Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Youtuben voor suffe merken

Youtuben voor suffe merken

Door Pim

Stel: je hebt een leuk Youtube-kanaal, een tiental grappige filmpjes, een paar duizend subscribers en heul veul reacties. Wat wil je dan nog meer?

Juist: daar geld mee verdienen. Steeds vaker maken YouTubers grappige filmpjes waarin ze bepaalde merken promoten. Soms subtiel, vaker opvallend. Maar zit je daar als kijker wel op te wachten?  

Creators voor Soa Aids Nederland

 Kijk bijvoorbeeld het volgende filmpje: 

The Creators maakte dit filmpje voor Soa Aids Nederland. Normaal zijn ze meer bezig met kwijtgeraakte sokken, motorstunts of bulletproof nigga's. Sluit dit nou een beetje aan bij wat ze normaal doen? Nee, maar ze schijnen er wel rijk van te worden.

Dylan Haegens voor Hi

Zo doet ook Dylan Haegens mee aan deze rare soort reclame. Supervage filmpjes, maar hij heeft wel 31000 abonnees en zijn filmpjes zijn meer dan 3.4 miljoen keer bekeken. Kijk bijvoorbeeld naar een filmpje dat hij voor Hi maakte, maar pak eerst vast een doekje voor je bloedende oren:

Ja, dat deed ook pijn aan míjn oren. Maar ondertussen verdient Dylan hier wel lekker geld mee over de rug van z'n kijkers. Zelf vertelt-‘ie hierover: "Ik wil niet precies vertellen hoeveel ik verdien, maar het is wel zo dat mijn vader jaloers is op mijn maandsalaris, haha."

Ook per advertentieklik

Dat verdient Dylan echter niet alleen door zulke promofilmpjes: "Ik sta bij verschillende PR-bureaus ingeschreven die zulke opdrachten voor me binnenhalen, maar ben daarnaast YouTube-partner. Dat betekent dat er advertenties naast en in mijn video’s staan, waarvoor ik per klik daarop betaald krijg."

Natuurlijk hebben deze filmmakers hard gewerkt om zover te komen en zoveel volgers te krijgen. Gewone advertenties zijn tot daar aan toe, maar plegen ze dan verraad door opeens complete filmpjes voor bedrijven te maken? Of verdient dit puur respect: ze krijgen gewoon betaald voor iets wat ze leuk vinden?

Goed idee?

Kortom: de veelbekende filmpjesmaker wordt rijk van een nieuwe productie, het bedrijf krijgt extra reclame en de kijker… tja. Zou jij zo'n lijstje met de 5 slechtste nummers samenstellen omdat Dylan Haegens het aanprijst? Ik ben benieuwd. Deel het met ons in de reacties!

Gepubliceerd op 4 april 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

M.

M.

Ik ruik jaloezie.

12 jaar geleden

P.

P.

Natuurlijk een beetje, wie wil er geen geld verdienen met iets leuks.



De vraag is of je het als kijker leuk vindt om opeens een veredelde reclame te zien te krijgen als je eigenlijk naar een nieuw filmpje van je Youtube-helden zit te kijken.

12 jaar geleden

B.

B.

Mijn mening is dat als ze goede filmpjes maken, dat ze daar ook wel geld mee moeten kunnen verdienen en aangezien ik (en wss alle andere kijkers) niet van plan ben om geld over te maken, lijkt me dit een prima idee.

11 jaar geleden

P.

P.

Dat filmpje van Dylan was echt niet slecht, ik vond hem echt heel erg leuk en grappig. Het was ook niet vals ofzo. Het is gewoon een soort parodie/cover. Dat Hi-gedoe vind ik wat minder, maar ik heb er geen problemen mee. Hij en andere Youtubers steken veel tijd en moeite in hun filmpjes, en ze maken kosten voor attributen, camera, extra benodigdheden voor bij de camera, bepaalde kledings etc.

11 jaar geleden

V.

V.

vele mensen vinden het leuk om naar te kijken en het is NIET slecht hoor dit kost veel werk en tijd en jij kijkt er misschien een reclame voor jij maakt geen geld over dus ja het is heel makkelijk niks om over te zeuren

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.