Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Nederlandse scholieren politiek niet slim

Nederlandse scholieren politiek niet slim

Door Simon

Dit is dus de Tweede Kamer.Slechts 24 procent van de Nederlandse scholieren begrijpt goed hoe het politieke systeem in elkaar zit. Oftewel: wat doet de Tweede Kamer eigenlijk? Hoeveel invloed heeft de koningin? Over dat soort dingen weten scholieren in Nederland opvallend weinig in vergelijking met scholieren uit andere Europese landen. In Denemarken en Finland is dat bijvoorbeeld 60 en 55 procent.

Dat blijkt allemaal uit een onderzoek, onder 140.000 middelbare scholieren in 39 verschillende landen. [Tolerant?]
Een andere opvallende conclusie is dat juist Nederlandse scholieren op het gebied van tolerantie tegenover minderheden mondiaal het slechtst scoren. Nederland was toch het land van de tolerantie? Misschien toch niet. Bijvoorbeeld op de stelling "de kinderen van immigranten zouden dezelfde kansen moeten hebben om onderwijs te volgen als andere kinderen in het land", werd nergens anders zo vaak negatief gereageerd.
Bij de laatste scholierenverkiezingen scoorde de PVV, die ferme uitspraken doet over immigratie van in 't bijzonder moslims, een nummer 1 positie.

Gepubliceerd op 29 juni 2010
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

V.

V.

Ik schaam me diep...

13 jaar geleden

M.

M.

Hmmm, misschien toch maar wat beter leren voor Maatschappijleer?

13 jaar geleden

A.

A.

Ik ben al de hele tijd op zoek om erachter te komen hoe het politieke systeem werkt.
Ik ben op deze site gekomen doordat ik googlede in de hoop iets te vinden over ons politieke systeem.
Ik ben net afgestudeerd op een gymnasium en ik snap er nog niets van. wat leerde we bij maatschappijleer?
Het enige wat we gedaan hebben, is een filmpje gemaakt, wat voornamelijk slapstick comedies waren en het gemiddelde cijfer een 7.5 was, ookal had niemand zich gehouden aan de toch al belachelijke opdracht, maak een propaganda film.

De website van de overheid heeft geen duidelijke uitleg over hoe het systeem werkt.

Als je dit vergelijkt met de openlijke informatie in america bijv. dan vindt ik het totaal niet verassend wat er in dit artikel staat.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.