Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Tragisch toelatingsexamen

Tragisch toelatingsexamen

Vol goede moed en gezonde zenuwen stap ik in Brussel in de Eurostar naar Londen. Met een glansrijke toekomst in gedachten stappen mijn 80 kilo wegende koffer en ik uit bij King's Cross St. Pancras.

Mijn grote droom brengt me hierheen, maar die zal even later als een zeepbel uiteen spatten.

Na twee jaar dromen van de studie Fashion Journalism in Londen meld ik me in december 2011 eindelijk aan. Da's al een toelatingsronde op zich: ik moet een referentiebrief, personal statement, list of predicted grades en list of relevant work experience meesturen.

Tweede ronde

Vijf keer per dag kijk ik op de website of ik ben uitgenodigd. Na verloop van tijd stijgt dat aantal naar tien keer. In januari krijg ik een e-mail: yes, ik ben geselecteerd voor ronde twee, de assessment day. Weer een ronde verder volgt eventueel nog een persoonlijk gesprek.

Na aankomst bij het college kijk ik in het rond en zie ik allemaal mensen die net zo raar zijn als ik. De spanning is om te snijden en het snobisme hangt dodelijk in de lucht. We worden gedeporteerd naar een zaal waarin we op paarse stoelen plaats mogen nemen. Van die leuke, met een opklapbordje om op te schrijven.

Groot zwart gat

Dan begint waar ik voor kom: de schrijftoets. Nadenken, bijten op mijn pen, opschrijven. Inleveren en wachten op de uitslag die gevoelsmatig veel te lang op zich laat wachten. Eindelijk worden de namen van de geselecteerden opgehangen en... mijn naam staat er niet bij. Het lot duwt me in een groot zwart gat.

Vier keer doorzoek ik die vier blaadjes met kloppend hart op mijn voor- en achternaam. Maar nee, helaas. Mijn droom valt in duigen, mijn wereld stort in elkaar. Terwijl ik onthutst de trap afloop, voel ik hoe de bittere teleurstelling mijn lichaam overneemt.

Appeltje eitje

Achteraf gezien blijkt dat ik maar 3,5% kans had om uiteindelijk aangenomen te worden. Bovendien zijn bijna alle deelnemers Brits, en zorgt hun outstanding British vocabulary ervoor dat die schrijftoets appeltje eitje voor ze is.

Als ik zwak zou zijn, zou ik nu opgeven. Dan ga ik nu vijf dagen in mijn bed liggen huilen en mijn waardevolle bezittingen tegen de muur smijten. Maar ik ben niet zwak, juist verre van. Ik ben gefocust en vastberaden.

Bij gebrek aan beter

Ik wil niet in Nederland blijven, het land wat me creatief gezien niet stimuleert. Ik wil niet 'dan maar' overstappen naar een slimme maar o zo random studie sociologie of journalistiek bij gebrek aan beter. Ook al is dat nu wel het meest voor de hand liggende alternatief. Ik wil niet jarenlang in Nederland hard werken voor mijn geld om uiteindelijk pas over tig jaar een slimme zet te bedenken.

Doorzettingsvermogen zit in mijn bloed, en het laat mij niet in de steek. Hoe hartverscheurend chagrijnig ik ook ben, komt het omslagpunt dezelfde avond nog. Ik ga volgend jaar tóch naar Londen.

Perfect worden

Ik ga daar werken, mijn Engels verbeteren en net zo lang dat toelatingsexamen doen tot ik wél een keer word aangenomen. Ik ga perfect worden in alles wat ik doe en moet een wandelende mode-encyclopedie worden.

Mijn droom is niet in duigen gevallen, ik moet er alleen wat harder voor werken. Ik geef niet op, want het is juist tegenslag dat mij sterker maakt.

Gepubliceerd op 14 maart 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

U.

U.

Hmm... Ik zat er ook aan te denken om een studie Engels te gaan doen. Ik ben in het bezit van een FCE, een CEA en dit jaar hoop ik ook het CPE te halen. Hoe schat je mijn kansen in?

PS: leuk artikel!

12 jaar geleden

S.

S.

Go get 'm girl! Grrrrr.

12 jaar geleden

J.

J.

Top, je kan het wel hoor. Ik doe volgend jaar wel gewoon journalistiek.

12 jaar geleden

A.

A.

What doesn't kill make you stronger aldus Kelly Clarkson

12 jaar geleden

M.

M.

Ik snap helemaal wat je bedoelt met de spanning rondom toelatingsexamens! Dit jaar heb ik me aangemeld voor de kunstacademie en de filmacademie en alleen al het voorbereidingswerk en de motivatiebrieven invullen was al ontzettend veel haha :) Het is inderdaad ontzettend moeilijk om in creatieve opleidingen te komen! Vooral als het in een land is waar een andere taal gesproken wordt... Ik bewonder je doorzettingsvermogen, daarmee zal je nog ver komen! Als je iets echt graag wilt dan zijn er altijd manieren om er te komen! Succes!

12 jaar geleden

B.

B.

Met een Nederlands accent kom je sowieso niet ver in Engeland. De kans dat jij veel bereikt in een ander land is Minuscuul. Trouwens hoe durf je Nederland zo te beledigen? Wij zijn het beste land ter wereld!

12 jaar geleden

J.

J.

Gelukkig heb ik geen Nederlands accent, maar een Brits accent. En beschik ik over voldoende doorzettingsvermogen, en zorg ik er zelf wel voor dat ik veel bereik.

Hoe durf ik Nederland zo te beledigen? Hoe durf jij mij zo te beledigen? Een artikel lezen is 1 punt, maar iemand vertellen dat hij nooit iets zal bereiken is tot daar aan toe belachelijk en ontzettend kinderachtig. Ja, Nederland mag dan wel van alles geweldig geregeld hebben qua gezondheidszorg, vervoer en al dat soort relevante dingen, maar ik voel mij hier niet thuis. En als ik mij hier niet thuis voel, dan is het naar mijn persoonlijke mening niet het beste land ter wereld voor mij. Ben jij zelf wel eens in Londen geweest, Bury? Zo ja, zal je wel moeten erkennen dat ik niet klinkklare onzin spreek wanneer ik aanduid dat Londen op creatief vlak veel beter is. Heb je voor de grap Londen fashion week en Amsterdam fashion week wel eens vergeleken? Amsterdam is een fucking lachtertje.

12 jaar geleden

S.

S.

Britten vinden Nederlanders die denken dat ze een Brits accent hebben nog irritanter. Ik noem eventjes een voorbeeld:'I can't (fonetisch: cant) walk (fonetisch: wollk) to the room (fonetisch:ruuhm)'. Dat vinden ze echt zóóóó irritant, dat kan ik me ook voorstellen. En wat schep jij nou op. Ga steenkolen scheppen of ga bij de mcdrive in Nederland staan.

12 jaar geleden

S.

S.

PS: Je bent een enorme narcist.

12 jaar geleden

G.

G.

Wow, van een doorzettingsvermogen gesproken! Ik zou toch eerder vijf dagen in mijn bed liggen janken en mijn waardevolle bezittingen aan diggelen smijten :-).

12 jaar geleden

I.

I.

JA. Ik heb het gezien. Jorinde op Lookbook.

12 jaar geleden

H.

H.

God wat een gezeik. Hoppa, laat Jorinde gewoon een mooi Brits accent hebben. Want mensen - hou je IKEAstoeltjes vast - er zijn Nederlanders met een Brits accent.

12 jaar geleden

J.

J.

We hebben dezelfde naam, hij komt niet zo vaak voor, maar hij is wel cool!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.