Effectief Googelen Doe Je Zo

Effectief Googelen Doe Je Zo

Door Pim

Moord! Brand! Wij scholieren zeggen dat kennis stampen helemaal nergens voor nodig is, omdat we in dit Google-tijdperk alles toch wel op internet kunnen vinden.

Maar... uit een ministudie aan een Amerikaanse universiteit blijkt dat we helemaal niet weten hoe we iets snel en goed kunnen vinden via de grootste zoekmachine ter wereld.

Naar aanleiding van het grote hoe-doe-ik-een-goede-google-search-topic op ons forum een korte cursus: Effectief Googelen doe Je Zo. Helaas niet te bestellen in boekvorm.

Allereerst: de ene scholier zwerft natuurlijk al wat langer op het wereldwijde web dan de ander. Om 'dat weet ik allemaal allang'-reacties of juist hartaanvallen van onwetendheid te voorkomen, hebben we dit artikel in tweeën gehakt. Met bovenaan tips voor de beginners en daaronder tips voor de gevorderden, de pro's.

Tip 1: Beginners, kom tot de kern

Zoekmachines slaan webpagina's op en letten daarbij vooral op kernwoorden. Gaat een pagina vooral over zwemmen met piranha's in de Zwarte Zee, dan zal je die pagina het snelst vinden als je zoekt op 'zwemmen piranha's Zwarte Zee'. Of een Engelse variant daarop. Niet als je zoekt op:"Ik wil graag ergens in de buurt van Turkije met piranha's zwemmen, waar kan dat het beste?".

Dus als je niet alleen wilt zoeken, maar ook wilt vinden, dan moet je je vraag samenvatten in kernwoorden. Hoe meer kernwoorden hoe beter, want daardoor filtert Google de hele meuk van pagina's waar je geen reet hebt eruit, en blijft alleen nuttige informatie over.

Maar let op: met te veel kernwoorden vind je juist helemaal niks meer. Door veel te oefenen, leer je vanzelf de balans kennen.

Tip 2: Beginners, Google is meer dan één zoekmachine

Veel beginners denken misschien dat zoeken met Google ophoudt bij het webadres Google.nl en wat plaatjes, maar er schuilt een volledig parallel universum achter.

Naast het gewone zoeken en de optie Afbeeldingen heeft Google namelijk aparte zoekmachines voor Nieuws, Boeken, Video's, Plaatsen, Blogs, Vertalen en Discussies. Gebruik die programmaatjes dus ook vooral als je specifiek dáár naar op zoek bent!

Het lijkt zo logisch. En ineens snap je er geen reet meer van.

Tip 3: Beginners, gebruik Google ook eens níet

Google is geen heilige of almachtige: sommige webpagina's zijn zelfs voor hèm onvindbaar. Pagina's die maar weinig geüpdate worden bijvoorbeeld.

Als je via Google niet slaagt, probeer dan de linkpagina's. Dat zijn pagina's die helemaal volstaan met links over één onderwerp: zwemmen, paardrijden, de Tweede Wereldoorlog et cetera. Check Startpagina.nl daarvoor: het klinkt duf en de lay-out is om te janken, maar inhoudelijk kan het zeker de moeite waard zijn.

Tip 4: Pro's, filter bepaalde woorden uit je resultaten

Let's go pro! Stel: je wilt weten wat LMFAO eigenlijk nog meer doet, behalve muziek maken. Wat typ je dan in op Google? Ze staan immers bekend om hun muziek en dus zullen de meeste zoekresultaten daarover gaan...

Gelukkig kun je bij Google je zoekresultaat meteen laten filteren. Typ in 'LMFAO -music' en je krijgt alle resultaten voor LMFAO, maar zonder de pagina's waar het woord 'music' op voorkomt. YES! Zo kom je nog eens wat te weten.

Tip 5: Pro's, doorzoek aparte sites

Zoekmachines van losse sites zijn over het algemeen bagger. Gelukkig kan Google ook specifieke sites voor je doorzoeken.

Typ bijvoorbeeld in: 'scholieren site:www.nu.nl' en je krijgt alle artikelen op Nu.nl met het woord 'scholieren' erin. Let op: vergeet de www niet, anders snapt Google 't niet.

Tip 6: Pro's, gebruik die aanhalingstekens!

Als je gewoon twee woorden achter elkaar typt, dan betekent dat niet dat Google zoekt op een specifieke combi van die twee woorden. Zoek je dus op 'George W. Bush', dan staan er dus ook pagina's over George Washington en papa Bush tussen.

Om dat te voorkomen, moet je je zoekopdracht tussen aanhalingstekens zetten. "George W. Bush" dus, dan zoekt Google alleen op pagina's waarin die woorden achter elkaar gebruikt worden.

Search until the end

Dat zijn ze, zes tips om het googelen wat makkelijker te maken. Ben jij al zo'n pro dat je Google met een paar toetsaanslagen de zin van het leven kan laten samenvatten? Deel je tips en trucs in de reacties hieronder!

Gepubliceerd op 28 november 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

K.

K.

Ik dacht dat die linkpagina's allang een stille dood gestorven waren, of alleen nog maar gebruikt werden door diëtende huisvrouwen in de menopauze

Toch nog maar eens naar kijken dan.

12 jaar geleden

S.

S.

En nog een aanvullende tip: als je via google op een nuttige pagina komt, maar die pagina is heel lang.. gebruik dan CTRL+F en type een zoekterm in. Ook hier kan je een hele zin tussen aanhalingstekens zetten, bijvoorbeeld "kriebel aan mijn neus".

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.