School vs. mobieltjes

School vs. mobieltjes

Mobiele telefoons zijn uitgegroeid van hebbeding tot het centrum van het scholierenleven. Bij Susan op school zijn ze daar niet zo blij mee. Omgekeerd raakt Susan gefrustreerd door hun onredelijke straffen. Wat zegt ’t LAKS?

The question

“Hoi LAKS,

Ik heb een vraag over de inbeslagname van mobieltjes. Op mijn school mag je in het gebouw niet bellen. Als je dat toch doet, dan neemt de school je mobieltje in. Meestal voor een dag, maar soms, als je in de les met je telefoon hebt zitten spelen of als je telefoon al vaker is ingenomen, ook wel drie dagen of langer.

Ik heb mijn telefoon nodig voor de veiligheid als ik naar huis fiets en bovendien moet mijn werk me altijd kunnen bereiken. Een mobieltje is toch privé-bezit? Mag ik 'm gewoon houden buiten schooltijd?

Met vriendelijke groet,

Susan”

The answer

“Beste Susan,

De school mag zelf schoolregels vaststellen. Deze staan in het leerlingenstatuut, maar ook in het schoolreglement of in een strafreglement. Als de school je mobieltje uiteindelijk maar weer teruggeeft, mag zij deze tijdelijk innemen.

Als het over dagenlang gaat, is dit wel twijfelachtig. Het is immers jouw eigendom en je hebt je telefoon nodig. Een straf moet volgens de wet altijd evenredig zijn met de ernst van de overtreding. Wat dat inhoudt, bepaalt de school zelf. De school mag dus een telefoon innemen, als zij dit in hun strafregels hebben opgenomen. Je moet je immers aan de regels van de school houden.

Je kunt natuurlijk wel proberen om de regels te veranderen, bijvoorbeeld dat je mobieltje alleen tijdens schooltijd wordt ingenomen. Als veel leerlingen achter je staan kun je een handtekeningenactie beginnen, of een ludieke actie.

De leerlingenraad kan daarbij helpen, zij hebben vaak ook gesprekken met de schoolleiding om dit soort dingen aan te kaarten. Bovendien heeft de medezeggenschapsraad (MR) instemmingsrecht over schoolreglementen. Je kunt dus aan de leerlingen van de MR vragen om het hier over te hebben met school.

Succes!

Met vriendelijke groet,

Het LAKS”

Gepubliceerd op 7 mei 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

D.

D.

Op mijn school mag je niet je mobiel aan hebben tijdens de les, en als 'ie dan toch afgaat is het gewoon dat het mobieltje een dag of een hele week op school blijft. Het ligt ook wel aan de leraar, want sommige nemen het mobieltje meteen in beslag, anderen zien het tien keer door de vingers. Je mag wel bellen in de aula en buiten het schoolgebouw. Ik vind dat de straf max. 1 week is, maar wordt niet boos als je mobieltje wordt ingenomen voor een dag als je aan het gamen bent tijdens de les.

12 jaar geleden

B.

B.

bij ons is het zo dat als je telefoon word afgepakt de leraar (als die een lul is)het aan conrector geeft en dan moet je die na schooltijd ophalen en dan moet je een hele week om 8 uur melden!!(wat overigens heel stom is want dan zit je daar in je eentje een half uur te niksen).

12 jaar geleden

C.

C.

Bij mij op school heb je gewoon geen/slecht bereik.
Had ik een naschoolsactiviteit wilde me moeder me bellen omdat er wat was gebeurd.. Go school! Dat is handig als je geen bereik hebt, ik merkte niks.... Dus via de concierge gingen mensen mij zoeken... VRESELIJK!

12 jaar geleden

W.

W.

Gewwon mobieltje altijd op stil en in de aule / buiten bellen ;)

12 jaar geleden

&.

&.

@creative
geen bereik??
zit jou school in een bos ofsow?
lijkt me vreselijk geen bereik te hebben!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.