Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Gouden tips van de beste schoolkrant van Nederland

Gouden tips van de beste schoolkrant van Nederland

De Hamel-redactie. Jochem met bloemen.Jochem Jordaan is pas een jaar hoofdredacteur van Hamel Magazine, maar vorige maand werd z'n krant al gekroond tot Beste Schoolkrant van Nederland.

Wil je jouw papieren misbaksel ook omtoveren tot net zo'n prijzenswaardige kwaliteitskrant? Hamels hoofdredacteur overspoelt Scholieren.com met zijn geheime tips en trucs.

Jochem  zit zelf op het Haags Montessori Lyceum en is supertrots op zijn redactie en op de prestatie die ze met z'n allen hebben geboekt. "We zijn gewoon een heel hecht team en daar ben ik erg blij mee en erg trots op," vertelt hij. "Want zonder een hecht team kom je niet ver." 

Allerbelangrijkst: sfeer

Ook ikzelf ben hoofdredacteur van een schoolkrant. Hoe zorg ik ervoor dat ík volgend jaar op de Nationale Schoolkrantdag op dat podium sta? Jochem benadrukt de closeheid van z'n redactie nog eens: "Zelf vind ik het echt belangrijk dat er een goede sfeer in de groep heerst. Niets is belangrijker dan dat."

Een goeie sfeer dus. Maarree...hoe zorg ik ervoor we die pagina's niet alleen maar met flutartikelen vullen? "Je moet erg kritisch zijn op de stukken die worden ingeleverd. Zo kan je de kwaliteit behouden en bepaal je wat goed of fout is."

Zijne Hoofdredacteur

Maar wordt er dan ook kritiek op Hem, Zijne Hoogheid de Hoofdredacteur, geleverd? "Jazeker. Ik voel me niet hoger dan de rest. Ik ben net zoals mijn redactieleden, dus er moet ook op mij worden gelet," lacht Jochem.

Wanneer je schoolkrant zichzelf de beste van heel Nederland mag noemen, weet je dat er heel veel aan gedaan moet zijn. Hoe zit dat met de Hamel? "Ik zal er maar meteen voor uitkomen: het kostte heel veel tijd en aandacht," zegt Jochem. "De meeste tijd staken we in de interviews voor deze ‘Den Haag-editie’, want ons doel was namelijk zoveel mogelijk bekende Hagenezen te interviewen."

Haagse lay-out

En de lay-out dan? Die ziet er echt masterlijk goed uit en is volgens mij echt niet zo één-twee-drie gefixt. "Nee, zeker niet. In de Den Haag-editie wilden we op elke pagina iets 'Haags'. Iedere pagina bevat dus een ooievaar, want dat is het teken van Den Haag," vertelt deze mede-Hagenees me.

Lay-out. Check.

Interviews. Check.

Maar zijn dat de enige dingen die je nodig hebt om de beste van heel Nederland te worden? Of zijn er nog meer geheime addertjes onder het heilige gras die je schoolkrant kunnen verzieken? Jochem onthult nog drie trucs: 

Tip 1

"Wij kwamen deze editie elke week opnieuw bij elkaar, omdat we echt wilden uitblinken. Sfeer is daarbij ook weer belangrijk, zodat je weet wat er gaande is en elkaar sneller helpt."

Tip 2

"Een belangrijke taak voor de hoofdredacteur is om scherp en enthousiast te blijven. Ook moet je dan je redactie opgewekt en plezierig laten werken. Zij zijn immers het brein achter je krant, zonder hen ben je niets. En, zoals ik al aangaf: wees kritisch op je stukken, ook op die van jezelf."

Tip 3

"Zelf ben ik er niet achteraan gegaan, maar ik denk dat stage lopen bij een dagblad of tijdschrift erg veel zou helpen voor een schoolkrantredactie. Zo leer je namelijk hoe het er daar aan toegaat en msischien kan jij de werkwijze toepassen op je eigen schoolkrant."

Droom

Iedereen heeft wel een droom. Zo heeft Jochem ook een machtige droom. "Zelf lijkt het me indrukwekkend om hoofdredacteur te worden van het NRC-handelsblad. Ik mag toch wel dromen?"

Ja, Jochem. Dromen mag je zeker.

De titel Beste Schoolkrant van Nederland is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt op de Nationale Schoolkrantdag. Vorig jaar viel-'ie in handen van Quatsch, de schoolkrant van De Passie in Utrecht. Hoofdredacteur-van-toen Annemieke (inmiddels Scholieren.com-redacteur) had toen ook een aantal steengoeie tips voor ons.

Gepubliceerd op 14 mei 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

S.

S.

Ik zit zelf ook in een schoolkrantredactie, maar die is overduidelijk niet de beste van Nederland :). Leuk stukje!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.