Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Vaag advies bij havo Frans

Door Kim

Het correctievoorschrift van het havo-examen Frans is iets aangepast. Voor wie de vraag, de tip of het antwoord van opgave 40 niet snapte: ici une toelichting.

De vraag

In opgave 40 worden vijf adviezen genoemd, waarvan je moet aangeven of die wel of niet in de tekst genoemd worden. Klinkt in eerste instantie duidelijk, maar wat doet dat "Let op: je houdt één advies over" dan daar? Reden voor veel scholieren om te klagen bij het LAKS, die er zelf eerst ook geen bal van snapte en naar het College van Examens is gestapt.

Het antwoord

Wat bleek: de examenmakers wilden eens lief zijn en jullie helpen door een tip te geven, maar dat werkte dus averechts. Want hoezo, één overhouden?

Met 'overhouden' wordt bedoeld: een advies dat niet in tekst staat. Dat zijn er echter niet één, maar twee. Advies 1, 2 en 5 komen wel in de tekst voor, advies 3 en 4 niet: die blijven -allebei!- dus over. Het maakt niet meer uit of je 'niet' of 'blijft over' (of iets wat daar op lijkt) hebt opgeschreven: beide varianten zullen voortaan worden goedgerekend.

Gepubliceerd op 23 mei 2012


Alles over de examens in je timeline?