Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Lang leve de zesjescultuur!

Lang leve de zesjescultuur!

De zesjescultuur, zesmincultuur of zesjesmentaliteit. Nederland is d’r slachtoffer van. Ons oud-premiertje Balkenende deed de volgende uitspraak: “Waarom genoegen nemen met een zesje? Waarom middelmatigheid tot deugd verheffen?” 

Het probleem: bij sommige vakken voelt een zes als een tien. Ik ben zelf dus echt intens, van top tot teen blij met een vijf voor wiskunde waar ik met moeite een drie voor scoor. Echt. Ik zou schreeuwen, dansen, gillen van geluk. Ik zou me een zesje niet kunnen voorstellen op dit moment. Ben ik nu geestelijk uitgedaagd of heb ik motivatieproblemen? Of 'verhef ik middelmatigheid tot deugd'? Dacht het niet.

Ik ben liever een schoolvoorbeeld van een zesjescultuur op een bepaald niveau dan dat ik op een niveau daaronder vrij hoog scoor. Trouwens nog een steengoed argument: het hoogste is een tien, de helft is vijf. Maar een zes is voldoende. Beetje oneerlijk, eigenlijk. Stiekem zou een vijf dus 'middelmatig' zijn.

Chinese toestanden?

Wat wil je ook doen aan zo'n zogenaamde zesjescultuur? Zweepslagen opnieuw invoeren? De nieuwe voldoende een zeven maken? Zoals Chinese methodes zoveel druk op kinderen zetten dat ze willen wegrennen van huis als hun rapport niet vol tienen staat? Sure, Chinese kinderen halen goede cijfers. Maar toen ik laatst voor aardrijkskunde (een vak waar ik een vijf voor sta, overigens) een paar paragraafjes leerde over China bleek dat die kinderen het liefst huilend in een hoekje willen gaan zitten of in een gat verdwijnen dan hun 'minder dan perfect' rapport te laten zien.

Waarschijnlijk zouden ze zelfs een paar uur naar Justin Bieber luisteren om het trauma van het rapport laten zien aan hun ouders te voorkomen. Nee, dacht het niet, doe mij maar een zesje!

Motivatie komt naar mijn mening echt vanuit iemand zelf en kan je niet door iemands strot douwen. Als je kinderen onder druk gaat zetten creeër je zo’n beetje het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken. Bange kinderen die zo hard hun best doen en áls ze falen voelen ze zich een mislukkeling en worden ze onterfd. Come on. Zoiets moeten we toch zeker niet willen.

Andere talenten

Laten we lekker broeden op die gezonde Nederlandse kindertjes, die ja, heel misschien wel slagen met een mager zesje. Maar wel lekker meer tijd hebben om bijvoorbeeld Gossip Girl te volgen of Call of Duty: Black Ops te spelen, en een beetje te socializen. Moet kunnen. Heb je meer tijd over om je niet-schoolse-talenten te ontdekken.

Bovendien geef je kinderen die hard moeten zwoegen om een zesje geen kans meer om hun diploma te halen. Sommige mensen moeten nou eenmaal wel keihard werken voor een zesje, terwijl iemand die het een keertje doorleest zó een zesje scoort en 't daarbij houdt. Niet iedereen die zesjes haalt, werkt er niet voor. Misschien zijn er wel bepaalde andere talenten die zo iemand naast school probeert uit te voeren: nationaal kampioen willen worden met hockey, wedstrijddansen, columns schrijven voor Scholieren.com, lid zijn van een jongerenpartij, in de horeca werken. 

Nee. Zo'n zesje is zo slecht nog niet. Eigenlijk is 't een best mooie cultuur. Die zesjesmentaliteit verdient een dikke zes. Plus. 

Gepubliceerd op 7 januari 2011

REACTIES

D.

D.

ik heb altijd zo'n hekel als leraren zeggen dat ik meer moet leren voor hun vak terwijl ik een 8 haal.
Dan zeggen ze ja als je wel leert haal je mss wel n 9 of 10, maar die tijd die ik daar dan aan kwijt ben gaat weer ten koste van mn vakken waar ik slecht in ben en dan haal ik daar weer n 5 voor ipv6.
Leraren, het blijven lastige wezentjes.

13 jaar geleden

M.

M.

Haha, ik heb laatst nog een 8 herkanst :)

13 jaar geleden

A.

A.

Ik ben liever een schoolvoorbeeld van een zesjescultuur op een bepaald niveau dan dat ik op een niveau daaronder vrij hoog scoor. Trouwens nog een steengoed argument: het hoogste is een tien, de helft is vijf. Maar een zes is voldoende. Beetje oneerlijk, eigenlijk. Stiekem zou een vijf dus "middelmatig" zijn. - haha verkeerd gedacht :P 1 + 10/2 = 5.5 dus dat klopt wel.

Voor de rest ben ik het eens met je, school zou met een 6 dik tevreden moeten zijn van mij krijgt de instantie een 1.

13 jaar geleden

T.

T.

ik ben het er niet mee eens, als je goed voorbereid wilt zijn op de universiteit en een goede carriere moet je bovengemiddeld scoren.

13 jaar geleden

Z.

Z.

Slechte column. motivatie kan en moet je leren. de bieberreferentie is te makkelijk, met 6jes kom je uiteindelijk nergens. Ook niet bij als s.comcolumnist,zo blijkt.

13 jaar geleden

J.

J.

Hoe leer je motivatie dan, volgens jou?

@zzz:

13 jaar geleden

N.

N.

Zoals ik het net gelezen hebt, wil je iedereen duidelijk maken dat een 6 genoeg is? Terwijl je normaal wordt geacht dat je alles kent. Sommige mensen kunnen prima een hoger cijfer halen dan een 6, waarom zouden ze dat dan niet doen? Tijd willen hebben voor andere dingen is prima, maar school is ook belangrijk. Ik ben van mening dat je uiteindelijk een betere baan krijgt door te studeren dan door in je studietijd al te werken en school een beetje achterwege te laten door alleen maar voor 6'jes te leren. Bovendien, als sommige mensen zo'n zesjesmentaliteit hebben terwijl ze beter kunnen, houden ze zichzelf maar dom. Je hebt de mogelijkheid om dingen te leren en dat doe je niet. Je hebt de kans om informatie te verschaffen die relevant zou kunnen zijn. Niet nu, dan later misschien. Waarom zou je jezelf dom houden?
Natuurlijk begrijp ik het ook wel dat iemand moeite met een vak kan hebben, maar dat betekent toch niet dat je voor de rest van de vakken ook lage cijfers wil halen? Ik persoonlijk vind een 6 nogal laag. Voor mij komt een 6 overeen met dat je 6/10 van de stof beheerst, terwijl er van je wordt verwacht dat je alles gewoon weet.
En als je overal magere cijfers op haalt met moeite, ben ik van mening dat je simpelweg niet op het juiste niveau zit.

13 jaar geleden

W.

W.

13 jaar geleden

..

..

Slecht,

Waarom loop je jezelf nou met andere te vergelijken?
Het gaat om jouw resultaten! Niet die van andere.
En die 6jes mentaliteit is zeker niet omdat je niet hoger kan halen omdat je met moeite een 3 haalt, dit gebeurt mischien 1 op de 10 keer. Nee gewoon omdat je te lui bent geweest om vroeger alles goed te leren (ook al met de 6jes mentaliteit van dat is wel goed genoeg) waardoor je het nu nog maar half gaat snappen en denkt: Nu heb ik wel genoeg geleerd, ik kan toch niet hoger en ik heb geen zin om er meer tijd aan te besteden. Zo kan iedereen heel makkelijk zeggen dat ze niet hoger kunnen halen.

13 jaar geleden

J.

J.

Tuurlijk gaat 't om mijn resultaten, maar zoals ik ook al beschrijf in dit stukje: voor de meeste beta vakken waarvoor ik kneiter goed leer en oefen krijg ik dan een 5 of lager. Wat jij hier heel simpel beschrijft is niet zo simpel: sommige mensen hebben meer moeite met bepaalde vakken en is het niet dat dat verholpen wordt door "vroeg te gaan leren".

13 jaar geleden

R.

R.

Nee. Zo'n zesje is zo slecht nog niet. Eigenlijk is 't een best mooie cultuur. Die zesjesmentaliteit verdient een dikke zes. Plus.

MYTH BUSTED

13 jaar geleden

L.

L.

Ik ben het er helemaal mee eens. Ik heb dit probleem niet bij wiskunde, maar bij Engels. Mijn leraar had zo iets nog nooit meegemaakt. Hoe hard ik ook leer of hoe goed ik mijn best ook doe, een 6 halen is niet te doen. Vorig jaar was mijn hoogste punt voor de proefwerkweek een 4,5 en mijn laagste een 1,8. De 1,8 was mijn eerste punt van het jaar en ik zag het niet meer zitten. Ik wist namelijk van mezelf dat ik niet goed was in Engels, dus ik had heel hard geleerd. Als je dan een 1,8 terug krijgt stort je wereld in, De reden waarom ik dus ook niet kan blijven zitten, is voor Engels. Mocht ik dit jaar niet halen, kan ik beter naar het MBO gaan. Een 5 voor mijn eindexamen is niet te doen. Verder sta ik voor alle andere vakken voldoende en heb er geen problemen mee. Ik vind dus niet dat de kinderen die hetzelfde probleem hebben als ik, daarom bijvoorbeeld niet de Havo zouden kunnen halen.

13 jaar geleden

J.

J.


@Laura: ben je zo dom???? zonder te leren haal ik niet eens zo laag.en ik doe vwo

13 jaar geleden

S.

S.

Okee, ik ben het eigenlijk gewoon met deze column eens. Ik bedoel hallo, een zes is een zes. Als ik hoger kan halen doe ik dat bij voorkeur wel, maar als het echt niet anders kan (andere plannen waardoor leren er niet van komt, grote moeite met het desbetreffende vak, slaapgebrek, geen zin etc.), ga ik echt niet huilen van een zes. Het is maar school. Het is maar een zes. Haal ik wel weer op. Dus.

13 jaar geleden

E.

E.

Het voorbeeld in het begin vind ik onzin. Natuurlijk zijn er mensen die heel veel moeite hebben met exacte vakken zoals wiskunde, maar meestal komen onvoldoendes op wiskunde toch doordat mensen hun huiswerk niet (goed) maken, omdat exacte vakken oefening vereisen en je kunt je dus niet goed genoeg voorbereiden als je een dag van tevoren pas ermee begint. Vroeger maakte ik ook nauwelijks huiswerk, en haalde ik met moeite een zesje. Nu ik dat wel doe haal ik zevens en achten.

13 jaar geleden

..

..

Ik vind dat iedereen zijn best moet doen voor alle vakken, totdat je ze laat vallen. Waarom zou je inderdaad jezelf dom houden. Als je echt een zesjesmentaliteit hebt terwijl je veel beter kunt houd je niet alleen jezelf dom, je geeft je toekomst op.
Al heb ik juist respect voor de mensen die kei hard werken en met een zes gemiddeld over gaan. Al vraag ik me dan wel vaak af, is dat wat je echt wil?

13 jaar geleden

F.

F.

Amen.

13 jaar geleden

M.

M.

Amen.

13 jaar geleden

M.

M.

Justine, ik ben het eens met de column. Ik vind dat je het uiterste uit je leven moet halen, en daarmee bedoel ik niet dat je het uiterste voor alleen school moet halen. Soms is een zes voldoende, je moet je niet te veel inzetten voor school, hoewel dat al je leraren waarschijnlijk tegenspreekt, het is echt niet gezond. Je moet namelijk ook gewoon de leuke dingen doen, en je op andere gebieden ontwikkelen (op sociaal gebied bijvoorbeeld). Een zes op school is helemaal niet verkeerd, je leven gaat er niet dood van. Ik doe zelf VWO, en daar is het de gewoonte zo hoog mogelijk te scoren. Natuurlijk is een acht beter dan een zes... Maar een zes is voldoende. En als je een gebrek aan analytisch inzicht hebt, krijg je problemen bij natuurkunde e.d. ik snap best dat je dan blij bent met een 6.

13 jaar geleden

..

..

Het probleem met ouders en leraren is dat ze niet eens doorhebben hoe erg het niveau van onderwijs omhoog is gegaan. Laatst was mijn moeder niet blij met mijn 2 voor Latijn, waarbij zó streng wordt nagekeken dat iedere fout 1 hele punt aftrek is, van de 891 woorden die je moet leren. Ik bedoel, hallooo? Dat hebben zij nooit hoeven doen!

13 jaar geleden

E.

E.

Nou jongens, waar gaaaaat dit over?! Hou me4t zn allen op met dat gehyves, gefacebook en getwitter en stop die blackberry's en iphones weg! dat is de juist attitude die je meot annemen voor je studie! heel belangrijk!

13 jaar geleden

V.

V.

Er zijn inderdaad leerlingen die keihard leren en dolblij zijn met een zes, maar er zijn er ook die met een klein beetje moeite gemakkelijk een zeven kunnen halen, en vinden dat 'gossip girl kijken en een beetje socializen' belangrijker is. En die laatste vind ik irritant. Als jou talent is dat je goed kunt leren, waarom zou je dan je tijd verspillen aan hyven? Want komop zeg, het grootste deel van de zesjes cultuur is echt niet de hele tijd bezig met topsport of vioolspelen in een jeugdorkest. Ik vind het argument van die chinese kindertjes een beetje slecht, de meeste mensen kunnen uit zichzelf ook heel goed een beetje motivatie slaan.

13 jaar geleden

S.

S.

Ik ben het helemaal met deze column eens! Maar ik ben het niet met Edwin eens. Ik maak altijd mijn huiswerk en begin op tijd met leren maar toch haal ik een 4.
In mijn ogen is er niks mis met de zesjescultuur, het is toch een voldoende wat is dan het probleem?

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.