Griekse, Romeinse en Middeleeuwse bouwkunst

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Architectuurverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 703 woorden
  • 6 februari 2011
  • 42 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
42 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Griekse Bouwkunst


De Grieken hadden vele soorten gebouwen. Ze hadden tempels voor hun goden , normale handwerksliedenhuizen maar ook grote dure huizen voor de rijkere Grieken. Ze hadden ook veel openbare gebouwen zoals theaters.


Het bouwmateriaal voor hun gebouwen was eerst hout en terracotta maar later zijn ze sterkere materialen zoals marmer en kalksteen gaan toepassen.

De Grieken kenden drie soorten bouwordes: de Dorische, Ionische, en Korintische.


Je kan de
Dorische bouworde herkennen aan de strakke en statige Dorische zuil, aan zijn zware bouwvormen en dat het geen basement (voetstuk) heeft. De Dorische bouwstijl is het oudst van de drie en is ontstaan in de zesde eeuw v.Chr.


De Ionische bouworde was veel sierlijker dan de Dorische. Hier werden slanke zuilen met een basement en bovenaan een voluut (spiraalvormige versiering) gebruikt. Deze bouworde ontwikkelde zich in de vijfde eeuw v. Chr.


De Korinthische bouworde is het jongst van de drie ordes en is ontstaan in de vierde eeuw v. Chr. Hij lijkt veel op de Ionische bouworde maar onderscheidt zich daarvan door de prachtig versierde kapitelen (bovenstukken) van de zuil. Dit kapiteel was versierd met blader en plantenvormen.


Een bekend bouwwerk uit deze periode is het Parthenon, een tempel voor de godin Athena. Het is een Dorische tempel en staat op de Akropolis van Athene. Het is gebouwd in 490 v.Chr.




Romeinse bouwkunst


De Romeinen hadden net als de Grieken Goden en daarom dus ook tempels, ook openbare gebouwen, zoals badhuizen en bibliotheken hadden ze. De Romeinen bouwden ook amfitheaters, een soort groot open rond stadion waar voornamelijk gladiatorengevechten werden gehouden. De rijke Romeinen woonden in mooie dure huizen met en verdieping. De armen woonden in insulae, flats.



Het bouwmateriaal van de Romeinen was natuursteen, beton en baksteen. Omdat beton en baksteen natuurlijk niet echt mooi was bekleedden ze die met platen van marmer of ander natuursteen.

Hetgeen waar je de Romeinse bouwkunst echt aan herkend zijn de prachtige viaducten, bruggen, bogen en stadspoorten. De Romeinen hielden van goed en praktisch dus waren deze viaducten etc. zo sterk dat sommige zelfs nu nog redelijk intact zijn.


Een heel erg bekend Romeins gebouw is het Colosseum, gebouwd in Rome in de eerste eeuw n.Chr. In het Romeinse rijk was het Colosseum het grootste amfitheater en er was plek voor zo’n 50.000 toeschouwers.




Middeleeuwse bouwkunst


In de middeleeuwen had je prachtige kastelen en kerken. Ook had je boerderijtjes en huizen.


Er werd vooral zandsteen, turfsteen en hout gebruikt en voor de duurdere gebouwen marmer en zelfs lood. De kerk was erg belangrijk voor de middeleeuwse burgers. Je ziet in middeleeuwse kerken ook steeds betere en mooiere ontwikkelingen. In de vroege middeleeuwen waren ze nog klein en hadden ze erg dikke muren en kleine boogvormige ramen maar later werden de kerken steeds mooier, groter met hoge spitse torens en hoge ramen met glas-in-lood.

De middeleeuwse boerderijen/huizen hadden vaak een rieten dak en waren van hout. Ze waren erg klein, koud en tochtig.


Een bekend gebouw in de middeleeuwse periode in Nederland is het Kasteel van Coevorden. Het is waarschijnlijk gebouwd in de elfde eeuw n.Chr.




Verschillen tussen de bouwstijlen


Overeenkomsten: De gebouwen in alle drie de bouwstijlen waren vaak geweid aan god(en). Er zijn ook altijd openbare gebouwen geweest, maar in de middeleeuwen nam dat ietwat af.


Verschillen: De thermen en badhuizen die je in de Grieks/Romeinse tijd had, had je niet meer in de middeleeuwen. De middeleeuwers hadden blijkbaar niet veel met hygiëne. De Grieks/Romeinse gebouwen hadden ook veel zuilen en mooie versieringen, in de middeleeuwen had je die niet meer alleen muren. Kerken hadden wel een beetje versiering maar niet zoals die van de Grieken/Romeinen die hun overwinningen en gevechten in de muren afbeeldden.




De Apollontempel


Het gebouw dat mij het meeste aanspreekt is de Apollontempel van Delphi dat gebouwd is in de vierde eeuw v.Chr. Het is erg bekend om het Orakel dat zich in de tempel bevindt. Ik vind het een bijzonder gebouw en het is echt heel jammer dat er nog maar zo weinig van is overgebleven. Ik hou van alles wat met de oude Grieken te maken heeft. Ik vind hun goden erg boeiend. Het Parthenon van Athena vind ik trouwens ook erg mooi en fascinerend.



REACTIES

J.

J.

Wat een moooi werkstuk!! :P Maar die van mij is mooier whoehahahaa, maaree jij zit nu naast en jij bent ten minste goed bezig want jij maakt je eco ten minste nog af :P
Ga ik ook maar eens doen dus doeeii!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.