Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Diploma op zak? Je kunt ook NIET gaan studeren - deel 3

Na de eindexamens krijgen bijna tweehonderdduizend scholieren hun diploma in knuisten gedrukt: hét gouden toegangsbewijs naar een vervolgopleiding. Maar niet iedereen heeft daar meteen zin in.

Joost, Abel en Anan besloten vorig jaar na hun examens een gap-year te nemen. Vandaag kijkt Abel terug op z'n backpackavonturen in Latijns-Amerika.

Abel (18) is nog maar net terug uit Ecuador, maar heeft nu al heimwee. "Als het kon, pakte ik nu al het vliegtuig terug." Helaas pindakaas: hij zit weer in Holland met een lege portemonnee en gaat na de zomervakantie gewoon Sociologie studeren.

Plannen gewijzigd

Waarom is hij dat niet meteen na zijn eindexamen gaan doen? "Ik wist toen nog niet echt wat ik wilde studeren. Wel dat ik Spaans wilde leren, dus besloot ik dat maar eerst te gaan doen. In Zuid-Amerika.", vertelt Abel.

"Alleen ter plekke zijn mijn plannen een beetje gewijzigd. Ik hield de taalcursus niet lang vol, dus ben al na een maand gestopt." Toen begon-'ie vast aan wat hij alleen op het einde van zijn trip zou doen: backpacken.

Ik denk dat meteen aan een haasttrip van dertien landen in twaalf dagen of zo, maar Abel wilde niet telkens kort in één land blijven. Vandaar dat-'ie besloot vier(!) maanden in Ecuador rond te reizen. Is dat niet veel te lang voor hetzelfde landje? "Nee, absoluut niet. Er waren zoveel verschillende landschappen en dingen om te zien en te doen, ik heb me nooit verveeld."

Niet samen backpacken

Abel raakte geïnspireerd door de backpackverhalen van zijn oudere zus, die sinds haar eindexamen nog maar weinig in Nederland vertoeft. "En door haar zijn mijn plannen ook wel een beetje gewijzigd. Ik wilde eerst namelijk met een vriend backpacken, maar zij zei dat ik beter alleen kon gaan."

Waarom? Da's toch eenzaam? "Nee, want je ontmoet onderweg genoeg mensen. En als je zo lang met iemand anders reist, is de kans groot dat je snel ruzie krijgt. Dat is wel het láátste wat je wilt tijdens zo'n gap-year. Bovendien heb ik mezelf zo een stuk beter leren kennen. Je overwint een angst en word er juist erg volwassen van." Volwassen worden, waar hebben we dat eerder gehoord

Flink sparen

Juist ja, bij Anan, die juist een jaar in Nederland is gaan werken in plaats van juist euro's uitgeven in een tropisch oord. "Geld is inderdaad wel een issue voor veel reizigers. Veel backpackers die ik ken besloten daarom een baantje te nemen in het buitenland."

"Ik heb dat expres niet gedaan, ik heb er juist van tevoren voor gewerkt en gespaard," vervolgt hij. Want helaas, pa en ma hebben hem niet gesponsord om z'n heftige feesten en culturele tripjes te betalen. "Ze hebben alleen geld bijgelegd voor mijn 'educatieve' ervaring: de Spaanse school."

Peetvader worden

Backpacken in Latijns-Amerika: het lijkt mij maar eng en gevaarlijk. Je weet nooit wie je tegenkomt, toch? Abel had daar juist niet zo'n last van. Sterker nog: hij heeft innige connecties opgebouwd, vertelt hij. "Toen ik in Ecuador een tijdje in een gastgezin verbleef, ben ik gevraagd om peetvader te worden van mijn gastbroertje." Huh?

"Ik werd uitgekozen om hem naar de dominee te begeleiden, want hij deed zijn communie. Diegene wordt dan ook peetvader. Het was geweldig en vreemd tegelijk, omdat ik op zondagochtend vroeg ineens in een spijkerbroek en dikke trui in de kerk stond. Het was zo onrealistisch, maar tegelijkertijd zó gaaf."

Peetvader worden terwijl je aan het reizen bent.. Alles kan gebeuren.

Wat zou jij doen?

Een jaar lang op dezelfde plek in het buitenland wonen, geld verdienen in Nederland of juist rond gaan reizen met een backpack op je rug...Alternatieven genoeg voor wie na het behalen van z'n diploma nog geen zin heeft om te studeren.

Welke van de drie gap-years zou jij doen? Of heb je zelf hele andere plannen?

Gepubliceerd op 1 maart 2016


Alles over de examens in je timeline?