Kvk18.nl: als scholier een eigen bedrijf starten

Kvk18.nl: als scholier een eigen bedrijf starten

Door Naomi

Zou je ook wel je eigen bedrijf willen beginnen? Geen baas die aan je kop zeurt, je eigen werktijden bepalen en als je succes hebt, steek je de winst in eigen zak. Maar hoe pak je dat aan?

Dat lees je op kvk18.nl, opgericht door scholierenondernemers Thijl Klerkx (16) en Robert van Hoesel (17) om andere scholieren te helpen bij het opstarten van een eigen bedrijfje. Ik belde met de beide jongens en vroeg hun hoe zij het voor elkaar kregen.

Thijl op z'n bakfiets (foto: Petra van Vliet) en Robert (foto: Menno Ridderhof).

Ik wil ondernemen, waar moet ik beginnen?

Nog voor ik ook maar één vraag aan deze gasten kan stellen, krijg ik direct en ongevraagd het advies om het ondernemen ‘gewoon te doen’. Robert, die een eigen websitebouwbedrijfje runt: “Je moet vooral niet te lang wikken en wegen. Neem eerst eens contact op met iemand die iets vergelijkbaars doet. Een ondernemer van wie jij denkt dat hij of zij je kan helpen.”

Robert is vooral gepusht door een autohandelaar waar hij toen websites voor maakte. Thijl (over wie we al eens een videoreportage maakten) brengt met een bakfiets biologisch voedsel rond in Amsterdam. Hij besprak zijn plan met zakenvrouw en jonge-ondernemers-helper Annemarie van Gaal. Erg nuttig, vond 'ie, maar: “Je moet adviezen en kritiek van iedereen aan durven horen, maar het ook soms kunnen negeren.”

Hoe combineer ik dit met school?

Thijl zorgt dat hij in een drukke schoolweek zijn mailbox laat voor wat het is. Hij plant braaf altijd  genoeg uren in voor zijn huiswerk en maakt geen afspraken onder schooltijd. Z'n bedrijfje staat dus eigenlijk altijd op de tweede plaats.

Robert is een heel ander verhaal: als het goed gaat met zijn bedrijf, gaat het op school matig. En andersom. Omdat 'ie als een malle voor zijn toko werkt, doet hij 5 vwo inmiddels voor de tweede keer. Hij neemt zijn laptop geregeld mee naar school om in tussenuren te werken. “Ik zou het  op zich wel rustiger kunnen maken door minder opdrachten aan te nemen. Maar dat merk ik wel gelijk aan mijn salaris."

Maak ik meteen winst?

Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel (waar ieder bedrijf zich moet inschrijven) heeft Robert 50 euro gekost. Verder heeft hij geen kosten. Afhankelijk van de hoeveelheid opdrachten heeft hij nu al een goed inkomen.

Thijl moet zich meer op de lange termijn richten: hij moest om te beginnen zijn bakfiets van 3000 euro aanschaffen. “Daarnaast had ik  onder andere geld nodig voor het kopen van koelelementen om vlees koud te houden, een PIN-apparaat en het laten drukken van briefpapier en visitekaartjes.” Annemarie van Gaal was zijn investeerder, zij geloofde in zijn idee en leende hem het geld. De winst die Thijl nu maakt, gaat in het aflossen van zijn leningen.

Vinden mijn ouders dit wel goed?

Roberts ouders willen graag dat hij snel zijn schooldiploma haalt. Robert: “ Ze werkten me eerst tegen en hebben me nooit geholpen. Ik moest een halfjaar zeuren voordat ik me bij de Kamer van Koophandel in mocht schrijven. Ze willen dat ik meer tijd in school stop. Maar mijn bedrijf wordt steeds serieuzer. En dat weten ze ook.” 

De ouders van Thijl doen een stuk minder moeilijk. Wel heeft 'ie met ze afgesproken dat hij financieel niet met ze in zee gaat. "Ik wil namelijk echt geen ruzie met mijn ouders over geld krijgen".

Hoe kom ik aan klanten?

Robert en Thijl gaan allebei naar evenementen voor ondernemers. Hier bouw je een netwerk op. Thijl heeft wel een beetje geluk gehad met de rollende sneeuwbal wat betreft de media. Hij heeft veel interviews gedaan en is daardoor bekend geworden.

En sinds kort hebben ze dus een eigen website en netwerkevenement (7 januari in Amsterdam), speciaal om ondernemende jongeren op weg te helpen. Thijl: “Ik hoorde best wel vaak van kinderen dat ze goede ideeën hadden, maar dat ze het eng vonden die in de praktijk te brengen omdat ze bijvoorbeeld niet wisten wat voor regels erbij komen kijken.

"Ik wist uit mijn eigen ervaring dat alles best wel meevalt als je eenmaal weet hoe het zit, maar er was nog geen website waar je duidelijke informatie over die regels kon vinden. Die is er nu wel: kvk18.nl. Want met een goed idee moet je gewoon beginnen!"

Gepubliceerd op 23 december 2010
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

M.

M.

Wat tof dat er een netwerkevenement is. Goed idee! Komt daar ook een verslagje van? Ben wel benieuwd hoe dat is...?

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.