Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hip: de muziek van je ouders

Hip: de muziek van je ouders

Ik stof de platenspeler af. Daarnaast staat een bak met wel duizend LP's van mijn ouders. Gelukkig weet ik precies welke ik moet hebben: die ene met Woodstock erop.

Met uiterste precisie leg ik de naald in één van de groeven van de plaat. Er klinkt een hoop gekraak. Dan begint de plaat te draaien en start de muziek.

De muziek van je ouders is in. Waar je eerst Rihanna, Shakira en Beyoncé had, heb je nu opnieuw Golden Earring, David Bowie en The Beatles. En daar is absoluut niets mis mee.

In 'Rages/HIPspot de redactie van Scholieren.com trends op het schoolplein. Zoals dierenmutsen, wachtwoorden delen met je liefje en ragefaces. Ook een rage gespot? Deel het met ons in de reacties!

Covercircuit

Eerst was er maar een klein groepje pubers dat graag naar de muziek van de seventies luisterde, maar nu lijkt iedereen het ineens meer te waarderen.

Maar hoe is dat ooit gekomen? Daarvoor heb ik meerdere theorieën bedacht. Zo zou het door de Top-40 zelf gebeurd kunnen zijn. Want dacht dat je dat Jennifer Lopez On the floor zélf heeft geschreven? Nope. Dat nummer komt toch echt van deze band. Misschien dat de liefhebbers van de Top-40 door gecoverde nummers zo wel in het 'oude muziekcircuit' zijn beland.

Ali B

En zo zijn er ook nog programma's zoals DWDD Recordings en Ali B op Volle Toeren. Van beide ben ik een huge fan, en ook hier komt vaak oude muziek in voor. Bij DWDD Recordings zijn er artiesten van nu die (vaak) oude muziek coveren. Soms komt er dan nog weleens een muziekpareltje voorbij.

Of Ali B op Volle Toeren dan. Rappers die een nummer van een artiest van vroeger pimpen met hun eigen stijl. Zo komen er wel eens artiesten voorbij die ik nog niet ken, en ook dan ben ik (en jij misschien ook wel) te nieuwsgierig om níet de rest van het genre te beluisteren.

Youtube

Voorzichtig haal ik de naald van de speler en breng ik 'm naast de plaat. Er klinkt weer een hoop gekraak en Woodstock stopt met draaien. Gauw zoek ik wat leuke nummers van Birdy, Linkin Park en Vato Gonzalez op, en speel ik mijn playlist op YouTube af. Muziek van nu. Daar is absoluut ook niets mis mee.

Gepubliceerd op 16 mei 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

D.

D.

Ik heb veel gehad aan compilatie CDs van de 60s en 70s. Vanaf daar ga je je favorieten opzoeken op youtube, klik je door en door en kom je bij Turkse psychedelic-rock uit de 70s. :D En mijn liefde voor alles wat oud is, is begonnen met 'Help', de film van the Beatles, die ik nu zo'n drie jaar geleden heb gezien. Ik raad die film echt aan. :)

11 jaar geleden

D.

D.

Dit is echt onzin wat je schrijft, dit is simpelweg een trieste verwoording van een nog ergere waarheid. Je beseft niets van muziek, als Woodstock op die manier herkend wordt en en herdacht, is er toch iets goed mis. Jongeren luisteren vreselijke rotzooi tegenwoordig, en fatsoenlijke muziek hoeft niet verpest te worden door een stelletje Hipsters die het toch wel leuk vinden. Ze hebben geen passie of gevoel voor muziek, dus blijf dan astublieft weg. Ik vind het nog aardig knap van je dat je een de Woodstock LP van een placemat kan onderscheiden, toch best uniek hé? Dit laat wel zien dat je echt een muziekliefhebber bent hoor! Overigens noem je drie bands, verbazend genoeg heb je gelijk ja, dit zijn uitstekende bands, met geniale nummers, maar ik betwijfel het dermate of je meer kent dan dat? Ooit meer dan de standaard nummers geluisterd, of is dat niet interessant, want zometeen kennen je vrienden niet de bands, en kom je niet over als een echte trendsetter. Ga is Jimi hendrix luisteren, (ja dat is die negeroïde man, die met zo'n ding staat te zwaaien genaamd een gitaar, en niet een draaitafel, met hele installatie en genoeg software om alles mooi te laten klinken)

Veel plezier...

11 jaar geleden

B.

B.

@ geratel hierboven: joh, stel je niet zo aan, zeg. Het is maar muziek en iedereen moet toch gewoon lekker luisteren wat hij/zij wil. "Uitstekende band", "geniale nummers", "vreselijke rotzooi", "fatsoenlijke muziek"...allemaal waarde-oordelen, waar niemand iets mee kan.

11 jaar geleden

R.

R.

David Bowie! En niet omdat ik het cool vind ouderwetse muziek te draaien, maar omdat die gast gewoon goed is!

11 jaar geleden

J.

J.

@ Derk-Jan:
Calm down. volgens mij begrijp jij niet helemaal wat een trendrubriek inhoudt. In een trendrubriek wordt een trend onder jongeren geanalyseerd: hoe is de trend ontstaan? Waardoor? Waarom? Wanneer? Wie? etc. Ik ken echt wel Jimi Hendrix, maar om nu IEDERE muziekheld in dit rubriekje te noemen, is dat wel wat veel. En wat is er erg met de muziek van tegenwoordig? Er zit echt wel goede muziek tussen, en laat iedereen toch lekker luisteren naar wat hij of zij wil.

11 jaar geleden

S.

S.

Ik snap niet hoe je jimi hendrix en birdy naast elkaar kan luisteren. Birdy is een typisch voorbeeld van hoe vercrackt de huidige muziekindustrie is geworden. En muziek luisteren omdat het hip is, is al helemaal triest

11 jaar geleden

W.

W.

Ik luister echt al zo'n 5 jaar naar muziek uit de jaren '60 en '70, heerlijk. (The Kinks, Slade etc...) Merk ook op dat mensen meer oudere muziek gaan luisteren, persoonlijk wel blij mee, maar dat ligt waarschijnlijk aan mijn muzieksmaak. Sowieso goed als mensen ook daar eens naar kijken zonder het meteen af te doen als oude troep en weer dubstep e/o modernere "hitparade" muziek te gaan luisteren.

11 jaar geleden

M.

M.

Ik luister echt altijd naar ouderwetse muziek en ik ben 14! mn ouders houden er van en mijn vader vooral ierse muziek zoals The Dubliners ik vind hun ook helemaal geweldig net als dat ik een beatles en golden earring fan ben. Muziek van tegenwoordig is ook best hoor maar ik vind het vaak te overdreven (ookal is One Direction wel goed)

11 jaar geleden

H.

H.

Ik luister al vanaf m'n twaalfde naar muziek die gemaakt wordt door gasten die m'n opa zouden kunnen zijn (Pink Floyd) en ik ben er niet mee begonnen, omdat m'n vrienden het ook zo geweldig vinden, ik ben het gaan luisteren, omdat ze gewoon geweldig zijn. Maar niet alleen oude muziek is leuk, bands zoals Muse, Sum 41, Linkin Park, 30 Seconds To Mars etc zijn ook allemaal goed, vooral Muse :D en @Derk-Jan : Je hebt voor een deel gelijk moet ik zeggen, er wordt echt rotzooi geluisterd en gemaakt, maar dat geldt niet voor iedereen, namelijk de meeste mensen waar ik goed bevriend mee ben luisteren bands als Pink Floyd, Nirvana, Led Zeppelin, The Who en The Beatles.

11 jaar geleden

D.

D.

Ik denk dat muziek altijd een heel persoonlijke keuze blijft en het luisteren van muziek op je emoties speelt.

Mijn eerste kennismaking met muziek was geloof Hardstyle en techno gerelateerde beats, ook heb ik een tijdje genoten van de zwaardere agressieve metal.

Maar pas toen ik de invloedrijke jaren ‘60, ‘70 en ‘80 leerde waarderen is er een wereld voor me opengegaan. Meesterwerken als Floyd’s ‘Comfortably Numb’ of Zepp’s ‘ Stairway to Heaven’, eindeloos lange solo's als ‘Light my Fire’ van the Doors of simpelweg de vrolijke Beatles. Hierbij vergeleken word ik van dat moderne opgevoerde spul erg onrustig.

Het is mooi dat mensen zich in toenemende maten voor andere soorten muziek gaan openstellen en voor mij kan de rage niet lang genoeg duren. Dus ik zou zeggen blijf je breed oriënteren, kijk niet naar wat anderen ervan vinden want er is niks mis mee!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.