Weg met coffeeshop bij school?

Weg met coffeeshop bij school?

Jongeren moeten van de wiet afblijven, vindt de Nederlandse regering. Daarom wil ze de minimale afstand tussen coffeeshops en scholen opschroeven van 250 naar 350 meter.

Anders is de verleiding om in een tussenuur of na schooltijd een joint te scoren veel te groot, denken ze.

Maar... zal die 100 meter verschil echt werken?

Even wat cijfertjes: 3% van de vijftienjarigen heeft wel 'ns geblowd of een andere vorm van drugs gebruikt. Bij de achttienjarigen is dat bijna 40%, grote kans dus dat dat gebeurt tijdens de schoolcarrière. En momenteel staan er 58 coffeeshops (10%) op minder dan 350 meter afstand van een school.

Niet lekker leren

Allereerst: wie in de pauze of een tussenuur een jointje neemt, kan net zo goed níet het volgende lesuur naar school gaan. Een docent van mijn school vertelt: "Je merkt het zó aan een leerling: traag reactievermogen, wijde pupillen en anders reageren dan normaal. Maar ja, je kunt er als leraar vrij weinig aan doen."

Maar officieel mag je de coffeeshop niet eens in als je minderjarig bent, en het personeel checkt dat tegenwoordig echt wel. Niet tijdens schooltijd, niet erna. Wat is dan eigenlijk het probleem?

18+ haalt voor 18-

Ik besluit vlakbij een coffeeshop op de Amsterdamse wallen op zoek te gaan naar jongeren. Al snel tref ik Mees (18). "Ik vind die hele regel een beetje raar. Als jongeren willen blowen, komen ze toch wel aan hun shit. Of dat nou vlakbij school is of tijdens een weekendje stappen." Tot die conclusie kwam onderzoeksbureau Intraval ook al, na de sluiting van 16 coffeeshops in Rotterdam vorig jaar.

Mees vervolgt: "Ook als je nog geen 18 bent, kan dat prima. Ik heb al een paar keer wiet gehaald voor bekende minderjarigen en ben ook een paar keer op straat aangesproken als ik met wat vrienden vlakbij een coffeeshop childe."

De bekendste coffeeshop van Amsterdam moet waarschijnlijk ook verhuizen.

"Iets halen voor mijn feestje"

En inderdaad: na tien minuten word ook ík aangesproken door een meisje dat vraagt of ik iets voor haar wil halen.  Helaas, ik ben ook nog geen 18.

"We hebben vanavond een feestje en zouden graag willen blowen," vertelt ze me een beetje fluisterend. Ik geloof best dat dit meisje aan wiet kan komen, maar niet dat (meer dan) 350 meter moeten fietsen haar op andere gedachten zou kunnen brengen.

Spacen in de les

En hoe zit 't met de spontane verleiding? Dat je helemaal niet van plan bent om te gaan blowen, maar een wietwalm ruikt op de fiets en denkt: "ja, wel zin in eigenlijk"? Ik spreek een blowende vriend van me, wiens school volgens de nieuwe regel te dicht bij een coffeeshop staat.

"Bij mij op school gaat er bijna niemand naar de shop. Er zijn maar weinig 18+'ers die iets voor je zouden kunnen halen, dus het is zo goed als onmogelijk als minderjarige."

Bovendien is hij het met m'n docent eens: "Het is helemaal niet zo relaxed als mensen denken, dat spacen tijdens de les. Trippen of spacen moet je in een ontspannen situatie doen, niet op school."

Werkt niet echt

Die stap van 250 naar 350 meter afstand zal weinig uit gaan maken, denk ik. Als je als minderjarige wiet wilt, krijg je het toch wel. Wie de moeite doet om een 18+'er het te laten halen, wil vast ook best wel verder dan 350 meter van het schoolplein lopen.

Hoe zit dat op jouw school? Ook een coffeeshop om de hoek? En maakt 't veel uit voor jouw blowgedrag of dat van klasgenoten? Deel 't in de reacties! 

Foto's: Flickr

Gepubliceerd op 3 oktober 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

I.

I.

Als diegenen die blowen hun leven willen vergooien moeten ze dat zelf weten!!!

Maar ik ben het volkomen met jou eens dat het erg vervelend is om in die walm te zitten!
Er zijn trouwens ook nog andere kenmerken waaraan je kan zien dat iemand geblowt heeft:
- Stank
- Klamme handen
- Rood gezicht (lijkt erg op blozen of bij de gevoeligere personen lijkt het op een rood gezicht dat je normaalgesproken krijgt als je je schaamt)
- Erg grote of juist erg kleine pupillen
- Erg lacherig, d.w.z. dat de desbetreffende persoon snel in de lach schiet
- Maakt domme opmerkingen

Ik weet dit soort dingen, omdat ik bij een stel sukkels in de klas heb gezeten die allemaal dachten dat ze stoer waren omdat ze blowden.
Ze waren helemaal niet stoer, het waren sukkels!

Heb zelf nooit geblowt en ben het ook niet van plan te doen.


Ouders zouden moeten zijn als mijn ouders, namelijk een beloning geven als je van de verslavende middelen afblijft.

Zo krijg ik bijvoorbeeld mijn rijbewijs grotendeels vergoed, op voorwaarde dat ik niet ga roken, blowen of aan de drank ga (af en toe een glaasje is toegestaan, maar geen krat bier per dag).

Naar mijn idee werkt dit systeem goed, want je wordt rijkenlijk beloond.
Zeg nou zelf, je hebt meer aan een rijbewijs dan aan een flesje bier.
Een rijbewijs heb je heel je leven plezier aan en aan een flesje bier niet.

12 jaar geleden

L.

L.

Niet echt een boeiende verandering zoals ook uit de reacties blijkt.
Laten we beginnen met cafes en slechterijen bij scholen vandaan te houden.

12 jaar geleden

K.

K.

Ga jij dan na schooltijd de kroeg in, alleen maar omdat-'ie zo dichtbij is? Ben je te lui om een stukje verder te fietsen als dat zou moeten?

12 jaar geleden

W.

W.

Lopen? Fietsen eerder.

12 jaar geleden

L.

L.

Die kans is net zo klein als ik dat zou doen bij een shop.

12 jaar geleden

L.

L.

Maar ik zou wel eens wat meer verandering willen zien op 't alcohol gebeuren. Aangezien we 't over verdovende middelen hebben...

12 jaar geleden

R.

R.

@Ikkuh: ondanks dat je het onderwerp van het stukje totaal buiten beschouwing laat, vind ik het toch interessant om even op je reactie te reageren. Ik ken zoveel mensen die een soorgeljike afspraak met hun ouders hebben gemaakt, waaronder ik zelf, en eerlijk gezegd: het werkt niet. Je kunt immers alles verzwijgen of wegmoffelen, en natuurlijk is het voor de kinderen die er wel baat bij hebben omdat ze nou eenmaal geen drang hebben naar het onbekende (dat zijn er erg weinig geloof ik), maar wat dan voor die andere groep?

12 jaar geleden

J.

J.

3% ?!?!?!?!?! NIET 30?!?!!?!

12 jaar geleden

S.

S.

@Jorinde: veel scholieren wonen niet in Rotterdam, maar in kleine wietvrije gemeenschapjes achter slootjes gevuld met blauw water waar de zon altijd schijnt en iedereen vrij en gelukkig is.

Wist je dat niet?

Het schijnt trouwens dat het wiet gebruik in Nederland (gedogen) lager is dan in het buitenland (verbieden).

12 jaar geleden

M.

M.

laat mensen lekker blowen joh als ze dat willen, als zy daar zich fijn bij voelen, ff serieus wats dan het facking probleem van andere mensen ..

12 jaar geleden

D.

D.

Ik ga naar school in een dorpje, waar nog geen coffeeshop te vinden is in 600 meter! Maar aan wiet kan ik met gemak komen. Je hoeft toch niet in je tussenuur te kópen? Je kan het toch in het weekend halen? Makkelijk zat. Op school weet ik echt wel bij wie ik moet zijn om wat te kopen. Ligt er gewoon een joint in je kluisje klaar, voor als je er zin in hebt.

-even tussendoor, niet dat ik dit gebruik. Ik weet alleen dat het kan, en waar ik het zou moeten halen en hoe makkelijk het gaat-

ps ik ben 16.

12 jaar geleden

L.

L.

@simon klopt, wel is het zo dat hoe meer coffeeshops: hoe meer er geblowed wordt.

Ook iets met minder gebruik van harddrugs (?) omdat soft en hard zo goed en duidelijk van elkaar gescheiden zijn, komen cannabis gebruikers niet in aanraking met criminele shit

Een veel gebruikt argument in de Amerikaanse Pro Cannabis beweging: toen ergens in 1910 een staat Alcohol verbood, nam de criminaliteit toe en de maffia en andere illegale praktijken floreerden.

12 jaar geleden

J.

J.

@Ikkuh,

ik heb zelf liever een leuke jeugd en 1000euro betalen voor een rijbewijs dan een saaie jeugd en een rijbewijs waar je nog een deel van moet betalen. ik hoop voor je dat de rest van je leven wel leuk wordt.

12 jaar geleden

M.

M.

Een blowtje, biertje of pilletje op zijn tijd kan heus geen kwaad!
Ookal raad ik mensen aan dit soort genotmiddelen te bewaren voor het weekeinde, waar een wil is is een weg, en sommige mensen willen nou eenmaal ook tijdens de lessen genotmiddelen tot zich nemen.
Dit was mijn raad.

Mnr. De Voorzitter

12 jaar geleden

E.

E.

Scholen vlakbij coffeshops? Weg ermee. Bouw je school dan een paar meter verderop. Maar vergal niet langer het plezien van langbestaande coffeeshops die hun deuren moeten sluiten, omdat er weer zo;n nieuwe school in de buurt komt, expres in de buurt van de shop, zodat ie verplicht weg moet. Nu moet ik straks elke dag 30 km reizen daarvoor.

12 jaar geleden

M.

M.

WEG MET DE COFFEESHOP! Wetgeving terugdraaien! gedogen stoppen.

Zijn we er nu in nederland nog niet achter dat, drugs! niet in deze samenleving thuis horen! WE GAAN NIET TOESTAAN dat mensen ongestoord een door ons gefinacieerde opstap krijgen naar de criminaliteit, een zinloos leven op kosten van de samenleving.

Niks zelf weten! We gaan niet de samenleving kapot laten maken.
Ook die verslaafde medemens moet stoppen, voor zijn bijdrage aan onze en zijn betere samenleving.

12 jaar geleden

D.

D.

@Medemens:
"Drugs" zijn een wezenlijk onderdeel van onze samenleving.
Hoe graag mensen zoals jij dat misschien anders zouden willen zien.
Ben je er van bewust dat "drugs" niks anders zijn dan middelen die de werking van het lichaam veranderen. Medicijnen vallen hieronder, koffie, tabak en alcohol ook.
Houd er rekening mee dat het een feit is (wetenschappelijk/door onderzoek bewezen) dat het gebruik van wiet en hasj (zoals verkocht in coffeeshops), veel minder schadelijk is dan het roken van sigaretten of het drinken van alcohol.
Uit de geschiedenis blijkt ook dat tolerant beleid er juist voor zorgt dat er minder softdrugs gebruikt worden (in vergelijking met landen met een veel repressiever beleid). Bovendien heeft de verkoop van softdrugs in coffeeshops ervoor gezorgd dat we in Nederland veel minder harddrugs verslaafden hebben dan in landen waar hard tegen softdrugs wordt opgetreden.
Wie ben jij om te bepalen of een "medemens" een relatief onschuldig middel mag gebruiken? Waar haal je het vandaan dat coffeeshops "de samenleving kapot maken"? Reacties als de jouwe zijn totaal niet gestoeld op rationeel denken en feiten.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.