Biologiejuf Ilse Gabriëls is Leraar van het Jaar

Biologiejuf Ilse Gabriëls is Leraar van het Jaar

Door Luuk

Het gebeurt in een ondergrondse fightring. Ellebogen vliegen door de lucht, kapotgeslagen tanden vallen op de grond en de lineaal laat rode striemen achter. Als beesten verslinden ze elkaars aktekoffers en boterhamtrommels. 

Dat is wat in me opkomt als ik hoor over de Leraar van het Jaar-competitie, maar het blijkt meer een soort vlindervangwedstrijd te zijn. Lieve leerlingen geven hun lieve leraren op.

Vanmiddag is biologielerares Ilse Gabriëls (39) van het Mondriaan College in Oss tot winnaar van 't voortgezet onderwijs uitgeroependo. Ik ging op tienminutengesprek.

Genomineerd

Mevrouw Gabriëls (Ilse klinkt niet docenterig), gefeliciteerd! Waarom was uw leraarschap een nominatie waard?

‘’Mijn collega’s noemen me enthousiast en betrokken. Mijn leerlingen vinden dat ik de klas goed onder controle houd, en ik neem ze vaak mee naar buiten of laat ze iets digitaals doen – dat is leuker en leerzamer dan alleen maar een boek."

En wat is nou uw speciale extra eigenschap waarmee u uw concurrentie hebt vernietigd?

Lachend: "Dat heb ik niet echt. De andere kandidaten die ik heb ontmoet heb zijn allemaal zulke interessante mensen, ik vind echt niet dat ik beter ben. We zijn allemaal heel erg ontspannen en deze hele verkiezing voelde niet als een competitie, hoor.’’

Eigenschappen

Welke eigenschappen moet een goede docent hebben, volgens u?

‘’Een goede docent moet rechtvaardig, duidelijk en consequent zijn. Mijn collega’s kunnen dat ook waarderen, ze weten dat jongeren behoefte aan structuur hebben.’’

Komt dat overeen met de eisen die de leerlingen stellen, denkt u?

‘’Ik geloof van wel, ja. Mijn leerlingen waarderen het feit dat ik ze heel veel proefjes buiten het klaslokaal laat doen, maar ik zorg dat ’t geen speeltuin wordt. Ook probeer ik veel met digitale dingen te doen, zoals de app voor de iPhone die je uitlegt hoe je moet reanimeren."

Ze vervolgt: "En je moet ze niet te veel dwingen, maar proberen een leerling te steunen. Ik vraag ze ook altijd om feedback. Ik wil weten wat zij vinden.’’

En nu?

Nu dus de titel Leraar van het Jaar in the pocket, wat betekent dat voor uw carrière? 

‘’Haha, ik wil gewoon lerares blijven, want dat vind ik leuk. Maar ik zal het komende jaar een vertegenwoordiger zijn van goed onderwijs, van alle docenten van Nederland want het is een teamprestatie. Onderwijs verdient wel een duwtje in de rug als dit, zeker met al die bezuinigen.’’  Komende woensdag mag ze al aan de bak: naar Den Haag om minister-president Mark Rutte een lesje te leren.

Een 'vertegenwoordiger van goed onderwijs' dus. Wijs die ene spartelende docent dus maar eens op deze superjuf: zo kan het blijkbaar ook. Op de Dag van de Leraar a.s. woensdag, bijvoorbeeld. 

Gepubliceerd op 1 oktober 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

K.

K.

Gefeliciteerd!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.