Twitteren over school: mag de rector dat verbieden?

Twitteren over school: mag de rector dat verbieden?

Door Pim

Een vervelende leraar of kutte schoolregels: soms is 't zó lekker om er even flink over te zeiken. Tegen je vrienden, je moeder, of op Twitter. Maar... niet elke school is blij met dat laatste.

"Mag de schoolleiding je verbieden om over school te twitteren?", vraagt RVKL zich af op het Scholieren.com forum.

In het hectische leven van scholieren is er één baken van rust: het LAKS. Wanneer wij het allemaal even niet meer weten, staan zij klaar met een antwoord. Ook een vraag? Reageer hieronder, mail of bel het LAKS: info@laks.nl / 020 5244060. Vlaamse scholieren kunnen terecht bij de Vlaamse Scholieren Koepel.

Social media & school is sowieso een lastige combi: het gaat niet alleen om de scholieren, maar ook om bijvoorbeeld docenten die met hun leerlingen over privézaken Facebooken. Mag dat zomaar? Of moeten er regels voor komen? Welke dan? Woensdag starten we een forumdebat met het LAKS hierover. Doe mee! 

De vraag

RVKL: "Bij ons op school is er veel commotie over de nieuwe rectrix die allemaal nieuwe, strengere regels bedenkt. Ook op Twitter wordt er veel over gepraat. Soms ook met niet al te aardige woorden.

Nu is ze vandaag een aantal klassen binnengestormd om (specifieke) leerlingen te vertellen dat ze niet meer over de school mogen twitteren. De schoolleiding checkt dus gewoon onze tweets.

Mag dat zomaar? Wat mij betreft heeft noch zij, noch de school enigszins te maken met wat wij buiten school zeggen."

Het antwoord

"Beste RVKL,

Je stelt een goede en terechte vraag. Veel scholen weten namelijk niet wat ze aanmoeten met hun twitterende scholieren. Het gebruik van social media heeft veel voordelen, maar kent ook kwetsbare kanten. Omdat het in korte tijd een enorme vlucht heeft gemaakt, zijn er nog nauwelijks regels of codes over te vinden. Ook omdat de naleving van opgestelde regels moeilijk te controleren is. Toch proberen wij jouw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Ten eerste: je vraag of de school jouw tweets mag lezen. Als jij je profiel zó hebt ingesteld dat iedereen jouw tweets kan lezen, is alles wat jij twittert openbaar. Ook de schoolleiding kan en mag dus lezen wat jij meldt op Twitter. Als je niet wilt dat bepaalde personen weten wat jij vindt en zegt, dan is een openbaar Twitterprofiel misschien niet de juiste omgeving om jouw mening te ventileren.

Daarnaast de kwetsende kant. In de grondwet is onze vrijheid van meningsuiting vastgelegd. Iedereen mag zijn meningen en overtuigingen verkondigen zonder daarvoor gestraft te worden. Maar dit recht is niet onvoorwaardelijk. Als je mening beledigend of schadelijk is voor anderen kan jouw meningsvrijheid beperkt worden.

Wat vindt het LAKS? Als jij in normale taal zegt wat jij vindt van jouw school, dan mag dat. Het is je goed recht om een eigen mening te hebben over jouw school en je onderwijs. Maar zodra je bijvoorbeeld docenten op persoonlijke titel beledigt, dan mag de schoolleiding jou daar ook op aanspreken.

De school moet niet te bang voor zijn voor social media. Ze kunnen jullie kritieken juist op een positieve manier inzetten: het is gratis advies van hun onderwijsgebruikers.

De school zou in gesprek moeten gaan met leerlingen over het gebruik van sociale media en eventueel samen regels opstellen.

Hopelijk heb je zo antwoorden op je vragen.

Hartelijke groet en hopelijk tot bij 't forumdebat,

het LAKS"

De tweets en twitteraars hierboven hebben niets te maken met de schoolsituatie van RKVL.

Gepubliceerd op 21 november 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

W.

W.

Goed beantwoord!
Ik ben heel benieuwd wat jullie in dit verband vinden van het nieuwe modelprotocol van de Besturenraad.
Zie in dit verband ook:
http://www.trendmatcher.nl/2011/12/wat-een-dubbele-moraal.html

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.