Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Stage lopen bij EenVandaag: hectiek en stress

Stage lopen bij EenVandaag: hectiek en stress

Bekende mensen interviewen, tips krijgen van professionals en ook nog eens betaald krijgen: het leven van een Scholieren.com-redacteur is ontzettend hard. Gelukkig krijgen we daar af en toe ook nog eens wat voor terug. Dankzij de connecties van Grote Baas Simon mocht ik namelijk stage lopen bij EenVandaag, hét actualiteitenprogramma van de TROS/AVRO.

Als journalisten-groentje is dat een enorm voorrecht. En niet alleen omdat er in het TROS gebouw regelmatig beroemdheden langs wandelen (Ja, ook Antoinette Hertsenberg en Vivienne van den Assem werken daar gewoon), maar vooral omdat je kan meelopen met een ervaren televisiejournalist. Op deze dag kwam ik erachter dat het leven van zo’n journalist behoorlijk hectisch kan zijn.. De redactievloer van EenVandaag.
Tijdens de rondleiding werd ik al helemaal enthousiast. ‘Je mag straks interviews bijwonen, meehelpen in de montagekamer en uiteindelijk de uitzending bijwonen,’ werd er gezegd. Wauw, het was net of ik een backstage-pas kreeg aangereikt voor een Viplounge. Grotendeels zonder alle glitter en glamour natuurlijk.

Nieuwsdienst

Want let’s get real, het leven van een journalist is natuurlijk keihard werken. En heel erg veranderlijk. Ik liep mee met de ‘nieuwsdienst’, dat wil zeggen: het nieuws dat wij gingen maken, werd die dag zelf pas bepaald. Zo kan het zijn dat je met een cameraploeg op weg moet naar Moerdijk, of dat je a la minute in Den Haag moet zijn om nieuws te maken. O, en je kan onderweg ook nog opeens moeten omdraaien. Zoals ik al zei, nieuws is heel erg veranderlijk. 

Helaas geen spetterende locaties die dag: de interviews werden in het TROS gebouw gehouden. Een doodgewone vergaderkamer kan binnen no time worden omgebouwd tot een professioneel belichte interviewruimte. ‘Je kan het beste achter de camera gaan zitten,’ vertelde de cameraman mij. ‘Anders kijkt de geïnterviewde naar jou, in plaats van de camera.’

En zo kon ik tijdens het interview meekijken met de camera, maar ook op een apart beeldscherm – waarop het er al bijna zo uitziet als op de televisie. Aan het einde van het interview kreeg ik een schijfje in mijn handen gedrukt. ‘En nu?’ ‘Nu alleen nog de montage,’ legde hij uit. ‘Dat is nog wel even een karwei, maar wel ontzettend leuk om te zien.’

Montage

Monteren in de montagekamer.

De interviews mochten dan zo’n tien minuten duren, uiteindelijk blijven er maar korte flarden van over. Interessante quotes worden afgewisseld met foto’s en ander beeldmateriaal, om er zo een goedlopend geheel van te maken. ‘Om beelden zonder geluid te ondersteunen, kun je heel gemakkelijk spannende muziekjes halen van bepaalde websites op het internet,’ vertelde de editor me. ‘Soms doen die geluiden je zelfs een beetje aan Lost of CSI denken.’ 

En dan heb je eindelijk nieuws. Maar voor de uitzending van 18.15 kan er natuurlijk nog van alles gebeuren. ‘Jullie moeten inkorten van vijf naar vier minuten. Er is een aanslag in Moskou gepleegd,’ werd er twee uur voor de uitzending meegedeeld. ‘Dat wordt nu het nieuws van de dag.’ En hup, daar gingen we weer.

De uitzending

Het allergaafst was natuurlijk het feit dat ik een opname mocht bijwonen. Daar stond ‘ie dan: presentator Pieter Jan Hagens. Het zag er allemaal heel erg professioneel uit, met twee grote camera’s, een autocue en het EenVandaag decor. Tijdens de opname moesten we muisstil zijn, want het werd live uitgezonden. De cameramannen, Pieter Jan en Floormanager waren allemaal in opperste concentratie. Na de show waren ze echter heel relaxed. Helaas doet Pieter Jan geen uitspraken over wie de Mol is!

Na de uitzending at ik een hapje met de overgebleven medewerkers. ‘En, heb je veel geleerd?’ Was de meest gestelde vraag. En natuurlijk moest ik heel hard ‘ja’ knikken. Van filmtechniek, tot interviews en montage: ik heb het allemaal gezien. En het was heel indrukwekkend.

Wat me nog wel het meest bijbleef, was de snelheid waarmee een televisiejournalist moet handelen tijdens al die hectiek. Ja, voor zo’n baan moet je toch echt wel stalen zenuwen hebben!

Presentator Pieter Jan Hagens en ik.

Gepubliceerd op 13 februari 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

K.

K.

Cool. Ik ben jaloers.

13 jaar geleden

R.

R.

Echt leuk joh, en leuk artikel ook!

13 jaar geleden

T.

T.

Ik. Ben. Ook. Jaloers.

Wauw wat coel!

13 jaar geleden

A.

A.

Goed geschreven en leuke foto! Inderdaad jammer dat hij niet verteld wie de mol is...;)

13 jaar geleden

L.

L.

Wat zijn we toch allemaal jaloers haha, nice artikel.

13 jaar geleden

G.

G.

Leuk verslag renske! En een aardige beschrijving van hoe het er bij ons aan toegaat ;)

13 jaar geleden

T.

T.

Wauw, supergaaf zeg!

13 jaar geleden

J.

J.

ooh cool hoor

13 jaar geleden

S.

S.

nu voel je je wel de mooigirl he

13 jaar geleden

M.

M.

Grrrr, ik ben JALOERS! Het is DE Pieter Jan!
Leuk geschreven Renske!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.