Minder blauw op straat, graag

Minder blauw op straat, graag

De man had een gerimpeld gezicht, dat deed denken aan de rode strepen en golfjes die mijn docent altijd op slechte wiskunderepetities krabbelt. Zijn ogen waren klein tussen de wallen en woeste wenkbrauwen. Hij was méér dan alleen de oude man.

Scholieren.com presenteert een nieuw kort verhaal van Rutger II (16, Utrecht). Rutger II is ontzettend goed in het schrijven van korte verhalen, vinden wij.

Dat bleek toen ik beter keek: strakke kaaklijn, geen onderkin, geen buikje, lichtgebruind, goede bos haar, gezond gebit, geen geur die vanaf meters afstand te herleiden is tot één man – ik mocht hem wel.

“Je identiteitsbewijs graag,” zei hij met een plichtmatige ondertoon. Een bonnenschrijver van het ergste kaliber. Fietsers die door rood rijden op de bon slingeren; ik kon dat soort mensen nu eenmaal niet uitstaan. Na wat in mijn zakken gerommeld te hebben, haalde ik mijn portemonnee en vervolgens het pasje tevoorschijn.

“Hmm, klopt ja – je reed door rood, dat gaat een prent worden,” zei hij terwijl hij met goedkeurende blik mij mijn bewijs van het hebben van een identiteit weer teruggaf.

“Vindt u het niet wat overdreven om bonnen te schrijven voor door-rood-rijden?”

“Het gaat er niet om wat ik vind, maar om wat mijn baas zegt.” Ik haalde adem om nog iets te zeggen, maar hij onderbrak me meteen. “Luister, iedereen die ik aanhoud, gaat altijd een heel gesprek voeren. Het is gewoon idioot. Kunnen jullie niet gewoon braaf jaknikken, meewerken en doorfietsen?”

“En nu?” vroeg ik alsof hij niets gezegd had. Ik had geen zin in hem.

“Nu zeg jij mij waar je woont en dan kun je doorfietsen.”

“Texel 49, dat ligt in Lunetten,” zei ik terwijl het pas echt tot me door begon te dringen dat ik niet meer op tijd op school zou komen. Dat ik dit thuis aan mijn ouders mocht gaan vertellen, dat ik dit zelf moest betalen – dat ik hem haatte.

“Je krijgt de bon thuisgestuurd, je kunt gaan.”

“Krijg ik nu niets?” vroeg ik verschrikt.

“Nee.”

“Geef mij op z’n minst een bewijs. Een briefje, een kopie van de bon, iéts. Ik kom nu te laat op school, door u, dan moet ik kunnen bewijzen dat ik op de bon geslingerd ben. Dat ik er niets aan kon doen.”

“Dat kon je wel. Op groen wachten. Je krijgt niets.” Ik moest me inhouden om hem niet uit te schelden en reed zo snel mogelijk naar school. Er wachtte een wiskunderepetitie op mij.Beter níet door rood te rijden

Gepubliceerd op 5 februari 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

K.

K.

Wel een beetje kromme logica. Het IS toch verboden (en dom) om door rood te rijden? En hoe lang duurt het nou helemaal om een bon te schrijven.. Als je daardoor te laat komt, ben je gewoon te laat weggegaan. Maar nee, het kan niet aan jou liggen, stel je voor. Het ligt natuurlijk aan die agent.

13 jaar geleden

K.

K.

Natuurlijk. Maar toch heeft Rutger II zó gelijk.

13 jaar geleden

E.

E.

Sorry hoor,
als dit gerievelijk schrijven word genoemd, dan weet ik het niet meer.
geef mij een kans en ik schrijf deze pipo er zo uit
dit zou nog in het dagboek van mijn zusje kunnen staan

peace

13 jaar geleden

T.

T.





Je krijgt die kans. Zet er maar een verhaal op en dan beoordeelt de rest wel of je 'hem eruit schrijft'



'peace'

13 jaar geleden

R.

R.

@ Erik

Ik hoop dat je weet dat je er nu aanvast zit. Laat maar eens zien dat je beter kan schrijven dan hem.

En één tip, bij 'gerievelijk schrijven' is stap 1 dat je géén spelfouten maakt. En gerievelijk is toch echt gerieflijk of geriefelijk.

Maar verder ben ik ook heel benieuwd natuurlijk,

"peace"

13 jaar geleden

M.

M.

Haha Rutger,
Ik hoef ook maar één keer niet met je naar school te fietsen en je fietst meteen door rood! Dat doe je nooit als ik meefiets. :P
Leuk stukje trouwens. Oja, en je mag geen vals adres opgeven aan agenten, dit adres is niet jouw adres.

13 jaar geleden

C.

C.

wat

13 jaar geleden

L.

L.

ik zit me hier gewoon op te winden! ik kan zo kwaad worden om zulke onzinnige bonnen! ik vind dat ze je minstens een bewijs hadden kunnen meegeven. Ze maken het er ook echt zelf naar dat iedereen een hekel aan ze heeft..

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.