet dat mensen nu nog steeds niet snappen hoe schelden werkt. Ik zal het even uitleggen: Op het woord ''kanker'' rust een taboe, omdat het een dodelijke ziekte is en veel mensen familie verliezen, en er onder lijden. Door dit taboe lucht het veel op het woord te gebruiken om iets kracht bij te zetten, of om gewoon te vloeken. Mensen er telkens op wijzen hoe erg het is om met kanker te schelden werkt dus averechts, omdat dit het taboe versterkt. Posters van de Bond tegen het Vloeken, of flauwe woordspelingen als ''kanker verziekt je taal'' dringen echt niet tot de gemiddelde puber die zich overal tegen afzet door juist alles te doen wat met ''slecht'' bestempeld wordt.

13 jaar geleden

S.

S.




+ 1

13 jaar geleden

A.

A.

Ik heb eigenlijk het gevoel dat alleen maar Marokkanen en mensen die heel veel hiphop luisteren schelden met kanker. Ik bedoel nu mensen die gewoon in dat hiphop cultuurtje zitten..

13 jaar geleden

X.

X.



@Anonymous:

Volgens mij heb jij toch echt een verkeerd beeld van hiphop. Steen (en 'rappers' die op hem lijken) is(/zijn) waarschijnlijk de enige die met kanker scheld.

Ik moet wel zeggen dat ik het ook zelf wel gebruik, o.a. omdat vrienden het ook doen etc. Maar het word inderdaad normaal, zoals kut vroeger heel erg was om te zeggen.

13 jaar geleden

A.

A.



Hier ben ik het niet mee eens, 75% procent van alles wat er bij mij op school loopt scheldt met dit woord. Er zijn echt wel normale Nederlanders die het woord gebruiken, dus echt niet alleen die Marrokanen en "mensen in dat hiphop cultuurtje".

@Anonymous:

13 jaar geleden

L.

L.

Ik word er echt helemaal gek van. Ik hoor het minimaal twintig keer per dag en elke keer dat ik het hoor denk ik aan iedereen die ik ken en heb gekend die het heeft of heeft gehad.
De mensen die er mee schelden snappen niet hoe fucking depressed je er van kunt worden en hebben geen idee wat het inhoudt. Laat ze, zoals Mitchel al zei, maar eens langs de afdeling oncologie gaan of laat ze elke dag confronteren met een aflevering van Over mijn lijk totdat het ze eens raakt, want ze hebben geen idee.

13 jaar geleden

T.

T.

ik denk dat mensen zouden kunnen leren om opnieuw te gaan communiceren. Wij leren dat niet meer omdat wij nieuwetijds kinderen zijn die niet gewend zijn aan incasseren. Incasseren leer je namelijk vanaf kind in de zandbak tot en met aan je middelbare school. Als er nu iets gezegd word tegen iemand wat misschien iets minder is, dan kruipen wij achter de computer en kunnen heel wat communiceren zonder dat er een tegenargument komt van iemand anders. Als je later bij een werkgever terecht komt die misschien niet zo aardig voor je is, dan ga je hem of haar ook niet uitschelden, omdat je dan meteen je baan verliest, dus ga je een gesprek aan. En zo werkt dat ook op school, jammer dat in bovenstaand voorbeeld de leraar net doet alsof hij het niet hoort, hij heeft geen overwicht, of hij denkt gewoon laat maar zitten want ze zijn te dom voor woorden...ook dat heet communicatie alleen in een andere vorm..

13 jaar geleden

M.

M.

met ziektes schelden?
nee niets voor mij.
er zijn gewoon genoeg andere scheldwoorden te vinden.
net als autisten belachelijk maken en mensen met dyslexie uitschelden is met kanker schelden naar mijn idee ook net n stap te ver.

13 jaar geleden

K.

K.

Beste Truusinlegkruus,
ik ben het ermee eens allemaal ariekanarie's!! En nog erge ook! Laten we ze samen prikken met een stok! Een hele scherpe!!
En Max ik ben nu ook aan het huilen!! Laten we ze met zijn 3-en gaan prikken!!

13 jaar geleden

T.

T.

@ KKK & BBB

Erg fijn dat ik nu al zo gesteund word! En ik denk dat Max Panen er ook heel blij mee is!!!1
We richten gewoon een fet hippe klup op, om samen te strijden tegen die kaasfrikadellen die het normaal vinden om met die ziekte te schelden!
Misschien kunnen we wel ergens zo'n inschuifbare stok kopen hè! En die stop je dan in je mauw en dan als ze beginnen te schelden :@:@:@:@.
ihihihihhiihihihhiihih.
Ik voel me nu al weer helemaal goed nu ik denk aan zoete wraak!

DE GROETEN!

13 jaar geleden

T.

T.

Nog even bijdeweg:

staat er nou op dat t-shirt bovenaan:

'Ook zonder jou kom ik kankerhard!'?

Ik stel me hier wel iets heel verkeerds bij voor hoor. Maar het zal wel weer aan mij liggen :<.

13 jaar geleden

D.

D.

hahah ja toch, huilend, but the point is;
Ik denk dat constant met kanker schelden ook erg is.
Wacht even een traantje wegpinken, sorry, verdomde sarcasme ook.
Ieder geval het is niet goed, maar ik denk dat het met de tijd wel over zal gaan.
Als mensen een moeder of een vader met kanker zouden hebben, dat ze dan echt niet meer zo snel dat zouden zeggen.

13 jaar geleden

D.

D.

Sorry hier moest ik op reageren.

Lang leven de vooroordelen hé :)
Dat is ook een ziekte, altyd maar voordelen hebben, blehh.
Ik kom uit Den Haag, een multiculturele stad, als je sommige NL'ers hoort praten dan denk ik dat jij gaat schrikken.
pff verdomde PVV-stemmer.

13 jaar geleden

M.

M.

Sommige mensen bij mij op school gebruiken het. anderen gelukkig niet. Ik probeer ze altijd af te leren om dat soort woorden te gebruiken, maar dat wil niet erg lukken... Iemand gebruikte het woord pasgeleden nog als compliment voor me, daardoor voelde ik me juist beledigd. Ene prikstokken lijken me niet echt handig. Stop gewoon een mol in hun hol...

13 jaar geleden

K.

K.

Sorry hoor, maar als er iemand in mijn familie aan kanker overlijdt ga ik heus niet stoppen met het woord kanker. Ik doe natuurlijk wel bij mensen waarvan ik het weet dat er iemand is aan overleden om het dan niet te gebruiken. Soms floept het er gewoon uit, vooral als ik boos ben. Mensen klagen , niet spotten met kanker? Nou niet spotten met tyfus hoor want ja mijn oma is daaraan overleden Maar nee, daar wordt er dus niet zo druk over gedaan ;)

13 jaar geleden

D.

D.

Maar wel allemaal lekker elke donderdagavond aan de buis gekluisterd zitten wanneer het afgrijselijk slechte programma Oh Oh Cherso ervoor komt.

13 jaar geleden

G.

G.

ik vind het echt belachelijk!!
bij ons op school zit zelfs een jongen die zelf kanker heeft gehad, en er nu superveel mee scheldt!! dan denk ik...: dat is toch een beetje omgekeerde wereld?!? dan weet je zelf hoe het is, en dan ga je er nog mee schelden ook!!!! mja... ik vind het sowiso heel erg om er mee te schelden. maar ik hoor het zóveel om me heen dat het er heeeeeeeeel soms tog een beetje binnenmonds uitfloept, ik zeg dat wel meteen sorry enzo, maar ik kan er niet zoveel aan doen. als je elke dag wel een paar mensen om je heen hebt die het woord heel vaak gebruiken, floept het er soms tog peongulijk uit! mijn oma is ook overleden aan kanker. dat versterkt het ook wel dat ik het erg vind denkik...

-xXx- me

13 jaar geleden

J.

J.

Ik vind al dat gekanker maar niks

13 jaar geleden

H.

H.

van schelden met kanker gaat niemand dood hoor..!

13 jaar geleden

-.

-.

van schelden met kanker gaat niemand dood hoor..!

Precies,
en reden waarvan ik weten waarom veel mensen het gebruiken, is omdat het lekker in de mond ligt..

13 jaar geleden

-.

-.

weet*

13 jaar geleden

M.

M.

''Ik heb eigenlijk het gevoel dat alleen maar Marokkanen en mensen die heel veel hiphop luisteren schelden met kanker. Ik bedoel nu mensen die gewoon in dat hiphop cultuurtje zitten..''

Je gevoel zit verkeerd, want dat is namelijk niet zo.

13 jaar geleden

M.

M.

neee dit meisje doet het ook :p lol

9 jaar geleden

P.

P.

Kanker is gwn een woord van iedereen zegt. Ben je erop tegen.. zeg het zelf dan niet..

13 jaar geleden

P.

P.

Soms wil je dat iemand opdondert.. dan zeg je opdondere! dan luistert die gene niet.. dan zeg je opkankere en dan luistert ie wel;)

13 jaar geleden

A.

A.

Hoezo boeit het je wat als je zelf geen kanker hebt als iemand met kanker scheldt?

13 jaar geleden

I.

I.

mensen bedoelen het woord, niet de ziekte. t is gewoon een bijvoeglijk naamwoord geworden.. niet zo'n groot probleem denk ik .. als het je niet bevalt is het je eigen probleem toch .. voor of tegen, ik snap het allebei wel.

13 jaar geleden

S.

S.

Truusinlegkruus en KKK&BBB,
waar kunnen we meeten, dit moeten we doorzetten en mensen niet mee weg laten komen!
Geef me je nummer en we gaan aan de slag!
XXX

ps. Ik moet laatst weer huilen, zo veel mensen hebben geen idee wat er gebeurde, maar ik heb 3 uur op de wc van school gezeten.

13 jaar geleden

P.

P.

het kwadrant is de slechtste school van nederland!!!!!

13 jaar geleden

J.

J.

Het woord 'kanker' is gewoon nu een soort van 'levenshouding' als je door school loopt hoor je alleen nog maar 'wat een kankerwijf'' en soms ook 'vieze kanker kop,kanker op' in mijn famillie zijn er ook mensen aan gestorven.Maar 'kanker' is het nieuwe scheldwoord (wat je nieuw noemt)
gr Jenifer;)

13 jaar geleden

A.

A.

Waarom zou je met KK schelden...? Er gaan zoveel mensen aan dood! Ik scheld met loempia en tuc...moet je ook proberen! Veel mensen beginnen dan zelfs te lachen. Bedenk gewoon zelf een woord wat lekker klink en geen erge betekenis heeft .
Bijv. koek, tuc, loempia, cowboy,
Zelf vind ik domus een goede, dat betekend huis in het latijn!

13 jaar geleden

K.

K.

Precies! Vind ik ook!

13 jaar geleden

P.

P.

In andere talen is handig!! Vooral in oude talen, zoals inderdaad Latijn of Grieks

13 jaar geleden

A.

A.

Kanker vet.

13 jaar geleden

H.

H.

Ai ai (L)

13 jaar geleden

M.

M.

Zo'n gast bij mij op school zegt ook alleen maar 'kanker' 'kut' 'klote' 'tering' als hij zijn zin niet krijgt.
Zielig, erg zielig.

13 jaar geleden

M.

M.

waar kan je dat shirt halen? ;p

13 jaar geleden

R.

R.

Het schelde met slechte en gemene dingen is goed. Aangezien schelden in de eerste instantie was bedoeld om dingen de wereld uit te bannen. Dus als iemand: "Kankerhard" zegt, bedoelt diegene het (onbewust) dus goed.

13 jaar geleden

S.

S.

jezus rutger je hoeft niet in elke zin een volwassen spreekwoord of uitdrukking te zetten om oud te klinken. praat gewoon als iemand van jouw leeftijd en niet als een kaka imbeciel

13 jaar geleden

N.

N.

Ik heb echt een hekel aan mensen die met kanker schelden.
Zelf doe ik het dus echt nooit.
Ik heb een neefje die bijna 4 is en met kanker is geboren.
Mijn opa is eraan overleden, mijn pleegmoeder is eraan overleden, mijn oma had het.
Ik haat het.
Bij mij in de klas, en in mijn vriendenkring word er niet mee gescholden.
Eerst ging ik altijd slaan als iemand ermee schold, nu heb ik een effectievere oplossing,
heel hard huilen.
Men schrikt zich dood en schelden niet meer met dat woord.

:)

13 jaar geleden

H.

H.

MAX PANEN IK POEP OP JOUW ZIELIGE KANKER GEDOE

13 jaar geleden

K.

K.

LATEN WE ZE ALLEMAAL ONDERGOOIEN MET TEDDY BEERTJES JAAAHHH DAT LIJKT ME EEN GOED PLAN IK VOEL AAN MIJN GEHEMELTE DAT HET GAAT LUKKEN!

13 jaar geleden

F.

F.

ik heb de laatste tijd echt heel erg de drang om 'kanker' te zeggen. dan denk ik echt van; hou nou eens je kankerhoofd met je gezeik. of; je bent een kankermongool dus, kankersaai dit, kankerpijn deed dat, etc. maargoed, me beste vriendin's vader heeft het en gaat dood dus ik probeer me zo goed mogelijk in te houden als ik het gevoel heb dat ik boos word ofzo. me moeder is overleden aan borstkanker toen ik 2 was, en ik vond het op de basisschool echt heel erg als mensen om me heen met kanker scholden. maar nu doe ik het steeds vaker zelf en schrik ik er echt van als ik het ineens uit me mond komt. ik schaam me bestwel dervoor, ookal snap ik dat niet helemaal.. ik vind dat je met kanker mag schelden. dode mensen komen niet terug als je het niet doet, zieke mensen worden niet beter als je het niet doet, ook niet als je het wel doet, maar toch. gewoon netjes sorry zeggen als iemand zich gekwetst voelt en dat laat merken. gewoon met kanker schelden kan best wel vind ik, als je jezelf maar in de hand houdt. hou je manieren.

13 jaar geleden

V.

V.

het kankeren komt niet alleen uit de makkelijkheid van het woord. Maar het is een hollandse gewoonte om te schelden met ziektes. Zoals bijvoorbeeld: thyfus, tering, cholera en ga zo maar door. Uiteindelijk heeft zo een woord niet meer de originele betekenis, maar is het gewoon een krachterm. Net zoals kut of shit, waarvan ik in ieder geval nooit denk aan een drol of een vagina.

13 jaar geleden

I.

I.

Het is zooo zinloos. Ik woon in Friesland, en ik hoor hier eigenlijk nooit iemand een ziekte gebruiken om woorden kracht bij te zetten. Maar het wordt dus nog wel gewoon vies hard overal gezegd. Kanker verziekt je taal. En dan maar zeggen dat ik niet ABN praat, ja DOEI !!!!

12 jaar geleden

A.

A.

et is altijd kanker dit kanker dat
maar als iemand in hun omgeving kanker krijgt houden ze ineens op dat is zowat de enige manier warop het tot hun doordringt waarmee ze eigenlijk schelden
ik zelf ben mijn vader oom en oma aan kanker verloren en zou er nooit mee schelden.

12 jaar geleden

M.

M.

Barend quote 06-10-2010 om 13:10 uur
waarom is kanker zo;n drama, en kan wel iedereen tering en tyfus zeggen?

of aids of polio?
daar gaan misschien nog wel meer mensen aan dood.

Ja en daarom moet je dus niet kanker schelden en dus ook niet met aids en tering etc...

12 jaar geleden

S.

S.

Ik doe het wel, maar ik weet heus dat het een afschuwelijke ziekte is en ik scheld er niet zo vaak mee.

11 jaar geleden

M.

M.

ik moest wel erg lachen toen ik dit las, ik ben nu 19 en leer op het MBO al 3 jaartjes. ik kan me nog goed de middelbare herinneren waar elke zin eindigden met KANKER en iedereen moest lachen omdat ik het dus ook met een passie eruit gooide. Nu scheld ik er minder mee maar nogsteeds ( 3 keer per week?). Jah wat ik er van vind. ik vind: het is een erge ziekte dat is een feit, maar kanker staat verbonden met zinnen die net zo erg zijn bijvoorbeeld ''ik ben gevallen met mijn scooter en heb 2100 euro schade, Kankerzooi'' Dat past gewoon bij elkaar snapje.

11 jaar geleden

K.

K.

Ik vind het ook NIET normaal dat mensen met kanker schelden, mijn overgrootopa was een kankerneger en mijn oma is van de trap gekankerd. Ze zijn nu beide dood.

STOP HET GEKANKER!

9 jaar geleden

K.

K.

kanker is gewoon die klank toon die je nodig hebt ik kanker heel de dag door een goeie vriend van me was altijd tegen kanker schelden maar doet het nu zelf ook wat een kanker jood we hebben dan ook over de chinees yorgo

9 jaar geleden

A.

A.

Ik vind het gescheld met 'kanker' respectloos en kansloos! Slaat compleet nergens op! Ook nog eens kwetsend, omdat ik ook nog eens mijn vrouw aan die kloteziekte ben verloren. Kappen dus met 'kanker' te gebruiken als onderdeel van jouw gescheld!

8 jaar geleden

M.

M.

Ja vind ik ook

7 jaar geleden

M.

M.

Dat iedereen dan ook meteen stopt met het woord 'tering' en 'tyfus'.. Dat was een net zo erge ziekte en misschien nog erger maar omdat dat nu niet meer voorkomt of wij er medicijnen voor hebben is het opeens 'oke' . Zelfde als met kanker.. Gewoon lekker blijven zeggen. Zolang je de ziekte er zelf niet mee bedoelt wat is het probleem dan. Schaf dan alles af, ook meteen GODverdomme en Jezus etc..

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.