Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Minister v. Onderwijs: hulp voor getalenteerde leerlingen, toch?

Minister v. Onderwijs: hulp voor getalenteerde leerlingen, toch?

Van Bijsterveldt tussen de leerlingen.Ter ere van het nieuwe schooljaar gaf onderwijsminister Van Bijsterveldt donderdag een speech op het Stedelijk Gymnasium Nijmegen.

Om scholen aan te moedigen talentvolle leerlingen (bijv. hoogbegaafden, topsporters en ondernemers) te helpen om nóg beter te worden, lees ik in de uitnodiging.

Omdat ook míjn school ook best wat meer mee zou kunnen werken met m'n journalistieke carrière, besluit ik erheen te gaan.

Mijn school helpt me niet

Maar shit, ik kom ruim een uur te laat en mis daardoor het voorprogramma. Komt door iets dat leerplicht heet en m'n school die niet inziet dat ik van een Scholieren.com-reportage meer kan leren dan een verplicht onzinuurtje Engels. Laat het feest maar beginnen.

Tot mijn verbazing zit er trouwens amper pers in de zaal. Door de veelzeggende uitnodiging had ik zo'n beetje de hele wereldpers verwacht, maar ik zie alleen maar lokale radio en televisie en wat schoolkrantleden. Verder veel leerlingen en paar verdwaalde schooldirecteuren.

Wat nou, bijzonder?

"Scholen in andere landen leiden vooral arbeiders op, maar Nederland scoort juist goed in het afleveren van creatief talent," vertelt minister Van Bijsterveldt. Ah, nu komt het, denk ik: hoe die jongeren geholpen kunnen worden met bijvoorbeeld flexibele roosters of speciale vakken. Maar nee, de speech gaat grotendeels over het 'gewone' schoolleven van 'gewone' leerlingen.

Vooral dat het zo superbelangrijk is om gewoon naar school te gaan, omdat het jongeren naar een bepaald niveau moet brengen. Huh? Ze zou toch juist gaan vertellen dat scholen bijzondere leerlingen moeten stimuleren? Dit is niet echt wat ik had verwacht. En als ik na afloop probeer de minister te interviewen, heeft ze plots geen tijd meer. 

"Laat leerlingen vrij"

Terwijl de minister in d'r bolide terug naar Den Haag zoeft, speelt oudleerling en zanger Ruben Hein wat liedjes van zijn nieuwe album. Daarna vertelt hij me iets over z'n schoolleven hier, ruim tien jaar geleden. "Ik was nooit echt bezig met school, veel meer met muziek."

Wat is volgens hem dan het belangrijkste dat een school kan doen om getalenteerde leerlingen (in iets wat niet per se met school te maken heeft) te helpen en te stimuleren? "Een school moet met zulke leerlingen in gesprek gaan, en ze vrijlaten. Ik mocht zelf vaak lessen missen omdat ik naar de vooropleiding van het conservatorium ging." Hij wel. "Dat recht moeten andere leerlingen, ook met andere talenten, ook krijgen."

Eva en PaulWat vinden de leerlingen?

Na afloop loop ik met wat leerlingen naar buiten. Ik vraag ze naar hun toekomstdromen, en of school ze helpt met het bereiken van die droom.

Paul (16) wil graag geschiedenis gaan studeren - maar dan in Spanje. Kan nog best lastig worden voor deze Hollander. Helpt z'n school dan een beetje mee? "Jawel, ik mag extra lessen Spaans volgen op school. Vind ik wel tof.'"

Eva (17) krijgt dramalessen, zodat ze later iets met muziek of theater kan gaan doen.

Niet elke school werkt mee

Ik spreek nog twee leerlingen: eerst een meisje dat graag journaliste wil worden, en van haar docent Nederlands extra opdrachten krijgt om haar schrijfvaardigheden te verbeteren.

Haar vriend wordt juist níet geholpen door z'n school: "Ik wil naar de sportacademie, maar het lijkt wel of de school me dat niet gunt. Het zou tof zijn als ze me meer vrijheden konden geven, maar dat is helaas niet zo."

Braaf lessen volgen

Kortom: er wordt in Nederland dus een hele hoop gesproken over hulp en vrijheden voor talentvolle leerlingen, maar blijkbaar vindt de minister het braaf volgen van alle lessen toch nog steeds belangrijker.

Ik hoop dat 't alsnog gaat komen, al zal ik dat tijdens mijn middelbare schooltijd dan waarschijnlijk niet meer meemaken. Helaas.

Laatst vertelde minister van Bijsterveldt hier ook al iets over toen ze te gast was in onze chatbox. En jonge ondernemer Robert van Hoesel weet precies hóe scholen zouden kunnen meewerken: klik.

Gepubliceerd op 3 september 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

D.

D.

Het is zelfs zo erg dat hoogbegaafde leerlingen af en toe op het speciaal onderwijs terecht komen omdat ze door te weinig uitdaging vastlopen op het regulier onderwijs (een born out dus)

12 jaar geleden

E.

E.

Ow ik dacht dat ik Eva heet en 17 ben..en ik wist niet dat ik journaliste wil worden. interessant dit!

12 jaar geleden

K.

K.

Ik zag je andere berichtje ook al, ik heb je 'n mail gestuurd over hoe we 't aan kunnen passen.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.