Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Dilemma: tussenjaar of an die Arbeit?

Door Naomi

Na zeven jaar havo komt het einde in zicht. Nog even flink bikkelen tot mijn examens, maar in de tussentijd moet ik toch wel echt gaan nadenken over wat ik volgend schooljaar wil gaan doen En dat levert me een hele hoop getwijfel, geaarzel en besluiteloosheid op. Hoofdpijn en slapeloze nachten! Wat moet ik nou?

Australische zandstranden...Tussenjaar

Optie 1: een tussenjaar waarin ik kan gaan reizen. Lijkt me vet. Ik heb met twee vriendinnetjes al gebrainstormd over een reis. We willen naar Australië, Vietnam en Thailand. Maar daar heb ik €6700,- voor nodig. Dat moet ik dus gaan verdienen in de maanden juni tot en met januari, want half januari 2012 willen we weg.

Dan moet ik dus elke maand bijna 1000 euro gaan verdienen. Gaat me dat ooit lukken? En al die maanden dat ik weg ben, ga ik vast mijn vriendje missen. Wil ik dat wel? Maar ja, dat is natuurlijk geen reden om niet te gaan reizen. Toch?

...Of toch dit? Meteen doorleren

Optie 2: gewoon meteen gaan studeren. Dan wil ik pedagogiek gaan doen in Amsterdam. Maar ga ik dan bij het Amsterdamse studentencorps? Of verlies ik dan al mijn oude vriendinnen en misschien wel mezelf? Maar bij een andere vereniging in Amsterdam gaan, vind ik wel weer een beetje het halve werk.

Of wel studeren, maar helemaal nergens lid van worden? Dat is wel erg saai in zo’n grote stad. De paar keer dat ik in Amsterdam bij het corps ben geweest waren heel erg leuk, maar als ik sommige verhalen van dichtgetikte vriendinnen hoor, weet ik dat niet zo zeker meer.

Afgelopen weekend was ik bij de Open Dag van de pedagogiekopleiding. En dat vond ik zo geweldig, dat ik eigenlijk niet meer kan wachten tot ik mag gaan studeren. Zeker toen ik daarna een vriendinnetje sprak waarmee ik tijdens mijn studie wil gaan samenwonen in Amsterdam. Als ik me bedenk dat ik daar over een paar maanden al zou kunnen wonen met een geweldig wijf, terwijl ik een leuke studie doe, kan ik al helemaal niet meer wachten...

Maar ho, stop, ik wil eigenlijk nog wel gaan reizen. Sowieso. Nu gaan studeren, en halverwege gaan reizen? Nee, geen goed idee, want studievertraging oplopen gaat me een rib uit mijn lijf kosten, heb ik begrepen.

Pff, lastig. Ben ik eindelijk klaar met mijn havo, moet ik supermoeilijke keuzes gaan maken. Maar wel hele leuke keuzes. Eerst werkte ik zó lang naar dat diploma toe, maar wat als ik 'm eenmaal daadwerkelijk in mijn zak heb? Hm. Ik kan er ook eerst nog een jaartje over nadenken...

Gepubliceerd op 22 april 2011


Alles over de examens in je timeline?