Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vijf typen profielfoto's

Vijf typen profielfoto's

Na een half uur twijfelen ben je eruit: je kiest die foto waarop je stomdronken op de schouders van je vrienden leunt. Of nee, toch maar dat vakantiekiekje met die perfecte tandpastalach. Die sportfoto kun je dan op Twitter gebruiken.

Maar wat laat je nou eigenlijk zien met je profielfoto? Zo'n uitgaansfoto geeft namelijk een totaal ander signaal af dan je schattige vakantieplaatje. Hieronder de bekendste profielfototypes op een rij - met mijzelf af en toe als dummy.Creatief of lelijk? Ik vind m'n tanden en ogen er goed opstaan.

1. De bewerkte foto

Zo maak je 'm: men neme een fotobewerkings-app of een online fotobewerkprogrammaatje. Je kiest een lekker overdreven bewerking et voilà.

Zo kom je over: als een waanzinnig creatief persoon, tenminste, je ziet er creatief uit. Waarschuwing: het lijkt alleen wel snel overdreven. Mensen die weten hoe je Photoshop spelt, kijken dwars door je coole app heen.  

2. De lieflachfoto

Zo maak je 'm: zorg er eerst voor dat je een meisje bent, ga dan lief lachen. Voor een optimaal resultaat laat je iemand anders de foto maken en draag je een sjaal om de softrange te verhogen. Plaats alleen je gezicht en wat loshangend haar in beeld, met nauwelijks achtergrond. Alle aandacht gaat naar het lieve lachje.

Zo kom je over: ja, je ziet lief en best schattig uit, maar iedereen weet ook dat heren vooral woedende meisjes mooi vinden. "Wat ben je mooi als je boos bent," is niet voor niets een bekende uitspraak. Maar toch blijft de lieflachfoto populairder onder de meiden. Het is dus lief, maar niet bepaald gewaagd. 

3. De spiegelfoto

Zo maak je 'm: het beste is als je nog weet wat Hyves is, want dat werd gewoon overspoeld door foto’s van jongeren die met hun mobieltje voor de spiegel staan. Facebook kent ook nog wel iets van deze vloedgolf, maar minder. Het is heel simpel: je zorgt dat je de juiste kleding aan hebt, een duur, mooi mobieltje vasthoudt en gaat vervolgens nonchalant voor de spiegel staan. Klik.

Zo kom je over: het feit dat het een afdankertje is uit het Hyvestijdperk, zegt eigenlijk al genoeg over jou. Half Nederland zit niet op een badkamertegeltjesachtergrond te wachten, maar het neemt niet weg dat dit soort foto’s nog steeds veel positieve reacties krijgt van de andere helft. Niks mis mee, maar het kan beter.

4. De 'wat heb ik toch veel vrienden'-foto

Zo maak je 'm: je neemt een handvol mooie, knappe (wel oppassen dat je er zelf niet lelijk bij afsteekt), hippe vrienden en gaat -bij voorkeur op een gezellige avond en het liefst voordat je stomdronken bent- met ze op de foto.

Zo kom je over: als een perfect persoon. Op social media gaat het om jezelf laten zien, of nou ja, een ideale variant daarvan. Met zo'n foto toon je aan veel vrienden te hebben en schittert er ook nog een hoop gezelligheid van je profielpagina af. Kortom: wauw, JIJ BENT GEWELDIG! Bijkomend voordeel: je zult veel minder gespannen (dus veel blijer) in de camera kijken als je allemaal vrienden omarmt, dan wanneer je in je eentje ongemakkelijk poseert en niet weet hoe je moet kijken.

5. De attribuutfoto

Zo maak je 'm: stel: je houdt van auto’s. Dan zoek je een mooie auto uit en ga je ermee op de foto als met Donald Duck in Disneyland. En ben je bijvoorbeeld, zoals ik, fervent fotograaf, dan ga je heel cool met je dure camera op de foto en als het even kan Photoshop je er nog iets bij.

Zo kom je over: precies zoals je bent. Het is niet te snel overdreven, omdat je hiermee opvalt in de stroom aan foto's. Maar als je de ene na de andere autofoto post, wordt het dat natuurlijk wel. Daarbij moet je natuurlijk wel echt autofanaat zijn - want als je als nepperd naast een Fiat Panda poseert, faal je gewoon keihard.
Mijn attribuutfoto: camera + photoshop.
Kortom: een foto met vrienden of attribuut is perfect om ontspannen of helemaal als jezelf op de foto te gaan. Maar als je toch wat meer houdt van een lieflachfoto of een spiegelfoto, dan moet je dat vooral doen, want imago gaat bij deze foto’s natuurlijk voor alles.

En als je geen persoonlijkheid hebt? En geen vrienden?  En je passie niet in attributen uit kunt drukken? Geen nood. Zelfs dan is er de ideale foto voor jou:

Morgen op Scholieren.com: Rutger II spreekt topfotograaf Erwin Olaf over 't maken van de gouden profielfoto.

Gepubliceerd op 23 februari 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

G.

G.

Die attribuutfoto is heel erg onrealistisch.
Je hebt de buitenste twee gewoon gespiegeld, heel erg amateuristisch.

12 jaar geleden

U.

U.

Ik gebruik gewoon picasa, hier en daar een pukkeltje of oneffenheidje wegpoetsen en klaar is kees.

en als je van die kleine veranderingen maakt ziet niemand het... toch?

12 jaar geleden

A.

A.

Bijnaam is appie dus AH app-logo gebruikt. Simpel maar leuk

12 jaar geleden

P.

P.

Mooi stuk Rutger, ik ben wel benieuwd wat de tips zijn van Erwin Olaf.

Op mijn standaard foto sta ik er nog steeds op als een gevangen met een slaapgebrek... ^^

12 jaar geleden

D.

D.

Ik doe meestal een foto met iets kunstzinnigs, zoals een schilderij.
Ik hou veel van pop art, dus dat doe ik vaak als foto.

12 jaar geleden

R.

R.

@ greatforce, show me what you can, doe 'ns een link naar jouw photoshopcreatie. ben benieuwd!! :)
en Pim, jij bent idd echt zo'n mugshotgast.

12 jaar geleden

A.

A.

Leuke site voor foto dingetjes:
photofunnia.com

12 jaar geleden

B.

B.

Die jonge die die foto maakt lijkt sprekend op een fantastische knappe jongen die ik ken. Echt een lekker ding.

12 jaar geleden

H.

H.

Je stelt je aan

12 jaar geleden

K.

K.

taaz.com doet wonderen

12 jaar geleden

D.

D.

Bij nader inzien, ik heb de atribuutfoto, met een Oost-Duitse pet. :)

12 jaar geleden

M.

M.

ik heb attribuutfoto :) mij met een shotgun kleiduifen aan het schieten :) das wel wat anders dan met een camera :)

12 jaar geleden

X.

X.

www.picnik.com is geweldige site. alles kan daar online.
foto bij snijden, draaien
effect erbij
tekst (eventueel)
kader erbij
en opslaan maar. :)
veel meisjes gebruiken het!!

12 jaar geleden

M.

M.

@ greatforce , ik weet niet of het de bedoeling is om natuurgetrouw over te komen, dit is juist bedoeld om er grappig/leuk/mooi uit te zien en niet persé realistisch.
En tjah, niet iedereen is goed met spiegelen he D:

12 jaar geleden

M.

M.

Precies zoals het is! Leuk geschreven ;)

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.